Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Балик з товстолобика

Балик з товстолобика

22-03-2015, 10:35
2 574
Балик з товстолобика
Любителям риби напевно припаде до смаку балик з товстолоба. Звичайно, можна купити його готовим, а можна зробити вдома. Як приготувати балик з товстолобика в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.

Рецепт балика з товстолобика


Інгредієнти:

  • товстолобик - 1 шт. вагою не менше 5 кг;

  • сіль.


  • Приготування
    Як зробити балик з товстолобика, щоб він вийшов дійсно смачним? Зараз розповімо деякі нюанси. Потрібно використовувати тільки велику жирну рибу. Її вага повинна бути не менш 5 кг, а якщо він буде більше, то це ще краще.

    Отже, приступаємо до приготування балика з товстолобика. Спочатку рибу чистимо від луски, виймаємо нутрощі, робити це потрібно дуже акуратно, щоб не роздавити жовчний міхур, інакше смак риби буде безповоротно зіпсований. Відокремлюємо філе від кістки і нарізаємо його шматками бажаної величини (вони не повинні бути маленькими, потім ми їх ще підвісимо для сушіння). Укладаємо їх в емальовану або скляну ємність, пересипаючи кожен шар сіллю (краще брати звичайну кам'яну сіль, нейодированную). Верх також повинен бути покритий сіллю. Зверху накриваємо тарілкою яка за діаметром трохи менше, ніж сама ємність, на неї встановлюємо банку з водою або якийсь інший вантаж. Прибираємо рибу в холодильник або інше прохолодне місце приблизно на тиждень.

    Через зазначений час дістаємо стільки шматочків філе, скільки нам потрібно, вимочуємо у воді не менше 7 годин. При цьому воду потрібно поміняти 3 рази (краще брати колодязну, джерельну або фільтровану). Звичайна хлорована водопровідна вода псує смак продукту. Решту рибу можна ще потримати в розсолі, вона не пропаде. Але коли надумаєте її використовувати, вимочувати її потрібно стільки годин, скільки днів вона пробула в розсолі. Зберігати засолену рибу можна до 3 тижнів.

    Підвішуємо шматочки філе сушитися в добре провітрюваному місці дня на 3-4. Якщо бажаєте отримати більш підсушений продукт, можете потримати і більше. Готове філе нарізаємо тонкими шматочками і подаємо до столу. Залишився балик можна зберігати в холодильнику, загорнувши його в харчову плівку. Якщо ж ви використовували дуже велику рибу і балика вийшло багато, можете помістити його в морозильну камеру. Там він пролежить довго і не пропаде. А перед вживанням потихеньку розморозьте його в природних умовах, мікрохвильовкою користуватися в цьому випадку небажано.

    Як робити копчений балик з товстолобика?


    Якщо у вас є коптильна камера, ви без праці можете готувати смачні копчені продукти будинку, зокрема, копчений балик з товстолобика.
    Інгредієнти:

  • товстолобик;

  • сіль;

  • цукор.


  • Приготування
    Вибираємо рибу з вагою не менше 7-8 кг Чистимо і потрошимо її, нарізаємо шматками товщиною близько 4 див. Складаємо підготовлену рибу в емальовану каструлю, пересипаємо сіллю, ставимо зверху гніт і витримуємо не менше 3 днів на холоді.
    Потім просолені шматочки товстолобика вимочуємо у воді, тут головне, щоб готовий балик вийшов не пересоленим. Тому на даному етапі проводимо таку перевірку: надрізаємо середину шматочки, всередині він повинен бути слабосоленим, більше схожим на прісний.
    Балик з товстолобика
    Нанизуємо шматки риби на дерев'яні шампурики, між реберними частинами також встановлюємо палички, щоб м'ясо з усіх боків добре просушилися. Просушуємо під вентилятором або просто в провітрюваному місці не менше 3 днів. Загалом, коли поверхня стала сухою, можна рухатися далі. Тепер переміщуємо шматки товстолобика в коптильню. Температура не повинна перевищувати 30-35 градусів. Час копчення залежить від вашого бажання. Можете потримати рибку до злегка золотистого кольору, а можете і до світло-коричневого, але важливо не перетримати і не перекоптить, інакше смачного копченого балика з товстолобика не вийде. Після цього даємо страві охолонути і можна починати ним ласувати.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Філе минтая в духовці
    Філе минтая в духовці
    Любите рибу? Хочете навчитися готувати з неї багато корисних, апетитних і смачних страв? Тоді ви потрапили за адресою. У цій статті ми розповімо, як
    Юшка з товстолобика - рецепт
    Юшка з товстолобика - рецепт
    Незважаючи на те, що страви з товстолобика вважаються дієтичними, юшка з цієї риби виходить наваристою і ситної. Звичайно ж сама смачна юшка виходить
    Як приготувати товстолобика в духовці?
    Як приготувати товстолобика в духовці?
    Страви з товстолобика відносяться до дієтичних завдяки тому, що легко засвоюються організмом і практично не містять жиру. Готувати з товстолобика
    Маринований товстолобик
    Маринований товстолобик
    Маринована риба - універсальна закуска до столу. З неї можна зробити бутерброди, а можна їсти просто так. Ми вам розповімо як замаринувати
    Балик з сома
    Балик з сома
    Любите солененькую рибку? Приготуйте балик з сома. Думаєте, це важко? Рецепту легше не буває. Читайте наданий матеріал, з нього ви всі дізнаєтеся.
    Свинячий балик
    Свинячий балик
    Свинячий балик - це дуже ніжне, поживне і корисне блюдо, на відміну від всіх сучасних ковбас, сосисок та інших копченостей. Хочете приготувати його в