Італійський соус Песто - це відмінна альтернатива звичному для нас кетчупу і майонезу. Нескладний у приготуванні соус Песто добре поєднується з м'ясними, рибними стравами, салатами. Класичний варіант соусу Песто є своєрідною основою, до якої можна додавати різні інгредієнти в залежності від того, з якою стравою його будуть подавати.
Соус Песто має давню історію. Перші згадки про нього відносяться до часів Римської імперії, а в дев'ятнадцятому столітті соус Песто став традиційним італійським блюдом. Його батьківщиною є місто Генуя, в якому на сьогоднішній день цей соус готують повсюдно. Застосування соусу Песто в Італії дуже широко, але найчастіше його можна побачити в поєднанні з пастою або макаронами. В сучасній Італії паста і спагетті з соусом Песто вважаються традиційним блюдом.
У класичному варіанті приготування соусу Песто для змішування інгредієнтів використовується мармурова ступка і дерев'яний товкач. Назва соусу Песто походить від італійського дієслова «pestare», що в перекладі означає «розтирати, змішувати». Сучасні кулінари часто нехтують цим звичаєм і користуються блендером.
Рецепт приготування класичного соусу Песто
Інгредієнти: 20 грамів свіжого базиліка; 2 зубчики часнику; 4 столових ложки насіння пінії; 150 мл оливкової олії; 50 грамів сиру Пекоріно; сіль і перець за смаком. Приготування Базилік, часник, насіння пінії і оливкове масло необхідно змішати і розтерти до однорідного стану. До отриманої маси додати сіль і перець. Далі до соусу слід додати тертий сир, добре все перемішати і подавати з приготованим заздалегідь стравою.
Насіння пінії і сир Пекоріно є досить дорогими інгредієнтами, які продаються далеко не в кожному магазині. Тому в багатьох сучасних рецептах соусу Песто насіння пінії замінюються горіхами кеш'ю, а сир Пекоріно - більш дешевим сортом. Найчастіше для приготування соусу використовується сир Пармезан. Нерідко замінюється і оливкову олію на звичайне соняшникова. У цих випадках отриманий соус лише віддалено нагадує справжній Песто. Основна схожість з оригіналом полягає в зеленому кольорі соусу. Тим не менше, всі ці варіанти приголомшливо смачні і добре поєднуються з самими різними стравами.
З чим їдять соус Песто?
Соусом Песто можна заправляти найрізноманітніші страви. Крім макаронів, соус можна використовувати для приготування таких страв:
риба з соусом Песто. Філе лосося або тріски слід змастити соусом Песто і запекти в духовці до готовності. Риба виходить пікантною і в той же час дуже ніжною на смак; піца з соусом Песто. Соус Песто відмінно замінює традиційний соус з томатів для піци; овочі з соусом Песто. Овочі, запечені в духовці або приготовані на мангалі, слід подавати зі свіжо приготованим соусом Песто; салат з соусом Песто. Соусом Песто можна заправляти будь салат замість майонезу або рослинного масла; м'ясо з соусом Песто. Соус відмінно доповнює смажене і печене м'ясо. Також його можна використовувати в якості маринаду для м'яса. Макарони з соусом Песто - це простий спосіб перетворити звичне блюдо в справжній кулінарний шедевр. Соус додає пікантність і незвичайний аромат. Для тих, у кого немає часу на приготування соусу Песто, є можливість придбати вже готовий соус в супермаркеті. Він продається в невеликих баночках, але, на жаль, має менш насиченим смаком, ніж свіжоприготований.
Вважається, що саме завдяки соусу Песто, улюбленою стравою італійців стали паста і спагетті.