Смачні та здорові страви з судака
Судак - хижа промислова риба із сімейства окуневих. Мешкає переважно у прісних водах: у річках, озерах - в менших кількостях - в солоних водоймах. Судак вважається делікатесної та дієтичної рибою завдяки маложирному не костлявому і дуже смачного м'яса. З цієї чудової благородної риби можна готувати найрізноманітніші і надзвичайно смачні страви.
Інгредієнти:
судак - 1 рибка вагою близько 15 кг;
листя хрону свіжі - 2-3 шт. (бажано, за розміром трохи довше самої рибки, якщо листя не по сезону, обійдемося фольгою);
лимон - 1 шт.;
часник - 2-3 зубчики;
зелень свіжа різна (петрушка, розмарин, кінза, базилік, естрагон, кріп);
перець чорний мелений;
мускатний горіх мелений.
Приготування
Рибку випотрошим, видалити зябра і луску. Голову можна не відрізати, а можна відрізати на вуха . По обох боках тушки робимо по 3-4 надрізи, в які поміщаємо маленькі шматочки часнику. Часник можна розчавити і помістити в надрізи кашку. Черевну порожнину також натираємо тиском часником і сухими спеціями (перцем і мускатним горіхом), вкладаємо в неї кілька часточок лимона і гілочки зелені.
На мокрий деко викладаємо листя хрону (можна трохи присолити), а зверху на них - цілу тушку судака. Ставимо деко в розігріту духовку на 12-15 хвилин. Після закінчення цього часу перевертаємо рибку на інший бік і запікаємо ще протягом 10 хвилин при середній температурі. Якщо ви нарежете рибу на стейки, вона запечеться ще швидше. Готового судака потрібно збризнути лимонним соком і подавати з гілочками свіжої зелені. Як гарнір краще всього вибрати рис, також можна подати різні соуси і біле столове вино.
Інгредієнти:
судак - 1 вагою близько 13 кг;
цибуля-порей - 1-2 стебла;
перець солодкий червоний - 1-2 шт.;
вино біле або рожеве столове - 30-60 мл;
лайм - 1 шт.;
часник - 2 зубчики;
зелень різна свіжа;
перець гострий червоний;
олія рослинна.
Приготування
Очищену тушку судака наріжемо на стейки. Цибуля-порей нашинкуем тонкими півкільцями, а солодкий перець - короткою соломкою. Злегка обсмажимо цибулю до легкого золотистого відтінку. Додамо перець і 2-4 хвилини обсмажуємо все разом. Потім зменшуємо вогонь.
Рівномірно розподіляємо овочі на сковороді і викладаємо на них стейки судака. Збризкуємо вином і прикриваємо кришкою. Тушкуємо, не перевертаючи, на самому малому вогні протягом 8-12 хвилин. Приправляємо гострим перцем, часником і скроплюємо соком лайма. Можна і приправити соєвим соусом. Подаємо з рисом або молодим відварною картоплею, а також великою кількістю зелені. Під цю страву можна подати бренді, горілку, граппу, ракію або будь-які світлі вина.
Всі ми, звичайно, розуміємо, що смажена їжа некорисна, але По-перше, іноді все-таки хочеться, а, по-друге, риба засмажується значно швидше м'яса. І, взагалі, справа ще і в тому, як смажити. Ми не будемо смажити прекрасне і ніжне м'ясо судака «хрускіт».
Інгредієнти:
тушка або філе судака;
олія рослинна;
трохи кукурудзяного борошна, змішаної з пшеничним борошном (1:1) і трохи підсолити.
Приготування
Можна тушку нарізати на стейки; якщо використовуємо філе, то нарізаємо його шматочками, зручними для їжі і перевертання в процесі обсмажування. Розігріваємо олію в сковороді. Обвалюємо шматочки риби в борошняної суміші і обсмажуємо їх з різних сторін до легкого і приємного золотистого відтінку. Можна, зменшивши вогонь до самого малого, потримати їх на сковороді під кришкою ще протягом 2-5 хвилин. Подавати смаженого судака найкраще знову-таки з відварним рисом або картоплею. Непогано також подати салати зі свіжих овочів.
