Оладки на сметані
Оладки – смажені або печені коржі, що готуються з рідкого тіста, традиційне російське блюдо, популярний і в інших народів. Тісто для оладок відрізняється від тесту для млинців більшою густотою. Історично склалося так, що спочатку оладки найчастіше готували в сім'ях досить забезпечених, бо тісто на оладки готують більш багате. Тісто для оладок найчастіше змішують з яйцями, іноді з молоком або іншими молочними продуктами, воно може бути дріжджовим або бездріжджовим. У варіантах рецептів з кисломолочними продуктами без дріжджів в тісто додають харчову соду, що надає оладкам ще більшу пишність.
Розповімо, як приготувати смачні оладки на сметані, для цього можна використовувати і кислу сметану, тобто вигідно утилізувати залишки.
Інгредієнти:
борошно пшеничне (можна в суміші з вівсяної або гречаної) – 1 склянка;
дріжджі сухі – 1 чайна ложка (або в 3 рази більше пресованих);
сметана – 100 мл;
молоко – 100 мл;
цукор – 1 ч. ложка;
масло вершкове топлене або рослинне.
Приготування
В окремій мисці розведемо цукор в теплому молоці, додати дріжджі і 2 ст. ложки борошна, перемішати і поставимо в тепле місце хвилин на 20. Після закінчення потрібного часу, коли опара підійшла, додамо сметану і просіяне борошно, ретельно перемішати тісто виделкою, щоб не було грудочок. Злегка взобьем. Тісто має бути по консистенції як жидковатая сметана.
Щоб пекти оладки, треба перед кожною новою партією змащувати сковороду свинячим салом, що зручно робити, насадивши на виделку шматочок. Або смажимо на олії.
З допомогою великої ложки виливаємо порції тесту на сковороду. Смажимо на середньому вогні з переворотом до приємних золотисто-коричневих відтінків. Викладаємо готові оладки на блюдо, подаємо з чаєм, молоком, кефіром, кислим молоком, йогуртом.
Для більшої ситності можна включити до складу тесту для оладок 1-2 курячих яйця, в цьому випадку треба буде додати і борошна. Яйця додаємо в тісто разом зі сметаною.
Інгредієнти:
борошно пшеничне (або в суміші з вівсяної та/або гречаної) – близько 1 склянки;
сметана – 100 мл;
кефір або йогурт, кисле молоко, катик – 100 мл;
яйце куряче – 1 шт.;
сода харчова – 1 щіпка;
масло топлене вершкове або рослинне або шматочок свинячого сала.
Приготування
Кефір змішаємо зі сметаною, додамо яйце, соду і просіяне борошно, ретельно перемішати і злегка взобьем (можна міксером).
Печемо оладки, змащуючи сковорідку салом перед кожною порцією, або смажимо на олії з обох боків до золотисто-коричневих відтінків.
Щоб приготувати оладки з яблуками, візьміть за основу 1 з рецептів (див. вище). Включіть до складу 1 кисло-солодке яблуко середнього розміру, його треба швидко очистити і натерти на крупній тертці або нарізати дуже дрібними кубиками і швидко додати у вже готове тісто. Непогано ще буде додати і 2 щіпки кориці.
Інгредієнти:
борошно пшеничне – близько 1 склянки;
пластівці вівсяні або мультизерновые – 4 ст. ложки;
молоко або кефір – 1 склянка;
сметана – 150 мл;
яйце куряче – 1-2 шт.;
м'якоть гарбуза – 100 г;
перець гострий пекучий;
суміш каррі – 1-2 ч. ложки;
зелень;
рослинне масло.
Приготування
В окремій мисці заливаємо пластівці молоком або кефіром. Коли пластівці добре розбухнуть, додаємо борошно, сметану, яйця, терту на тертці гарбуз, гострий червоний перець, карі, рубану зелень і 1 ст. ложку масла. Ретельно перемішуємо, можна довести блендером.
