Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Гостра аджика на зиму

Гостра аджика на зиму

2-11-2015, 19:48
1 121
Гостра аджика на зиму
Не секрет, що соуси і приправи – важлива частина кулінарного мистецтва. Смачний соус прикрасить вдале блюдо і врятує невдале, замаскувавши огріхи кухаря. До м'яса і овочевих закусок можна подати безліч самих різних соусів, але самим популярним залишається аджика. Ця гостра, пряна приправа вигідно відтіняє смак страви, підвищує апетит. До того ж корисні речовини, що містяться в томатах і перці (а це і вітаміни А, С, групи В, К і Е), що роблять аджику ще і корисною приправою. Так що сезон можна готувати аджику у великих кількостях, щоб і на зиму запастися вітамінами. Розповімо, як приготувати гостру аджику на зиму.
Гострий соус
Звичайно, поняття про гостроту аджики у кожного своє, тому кількість гострого перцю і його сорт краще підбирати індивідуально. Найбільш гострі перці чилі «Хабанера» і «Халапеньо», їх краще додавати обережно. А ось більш звичні «Вогник» або «Український гіркий» можна класти у великих кількостях.
Інгредієнти:

  • томати тугі, стиглі червоні або рожеві – 6 кг;

  • перець гострий – 1-3 шт. (залежно від сорту);

  • перець червоний солодкий (паприка або болгарська) – 2 кг;

  • гогошари (круглий солодкий перець) – 2 кг;

  • часник – 2 голівки (8-12 зубчиків);

  • коріандр – 2 ст. ложки;

  • перець чорний і запашний свіжозмелену – по 1 ч. ложці;

  • йодована сіль – 2 ст. ложки;

  • кінза петрушка – 1 великий пучок.


  • Приготування
    Готується гостра аджика на зиму досить швидко. Овочі миємо, з перців і гогошаров виймаємо насіння, видаляємо перегородки, вирізаємо білі частини з помідорів. Часник пропускаємо через прес або трьом на дрібній тертці, помідори та перці подрібнюємо: любо з допомогою блендера або кухонним комбайном, або просто прокручуємо через м'ясорубку з невеликою насадкою. Зелень ретельно промиваємо, даємо стекти і дрібно рубаємо. Коріандр з сіллю перетираємо в порошок. Змішуємо всі разом і починаємо варити нашу аджику на малому вогні, періодично перемішуючи. За бажанням, можна додати соусу смаку, поклавши сушені трави (базилік, чебрець) або їх суміш. Добре поєднуються з аджикою приправа хмелі-сунелі або уцхо-сунелі. Вариться така аджика з солодкого та гострого перцю на зиму не дуже довго – не більше чверті години. Після цього розкладаємо соус в стерилізовані банки і закручуємо. Зберігати аджику потрібно у досить холодному місці: на балконі, у погребі або коморі.
    Менш гострий варіант
    Аджика менш гостра виходить з яблуками, на зиму такий соус теж готується швидко і легко. При цьому смак соусу, звичайно, буде зовсім іншим. Проте і таку аджику можна зробити як вельми делікатним, так і досить гострою.
    Інгредієнти:

  • жовті солодкі яблука сорту «Голден» або подібні – 2 кг;

  • перець солодкий (болгарський або паприка) – 2 кг;

  • гогошари стиглі червоні – 2 кг;

  • щільні червоні помідори – 4 кг;

  • зелень (кінза, петрушка) – 1 великий пучок;

  • сіль йодована – 2 ст. ложки;

  • цукор білий виробництва країн СНД – 4 ст. ложки;

  • коріандр мелений – 2 ст. ложки;

  • хмелі-сунелі – 1 ст. ложка;

  • часник – 5-8 зубчиків;

  • гострий перець сорту «Вогник» – 2 шт.
  • Гостра аджика на зиму


    Приготування
    Моєму яблука, розрізаємо, виймаємо серцевини, зрізаємо шкірку. Перці і гогошари миємо, розрізаємо, ретельно видаляємо насіння. Томати моєму, вирізаємо білу частину і все пропускаємо через м'ясорубку. Краще, звичайно, подрібнити все блендером – соус буде більш однорідним. Чистимо і продавлюємо через прес часник. У казані або сотейнику змішуємо овочі, солимо, додаємо цукор, часник і спеції, дрібно нарубану зелень. Варимо все разом на самому малому вогні близько 20 хвилин. Така варена аджика – хороша закачування на зиму, вона гостра, але вельми делікатна, прекрасно зберігається без консервантів. Також смачна приправа – гостра аджика з буряка, її теж варять на зиму. Рецепт схожий – тільки яблука замінюємо буряком.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Зелена аджика на зиму - рецепт
    Зелена аджика на зиму - рецепт
    Смачна, ароматна, неймовірно аджика пекуча у вас вийде, якщо скористаєтеся деякими нашими порадами. Зробити такий соус самостійно зовсім не складно,
    Смачна аджика на зиму
    Смачна аджика на зиму
    Будь-яке м'ясне блюдо виходить набагато смачніше, якщо його доповнити пікантним соусом. Рецептів аджики існує досить багато, тому пропонуємо тільки
    Гостра аджика
    Гостра аджика
    Серед достатку ваших літніх заготовок, радимо знайти місце для кількох баночок ароматнейшей аджики. Взимку ви про це абсолютно не пошкодуєте. Цей
    Аджика з зелених помідорів на зиму
    Аджика з зелених помідорів на зиму
    В період заготовок з овочів на зиму потрібно обов'язково випробувати на ділі нові рецепти. Щоб урізноманітнити свій асортимент консервації,
    Аджика у мультиварці
    Аджика у мультиварці
    Класична аджика готується без варіння і може довго зберігатися без закочування банок. Ми ж пропонуємо не традиційний варіант соусу - на томатній
    Аджика на зиму
    Аджика на зиму
    Аджика - це гостра абхазька приправа, яку додають в супи, другі страви або використовують в якості соусу-дипа для м'яса. Давайте розберемося, як її