» » Вегетаріанські супи

Вегетаріанські супи

Вегетаріанські супи
Вегетаріанські супи є практично у всіх національних кухнях (іспанська гаспачо, болгарський таратор, японський місо і т. д.). Крім класичних супів без м'яса, розробляються рецептури, як приготувати вегетаріанський суп на основі звичних немясных борщів, розсольників, щів та інших перших страв.
В першу чергу вегетаріанські супи входять в дієтичне харчування для схуднення, за медичними показаннями, дитячий раціон. Також від м'яса і риби в приготуванні їжі відмовляються з релігійних чи інших особистих причин.
Вегетаріанське харчування не тільки здатне поправити здоров'я і поліпшити фігуру, але і приносить задоволення від смачної і корисної їжі. Адже з овочів, грибів, круп і макаронних виробів організм отримує всі необхідні вітаміни і поживні речовини.

Гарячі вегетаріанські супи


Гарячі вегетаріанські супи варять на овочевих відварах або воді і заправляють сметаною або вершковим маслом вже в тарілці. В якості основи також можуть виступати грибні відвари.
Перед тим як варити вегетаріанський суп з круп, овочів, макаронних виробів і бобових, овочевий бульйон вариться з цибулі, моркви, картоплі, капусти, кореня селери і т. д. Овочі нарізати великими шматками, заливаються гарячою водою і відварюються близько 30 хвилин на слабкому вогні під закритою кришкою. Відвар настоюють ще 15 хвилин, щоб овочі і зелень максимально віддали йому смак і аромат.
Рецепт найпростішого вегетаріанського овочевого супу:

  • 1 морква;

  • 1 цибулина;

  • по 100 гр. капусти цвітної і білоголової;

  • 2-3 картоплини;

  • 1/2 солодкого червоного перцю;

  • 1 великий помідор;

  • корінь і зелень петрушки, цибуля-порей, зелень кропу;

  • лавровий лист, сіль, перець за смаком. 1 ч. л. цукру.


  • 2 літри води закип'ятити, посолити, опустити в неї очищені і нарізані кубиками овочі. Після того, як овочі майже зваряться, покласти в суп спеції і цукор.

    Після проціджування овочевого бульйону на ньому можна зварити класичний овочевий вегетаріанський суп (картопляний або гарбузовий), блюдо на основі бобових - вегетаріанський гороховий, квасолевий або сочевичний суп вермішелевий або круп'яної.
    Вегетаріанські супи

    Квасолевий суп вегетаріанський
    Рецепт квасоляного супу на 2 л. води:

  • 250 г квасолі;

  • 1 середня морква;

  • 1 корінь селери;

  • 1 цибулина;

  • 2-3 картоплини;

  • спеції, сіль, зелень петрушки і кропу;

  • рослинне масло.


  • Квасоля або інші бобові перебирають, промивають у проточній воді і замочують в 1 літрі води на час від 4 до 24 годин, в залежності від сорту. Ще в 1 літрі води, варять овочевий бульйон з пасерованих в маслі коріння і картоплі. Квасоля вариться окремо від овочів в тій воді, в якій її замочували, потім обидві половини супу змішуються, приправляються спеціями, сіллю, перцем, пасерованою цибулею, зеленню.

    Холодні вегетаріанські супи


    Холодні вегетаріанські супи готуються на овочевих пюре (як гаспачо), овочевих відварах (борщ), квасі (ботвинья або окрошки), кислому молоці або кефірі (кефірна окрошка або таратор).

    Рецепт холодного вегетаріанського томатного супу:
    Вегетаріанські супи


  • 4 спілих помідора, очищених від насіння і шкірки;

  • 1 ч. л. оцту;

  • сіль, цукор, перець мелений за смаком;

  • 200 мл пасати (протерті помідори);

  • 200 мл охолодженого овочевого бульйону;

  • зелень селери, кропу, петрушки;

  • 1 ст. л. оливкової олії.


  • Процес приготування цього смачного вегетаріанського холодного томатного супу гранично простий - всі інгредієнти збиваються блендером до однорідної маси. Якщо консистенція виходить занадто густа - можна додати ще трохи бульйону. Потім суп приправляється спеціями, а вже в тарілці його посипають порізаною зеленню і додають оливкове масло.
    Додав: admin | 26-03-2015, 19:05
    Переглядів: 1117