Вернуться назад Распечатать

Гостра аджика на зиму

Гостра аджика на зиму
Не секрет, що соуси і приправи – важлива частина кулінарного мистецтва. Смачний соус прикрасить вдале блюдо і врятує невдале, замаскувавши огріхи кухаря. До м'яса і овочевих закусок можна подати безліч самих різних соусів, але самим популярним залишається аджика. Ця гостра, пряна приправа вигідно відтіняє смак страви, підвищує апетит. До того ж корисні речовини, що містяться в томатах і перці (а це і вітаміни А, С, групи В, К і Е), що роблять аджику ще і корисною приправою. Так що сезон можна готувати аджику у великих кількостях, щоб і на зиму запастися вітамінами. Розповімо, як приготувати гостру аджику на зиму.
Гострий соус
Звичайно, поняття про гостроту аджики у кожного своє, тому кількість гострого перцю і його сорт краще підбирати індивідуально. Найбільш гострі перці чилі «Хабанера» і «Халапеньо», їх краще додавати обережно. А ось більш звичні «Вогник» або «Український гіркий» можна класти у великих кількостях.
Інгредієнти:

  • томати тугі, стиглі червоні або рожеві – 6 кг;

  • перець гострий – 1-3 шт. (залежно від сорту);

  • перець червоний солодкий (паприка або болгарська) – 2 кг;

  • гогошари (круглий солодкий перець) – 2 кг;

  • часник – 2 голівки (8-12 зубчиків);

  • коріандр – 2 ст. ложки;

  • перець чорний і запашний свіжозмелену – по 1 ч. ложці;

  • йодована сіль – 2 ст. ложки;

  • кінза петрушка – 1 великий пучок.


  • Приготування
    Готується гостра аджика на зиму досить швидко. Овочі миємо, з перців і гогошаров виймаємо насіння, видаляємо перегородки, вирізаємо білі частини з помідорів. Часник пропускаємо через прес або трьом на дрібній тертці, помідори та перці подрібнюємо: любо з допомогою блендера або кухонним комбайном, або просто прокручуємо через м'ясорубку з невеликою насадкою. Зелень ретельно промиваємо, даємо стекти і дрібно рубаємо. Коріандр з сіллю перетираємо в порошок. Змішуємо всі разом і починаємо варити нашу аджику на малому вогні, періодично перемішуючи. За бажанням, можна додати соусу смаку, поклавши сушені трави (базилік, чебрець) або їх суміш. Добре поєднуються з аджикою приправа хмелі-сунелі або уцхо-сунелі. Вариться така аджика з солодкого та гострого перцю на зиму не дуже довго – не більше чверті години. Після цього розкладаємо соус в стерилізовані банки і закручуємо. Зберігати аджику потрібно у досить холодному місці: на балконі, у погребі або коморі.
    Менш гострий варіант
    Аджика менш гостра виходить з яблуками, на зиму такий соус теж готується швидко і легко. При цьому смак соусу, звичайно, буде зовсім іншим. Проте і таку аджику можна зробити як вельми делікатним, так і досить гострою.
    Інгредієнти:

  • жовті солодкі яблука сорту «Голден» або подібні – 2 кг;

  • перець солодкий (болгарський або паприка) – 2 кг;

  • гогошари стиглі червоні – 2 кг;

  • щільні червоні помідори – 4 кг;

  • зелень (кінза, петрушка) – 1 великий пучок;

  • сіль йодована – 2 ст. ложки;

  • цукор білий виробництва країн СНД – 4 ст. ложки;

  • коріандр мелений – 2 ст. ложки;

  • хмелі-сунелі – 1 ст. ложка;

  • часник – 5-8 зубчиків;

  • гострий перець сорту «Вогник» – 2 шт.
  • Гостра аджика на зиму


    Приготування
    Моєму яблука, розрізаємо, виймаємо серцевини, зрізаємо шкірку. Перці і гогошари миємо, розрізаємо, ретельно видаляємо насіння. Томати моєму, вирізаємо білу частину і все пропускаємо через м'ясорубку. Краще, звичайно, подрібнити все блендером – соус буде більш однорідним. Чистимо і продавлюємо через прес часник. У казані або сотейнику змішуємо овочі, солимо, додаємо цукор, часник і спеції, дрібно нарубану зелень. Варимо все разом на самому малому вогні близько 20 хвилин. Така варена аджика – хороша закачування на зиму, вона гостра, але вельми делікатна, прекрасно зберігається без консервантів. Також смачна приправа – гостра аджика з буряка, її теж варять на зиму. Рецепт схожий – тільки яблука замінюємо буряком.