Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Соус Песто

26-03-2015, 10:04
1 150
Соус Песто
Італійський соус Песто - це відмінна альтернатива звичному для нас кетчупу і майонезу. Нескладний у приготуванні соус Песто добре поєднується з м'ясними, рибними стравами, салатами. Класичний варіант соусу Песто є своєрідною основою, до якої можна додавати різні інгредієнти в залежності від того, з якою стравою його будуть подавати.
Соус Песто має давню історію. Перші згадки про нього відносяться до часів Римської імперії, а в дев'ятнадцятому столітті соус Песто став традиційним італійським блюдом. Його батьківщиною є місто Генуя, в якому на сьогоднішній день цей соус готують повсюдно. Застосування соусу Песто в Італії дуже широко, але найчастіше його можна побачити в поєднанні з пастою або макаронами. В сучасній Італії паста і спагетті з соусом Песто вважаються традиційним блюдом.
У класичному варіанті приготування соусу Песто для змішування інгредієнтів використовується мармурова ступка і дерев'яний товкач. Назва соусу Песто походить від італійського дієслова «pestare», що в перекладі означає «розтирати, змішувати». Сучасні кулінари часто нехтують цим звичаєм і користуються блендером.

Рецепт приготування класичного соусу Песто


Інгредієнти:

  • 20 грамів свіжого базиліка;

  • 2 зубчики часнику;

  • 4 столових ложки насіння пінії;

  • 150 мл оливкової олії;

  • 50 грамів сиру Пекоріно;

  • сіль і перець за смаком.


  • Приготування
    Базилік, часник, насіння пінії і оливкове масло необхідно змішати і розтерти до однорідного стану. До отриманої маси додати сіль і перець. Далі до соусу слід додати тертий сир, добре все перемішати і подавати з приготованим заздалегідь стравою.
    Насіння пінії і сир Пекоріно є досить дорогими інгредієнтами, які продаються далеко не в кожному магазині. Тому в багатьох сучасних рецептах соусу Песто насіння пінії замінюються горіхами кеш'ю, а сир Пекоріно - більш дешевим сортом. Найчастіше для приготування соусу використовується сир Пармезан. Нерідко замінюється і оливкову олію на звичайне соняшникова. У цих випадках отриманий соус лише віддалено нагадує справжній Песто. Основна схожість з оригіналом полягає в зеленому кольорі соусу. Тим не менше, всі ці варіанти приголомшливо смачні і добре поєднуються з самими різними стравами.

    З чим їдять соус Песто?


    Соусом Песто можна заправляти найрізноманітніші страви. Крім макаронів, соус можна використовувати для приготування таких страв:

  • риба з соусом Песто. Філе лосося або тріски слід змастити соусом Песто і запекти в духовці до готовності. Риба виходить пікантною і в той же час дуже ніжною на смак;

  • піца з соусом Песто. Соус Песто відмінно замінює традиційний соус з томатів для піци;

  • овочі з соусом Песто. Овочі, запечені в духовці або приготовані на мангалі, слід подавати зі свіжо приготованим соусом Песто;

  • салат з соусом Песто. Соусом Песто можна заправляти будь салат замість майонезу або рослинного масла;
  • Соус Песто

  • м'ясо з соусом Песто. Соус відмінно доповнює смажене і печене м'ясо. Також його можна використовувати в якості маринаду для м'яса.


  • Макарони з соусом Песто - це простий спосіб перетворити звичне блюдо в справжній кулінарний шедевр. Соус додає пікантність і незвичайний аромат. Для тих, у кого немає часу на приготування соусу Песто, є можливість придбати вже готовий соус в супермаркеті. Він продається в невеликих баночках, але, на жаль, має менш насиченим смаком, ніж свіжоприготований.
    Вважається, що саме завдяки соусу Песто, улюбленою стравою італійців стали паста і спагетті.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Соус для салату Цезар
    Соус для салату Цезар
    Більшість людей заправляють такий відомий всім салат, як Цезар, просто майонезом. Тим не менш, існують особливі рецепти класичних соусів для салату
    Соус до пасти
    Соус до пасти
    Зробити меню більш різноманітним і наситити смак звичних страв допоможуть соуси. В даній статті ми будемо готувати соуси до пасти з різними
    Соус з петрушки
    Соус з петрушки
    Петрушку використовують в якості смакової добавки в різні несолодкі страви. У ній міститься безліч корисних речовин: антиоксиданти, амінокислоти,
    Запечений тунець в духовці
    Запечений тунець в духовці
    Якщо ви хочете порадувати своїх близьких смачним і швидким вечерею, пропонуємо вам запекти тунця в духовці. Страва вийде ароматним і ситним.
    Помідори, запечені з сиром
    Помідори, запечені з сиром
    Запечені помідори відмінно підійдуть для перекусу або ситного сніданку. Також вони можуть виступити в якості апетитною закуски на святковому столі.
    Піца з грибами та ковбасою
    Піца з грибами та ковбасою
    Піца - популярна італійська їжа, яку обожнюють і дорослі, і діти. У її створенні використовують найрізноманітніші інгредієнти. Давайте розберемо