Судак - хижа промислова риба із сімейства окуневих. Мешкає переважно у прісних водах: у річках, озерах - в менших кількостях - в солоних водоймах. Судак вважається делікатесної та дієтичної рибою завдяки маложирному не костлявому і дуже смачного м'яса. З цієї чудової благородної риби можна готувати найрізноманітніші і надзвичайно смачні страви.
Запечений судак
Інгредієнти: судак - 1 рибка вагою близько 15 кг; листя хрону свіжі - 2-3 шт. (бажано, за розміром трохи довше самої рибки, якщо листя не по сезону, обійдемося фольгою); лимон - 1 шт.; часник - 2-3 зубчики; зелень свіжа різна (петрушка, розмарин, кінза, базилік, естрагон, кріп); перець чорний мелений; мускатний горіх мелений. Приготування Рибку випотрошим, видалити зябра і луску. Голову можна не відрізати, а можна відрізати на вуха . По обох боках тушки робимо по 3-4 надрізи, в які поміщаємо маленькі шматочки часнику. Часник можна розчавити і помістити в надрізи кашку. Черевну порожнину також натираємо тиском часником і сухими спеціями (перцем і мускатним горіхом), вкладаємо в неї кілька часточок лимона і гілочки зелені.
На мокрий деко викладаємо листя хрону (можна трохи присолити), а зверху на них - цілу тушку судака. Ставимо деко в розігріту духовку на 12-15 хвилин. Після закінчення цього часу перевертаємо рибку на інший бік і запікаємо ще протягом 10 хвилин при середній температурі. Якщо ви нарежете рибу на стейки, вона запечеться ще швидше. Готового судака потрібно збризнути лимонним соком і подавати з гілочками свіжої зелені. Як гарнір краще всього вибрати рис, також можна подати різні соуси і біле столове вино.
Пряний судак з тушкованими овочами
Інгредієнти: судак - 1 вагою близько 13 кг; цибуля-порей - 1-2 стебла; перець солодкий червоний - 1-2 шт.; вино біле або рожеве столове - 30-60 мл; лайм - 1 шт.; часник - 2 зубчики; зелень різна свіжа; перець гострий червоний; олія рослинна. Приготування Очищену тушку судака наріжемо на стейки. Цибуля-порей нашинкуем тонкими півкільцями, а солодкий перець - короткою соломкою. Злегка обсмажимо цибулю до легкого золотистого відтінку. Додамо перець і 2-4 хвилини обсмажуємо все разом. Потім зменшуємо вогонь.
Рівномірно розподіляємо овочі на сковороді і викладаємо на них стейки судака. Збризкуємо вином і прикриваємо кришкою. Тушкуємо, не перевертаючи, на самому малому вогні протягом 8-12 хвилин. Приправляємо гострим перцем, часником і скроплюємо соком лайма. Можна і приправити соєвим соусом. Подаємо з рисом або молодим відварною картоплею, а також великою кількістю зелені. Під цю страву можна подати бренді, горілку, граппу, ракію або будь-які світлі вина.
Смажений судак
Всі ми, звичайно, розуміємо, що смажена їжа некорисна, але По-перше, іноді все-таки хочеться, а, по-друге, риба засмажується значно швидше м'яса. І, взагалі, справа ще і в тому, як смажити. Ми не будемо смажити прекрасне і ніжне м'ясо судака «хрускіт».
Інгредієнти: тушка або філе судака; олія рослинна; трохи кукурудзяного борошна, змішаної з пшеничним борошном (1:1) і трохи підсолити. Приготування Можна тушку нарізати на стейки; якщо використовуємо філе, то нарізаємо його шматочками, зручними для їжі і перевертання в процесі обсмажування. Розігріваємо олію в сковороді. Обвалюємо шматочки риби в борошняної суміші і обсмажуємо їх з різних сторін до легкого і приємного золотистого відтінку. Можна, зменшивши вогонь до самого малого, потримати їх на сковороді під кришкою ще протягом 2-5 хвилин. Подавати смаженого судака найкраще знову-таки з відварним рисом або картоплею. Непогано також подати салати зі свіжих овочів.