Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як приготувати холодник?

Як приготувати холодник?

26-03-2015, 19:02
1 599
Як приготувати холодник?
Холодник або холодний суп (точніше, борщ) - традиційна страва білоруської, польської, литовської, латиської кухонь, відрізняється досить простим приготуванням. У російській кухні такий суп називається борщ. Холодник можна приготувати на воді, на квасі або на кефірі. На відміну від відомої і дуже популярної російської окрошки в холоднике, як правило, не присутні м'ясні продукти, тому його можна вважати дієтичним блюдом.

Як можна приготувати холодник?


Зазвичай холодник готують на основі кефіру або на основі бурякового або щавельного відвару, іноді з молоком. Основні інгредієнти - маринована буряк і свіжі овочі (нарізаний огірок, цибуля, кріп, петрушка). Також в холодник йдуть варену картоплю, нарізане варене яйце і сметану. Перед подачею це нехитре блюдо охолоджується.
Є кілька способів, як приготувати холодник з буряком і без неї.
Холодник на воді з буряком
Інгредієнти:
Потрібно буде приблизно 2 літра холодної води, 1-2 невеликих буряка, 4-5 (краще молодих і свіжих) огірків, 5-8 пір'я зеленого лука, 5-8 гілочок кропу, стільки ж петрушки, 4-5 зварених круто яєць, сік 1 великого лимона, сметана, 1 чайна ложка цукру, сіль. Часник і чорний мелений перець в невеликих кількостях також не завадять.
Приготування:
Спочатку треба приготувати буряковий відвар: буряк вимити, очистити, залити 2-ма літрами холодної води і відварити до м'якості (близько 1 години).
Відварну буряк треба перекласти в ємність з холодною водою. В буряковий відвар додайте лимонний сік, трохи цукру (за бажанням) і злегка підсолити.
Буряк краще нарізати ножем тонкою соломкою (але можна використовувати чоппер або крупну тертку) і покласти назад у каструлю з відваром.
Курячі яйця протягом 6-8 хвилин відварити в підсоленій воді, остудити холодною водою, очистити від шкаралупи і нарізати половинками.
Далі огірки вимити, зрізати кінчики і нарізати невеликими кубиками або тонкою соломкою. Пір'я зеленої цибулі промити холодною водою, струсити і нарізати дрібно. Зелень кропу і петрушки теж промити, струсити і порубати дрібно.
Поєднати в мисці нарізані огірки, подрібнені цибулю, зелень кропу і петрушки, злегка підсолити і ретельно перемішати.
У кожну тарілку покласти 2-4 столових ложки підготовленої овочевої суміші і залити охолодженим буряковим відваром (з шматочками буряків, звичайно ж), додати половинку вареного яйця і подавати. Сметану можна додати в тарілки - по 1 столовій ложці, або подати окремо.
Можна подати до холоднику відварну молоду картоплю (можна додати його і безпосередньо у страву).
Литовський холодник
Холодник литовський готується на кефірі, хоча можна, звичайно, використовувати кисле молоко або сироватку (інші продукти можна використовувати такі ж, як описано вище). Буряк можна використовувати мариновану (консервовану).
Холодник зі щавлем
Інгредієнти:
Буде потрібно 300 грам щавлю (замість буряків), 15 літра води або кефіру (інші продукти такі ж, як в рецепті вище).
Приготування:
Чистий щавель проварюють 4-8 хвилин в окропі. Потім відвар охолоджують і додають інші інгредієнти.
Як приготувати холодник?
Можна додати редис, відварне м'ясо або навіть ковбасу. Хоча холодник з ковбасою, звичайно ж, складно вважати дієтичним блюдом, але у кожного свій смак і запити.
Холодники ягідні
Можна готувати чудові ненудні холодники з ягодами. Для цього підійдуть різні дикорослі їстівні ягоди, так і садові: малина, чорна і червона смородина, полуниця.
Є варіанти приготування холодника з використанням риби або навіть м'яса ракоподібних. Кефір можна замінити кислим молоком або йогуртом. Такі супи можна приправляти гвоздикою, корицею, кардамоном, шафраном і імбиром. Вишукані страви приємно порадують і здивують ваших гостей і домашніх.
Рекомендуємо добрі рецепти
Сочевичний суп - рецепт
Сочевичний суп - рецепт
З рецептом сочевичного супу, батьківщиною якого є Туреччина пов'язано безліч повір'їв і легенд. До всього іншого це, здавалося б, просте страву, є
Холодний суп з буряка
Холодний суп з буряка
Холодний суп з буряка - це просте і літнє блюдо, відоме також як ботвінья, «холодник» або «борщ». Давайте з вами розглянемо найбільш цікаві рецепти
Рецепт холодного і борщів зелених
Рецепт холодного і борщів зелених
Борщ - популярне блюдо російської кухні з категорії борщів. Класичний холодний борщ готується на основі кефіру з додаванням буряків, свіжих овочів,
Борщ з маринованої буряків
Борщ з маринованої буряків
Борщ - популярне російське блюдо з категорії борщів. Рецептів його створення в даний час досить багато. І зараз ми розберемося, як зварити борщ з
Холодний борщ з ковбасою
Холодний борщ з ковбасою
Холодний борщ - це чудове бадьорить і освіжає блюдо в літню спеку. Способів його створення досить багато. І ми сьогодні поговоримо про смачне та
Вінегрет з солоним оселедцем
Вінегрет з солоним оселедцем
Вінегрет з оселедцем Вінегрет відноситься до холодних закусок. За кордоном його називають «російським салатом». Можна зробити його виключно овочевим,