Смажимо з переворотом. Смажити можна на топленому вершковому або рослинному маслі, або піч на сухій сковороді, прилипати не буде, адже в тісті вже є масло. Подаємо з молочними напоями або з массала, чаєм, джомбой.
Розповімо, як приготувати смачні оладки на сметані, для цього можна використовувати і кислу сметану, тобто вигідно утилізувати залишки.
Оладки на сметані дріжджові без яєць – рецепт
Інгредієнти:
Приготування
В окремій мисці розведемо цукор в теплому молоці, додати дріжджі і 2 ст. ложки борошна, перемішати і поставимо в тепле місце хвилин на 20. Після закінчення потрібного часу, коли опара підійшла, додамо сметану і просіяне борошно, ретельно перемішати тісто виделкою, щоб не було грудочок. Злегка взобьем. Тісто має бути по консистенції як жидковатая сметана.
Щоб пекти оладки, треба перед кожною новою партією змащувати сковороду свинячим салом, що зручно робити, насадивши на виделку шматочок. Або смажимо на олії.
З допомогою великої ложки виливаємо порції тесту на сковороду. Смажимо на середньому вогні з переворотом до приємних золотисто-коричневих відтінків. Викладаємо готові оладки на блюдо, подаємо з чаєм, молоком, кефіром, кислим молоком, йогуртом.
Для більшої ситності можна включити до складу тесту для оладок 1-2 курячих яйця, в цьому випадку треба буде додати і борошна. Яйця додаємо в тісто разом зі сметаною.
Оладки на сметані бездріжджові
Інгредієнти:
Приготування
Кефір змішаємо зі сметаною, додамо яйце, соду і просіяне борошно, ретельно перемішати і злегка взобьем (можна міксером).
Печемо оладки, змащуючи сковорідку салом перед кожною порцією, або смажимо на олії з обох боків до золотисто-коричневих відтінків.
Оладки на сметані з яблуками
Щоб приготувати оладки з яблуками, візьміть за основу 1 з рецептів (див. вище). Включіть до складу 1 кисло-солодке яблуко середнього розміру, його треба швидко очистити і натерти на крупній тертці або нарізати дуже дрібними кубиками і швидко додати у вже готове тісто. Непогано ще буде додати і 2 щіпки кориці.
Корисні пряні оладки на сметані – рецепт
Інгредієнти:
Приготування
В окремій мисці заливаємо пластівці молоком або кефіром. Коли пластівці добре розбухнуть, додаємо борошно, сметану, яйця, терту на тертці гарбуз, гострий червоний перець, карі, рубану зелень і 1 ст. ложку масла. Ретельно перемішуємо, можна довести блендером.
Смажимо з переворотом. Смажити можна на топленому вершковому або рослинному маслі, або піч на сухій сковороді, прилипати не буде, адже в тісті вже є масло. Подаємо з молочними напоями або з массала, чаєм, джомбой.
Рекомендуємо добрі рецепти
Пишні оладки на сметані
Кожна господиня намагається, щоб її оладки вийшли пишними і смачними. Але не завжди оладки піднімаються так, як хотілося б. Є кілька секретів
Печінкові оладки – рецепт
Печінкові оладки стануть прекрасним сніданком або замінять легкий перекус протягом дня. Оладки з печінки досить дієтичні, підійдуть і дітям, і
Оладки з вівсяних пластівців
Смачні оладки - незамінний блюдо до сніданку або полуденка. А щоб зробити його ще й корисним, можна додати до складу вівсяні пластівці. Такі оладки
Вівсяні оладки
Оладки з вівсянки, можливо не саме дієтичне блюдо, яке можна приготувати з цих пластівців, але однозначно одне з найсмачніших. Поспішайте випробувати
Оладки без яєць
Якщо ви захотіли спекти смачні оладки до сніданку, а в будинку не виявилося яєць - не турбуйтеся! Ми вам розповімо, як можна приготувати дуже смачні