Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Сом, запечений в духовці

Сом, запечений в духовці

22-03-2015, 08:07
9 167
Сом, запечений в духовці
Сом звичайний або європейський - найбільша прісноводна хижа бесчешуйчатая їстівна риба, є об'єктом приватного спортивного рибальства, промислу і розведення. Соми живуть у річках і озерах практично по всій Європейській частині Росії. Тіло сома біла, досить-таки жирна, прирівнюється за поживністю до осетровим. Включення в їжу такої риби, безумовно, корисно, тільки треба готувати її певним чином і вживати в їжу в розмірних кількостях.
Сома можна готувати різними способами, в тому числі, і запікати в духовці.

Сом, запечений в духовці у фользі цілком - рецепт


Інгредієнти:

  • сом свіжий невеликого розміру (такий, щоб помістився на деку без голови і хвоста) - 1-2 шт.;

  • лимон - 2 шт.;

  • часник - 2-5 зубчиків;

  • зелень свіжа (петрушка, базилік, кінза, кріп і ін);

  • сіль поварена;

  • перець чорний мелений.


  • Приготування
    Тіло сома має легкий запах твані, до речі, зовсім не з-за того, що ця риба живиться падлом - це помилкова думка, сом більш хижак. Щоб позбутися характерного запаху, сома слід попередньо замаринувати.
    Приготуємо маринад: видавимо сік одного лимона в чашку і додамо в нього продавлений часник - нехай настоюється.
    Випотрошим сомика, видалити зябра і ретельно промиємо під холодною водою. Голову і хвіст відріжемо (вони підуть на вуха). По тушці сомика з обох сторін зробимо надрізи до хребта, приблизний крок між надрізами - близько 2 див.
    Процідимо маринад і поллємо їм сомика, загорніть його в харчову плівку і залишимо на 20-40 хвилин. По закінченні цього часу розгорнемо тушку риби і ретельно обсушим серветкою. Зсередини натремо її сумішшю солі з меленим чорним перцем. Помістимо в черевце гілочки зелені і часточки лимона.
    Запакуємо підготовленого сомика у фольгу таким чином, щоб виділяються при запіканні соки не витікали. Можна запакувати двічі - так буде надійніше.
    Кладемо сома, запакованого у фольгу, на деко або на решітку і запікаємо при температурі близько 200°С.

    Скільки запікати сома в духовці?


    Запікаємо сома протягом 35-50 хвилин. Готового сома акуратно викладаємо на сервірувальне блюдо і прикрашаємо зеленню.
    Запечений сом хороший з картоплею або рисом, можна окремо подати грибочки в сметані, гострий соус і якісь традиційні смакоту. Сом - риба жирна, тому добре під нього подати легкого столового світлого вина або пива.
    Часто соми продаються досить великі, в цьому випадку має сенс приготувати сома, запеченого в духовці шматочками.

    Сом, запечений шматочками


    Інгредієнти:

  • сом (стейки або філе) ;

  • лимон - 1 шт.;

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • зелень свіжа різна (великий пучок).


  • Приготування
    Стейки сома або філе, нарізане порційними шматками, збризніть соком лимона і залишимо на 20 хвилин.
    Для запікання нам знадобиться компактна форма з досить високим бортиком. Ополоснем форму холодною водою і розподілимо по її дну кільця цибулі і гілочки зелені. Зверху викладемо стейки або шматочки сомика.
    Запікаємо рибу в духовці протягом 25-35 хвилин при температурі близько 200°С (шматочки без хребта запікаються швидше, ніж стейки). Можна в кінці процесу залити вже майже готового сомика
    Сом, запечений в духовці
    сметаною і повернути в духовку ще хвилин на 10.
    Приблизно за цим же рецептом можна приготувати запеченого сома шматочками з картоплею.
    Приготування
    Картоплю очистимо і приварим до напівготовності. Разрежем на скибочки і викладемо на змащений вершковим маслом або свинячим жиром деко. Зверху викладемо шматочки або стейки сома. Запікаємо протягом близько 40 хвилин. В кінці процесу можна залити сомика з картоплею сметаною або сметанним соусом і продовжити запікання ще протягом 10 хвилин.
    Подаємо зі свіжою зеленню.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Смачні та здорові страви з судака
    Смачні та здорові страви з судака
    Судак вважається дієтичною та делікатесної рибою, завдяки маложирному і не костлявому м'яса. У нашій статті ми зібрали оригінальні і смачні рецепти
    Карась запечений
    Карась запечений
    Карась - смачна прісноводна рибка сімейства Коропових. Її використовують у створенні різних страв: юшки, закуски, других страв. І зараз ми детально
    Запечений судак в духовці
    Запечений судак в духовці
    Судак - ніжна і благородна риба родини Окуневих, яка вважається дієтичним продуктом. У ній містяться цінні мінеральні сполуки, а також велику
    Товстолобик, запечений в духовці
    Товстолобик, запечений в духовці
    Товстолобик - смачна і корисна риба, яку варто додати в раціон харчування кожному, хто піклується про своє здоров'я. І, звичайно ж, найкращий спосіб
    Шашлик із сома
    Шашлик із сома
    Страви з сома користуються популярністю у багатьох людей. І сьогодні ми пропонуємо зробити з нього смачний шашлик. А наші прості й оригінальні
    Балик з сома
    Балик з сома
    Любите солененькую рибку? Приготуйте балик з сома. Думаєте, це важко? Рецепту легше не буває. Читайте наданий матеріал, з нього ви всі дізнаєтеся.