Запечений судак
Інгредієнти:
Приготування
Рибку випотрошим, видалити зябра і луску. Голову можна не відрізати, а можна відрізати на вуха . По обох боках тушки робимо по 3-4 надрізи, в які поміщаємо маленькі шматочки часнику. Часник можна розчавити і помістити в надрізи кашку. Черевну порожнину також натираємо тиском часником і сухими спеціями (перцем і мускатним горіхом), вкладаємо в неї кілька часточок лимона і гілочки зелені.
На мокрий деко викладаємо листя хрону (можна трохи присолити), а зверху на них - цілу тушку судака. Ставимо деко в розігріту духовку на 12-15 хвилин. Після закінчення цього часу перевертаємо рибку на інший бік і запікаємо ще протягом 10 хвилин при середній температурі. Якщо ви нарежете рибу на стейки, вона запечеться ще швидше. Готового судака потрібно збризнути лимонним соком і подавати з гілочками свіжої зелені. Як гарнір краще всього вибрати рис, також можна подати різні соуси і біле столове вино.
Пряний судак з тушкованими овочами
Інгредієнти:
Приготування
Очищену тушку судака наріжемо на стейки. Цибуля-порей нашинкуем тонкими півкільцями, а солодкий перець - короткою соломкою. Злегка обсмажимо цибулю до легкого золотистого відтінку. Додамо перець і 2-4 хвилини обсмажуємо все разом. Потім зменшуємо вогонь.
Рівномірно розподіляємо овочі на сковороді і викладаємо на них стейки судака. Збризкуємо вином і прикриваємо кришкою. Тушкуємо, не перевертаючи, на самому малому вогні протягом 8-12 хвилин. Приправляємо гострим перцем, часником і скроплюємо соком лайма. Можна і приправити соєвим соусом. Подаємо з рисом або молодим відварною картоплею, а також великою кількістю зелені. Під цю страву можна подати бренді, горілку, граппу, ракію або будь-які світлі вина.
Смажений судак
Всі ми, звичайно, розуміємо, що смажена їжа некорисна, але По-перше, іноді все-таки хочеться, а, по-друге, риба засмажується значно швидше м'яса. І, взагалі, справа ще і в тому, як смажити. Ми не будемо смажити прекрасне і ніжне м'ясо судака «хрускіт».
Інгредієнти:
Приготування
Можна тушку нарізати на стейки; якщо використовуємо філе, то нарізаємо його шматочками, зручними для їжі і перевертання в процесі обсмажування. Розігріваємо олію в сковороді. Обвалюємо шматочки риби в борошняної суміші і обсмажуємо їх з різних сторін до легкого і приємного золотистого відтінку. Можна, зменшивши вогонь до самого малого, потримати їх на сковороді під кришкою ще протягом 2-5 хвилин. Подавати смаженого судака найкраще знову-таки з відварним рисом або картоплею. Непогано також подати салати зі свіжих овочів.
Рекомендуємо добрі рецепти
Холодець із судака - рецепт
Холодець із судака - відмінне блюдо для святкового столу. Воно стане не тільки знатної закускою, але і оригінальною прикрасою. Адже зовнішній вигляд
Заливне з риби
Заливне з риби - це популярний святкове блюдо, яке дісталося нам з радянських часів. Його приготувати не так складно, як здається на перший погляд,
Котлети з судака
Котлети - улюблене багатьма блюдо. З чим їх тільки не готують: з м'ясом, грибами, овочами, рибою?! І сьогодні ми розповімо, як зробити дивовижні
Запечений судак в духовці
Судак - ніжна і благородна риба родини Окуневих, яка вважається дієтичним продуктом. У ній містяться цінні мінеральні сполуки, а також велику
Сом, запечений в духовці
Якщо вам пощастило стати володарем такої цінної риби як сом, ми поділимося чудовими рецептами, завдяки яким ви приготуєте дуже смачна страва! Сома,
Судак в клярі
Рибні страви обов'язково повинні бути в раціоні кожної людини. У рибі містяться речовини, необхідні для нормального функціонування серця, мозку і для