Товстолобик, запечений в духовці
Товстолобик - недорога прісноводна риба з родини коропових з жирною ніжною плоттю, об'єкт промислу і розведення. Вживання в їжу товстолобика крім іншої користі серйозно покращує обмін холестерину, оскільки його жир по своїй корисності порівняємо з жиром морських риб. Таким чином, товстолобика можна вважати чудовим продуктом для дієтичного харчування, тільки треба готувати його правильно, наприклад, варити або запікати.
Розповімо, як приготувати товстолобика, запеченого в духовці.
Як вибрати товстолобика?
Товстолобика зазвичай продають свіжовиловленого, іноді навіть живого (таку рибу краще всього вибирати). Якщо риба вже неактивна, зверніть увагу на наступні ознаки: очі повинні бути ясними, луска - блискучою, зябра - рожевими + запах свіжої прісноводної риби з легким відтінком тіни (це норма).
Для приготування цієї страви треба вибирати рибу дрібну, таку, яка поміститься на деко від духовки хоча б по діагоналі.
Інгредієнти:
товстолобик свіжий - 1 шт.;
часник - за бажанням;
перець чорний мелений;
сіль кухонна велика;
лимон - 1 шт.;
зелень свіжа (товстий пучок або два).
Приготування
Рибу чистимо від луски, випотрошим, обов'язково видалимо чорну плівку з черевця, виймемо зябра і ретельно промиємо тушку холодною проточною водою. За допомогою гострого ножа з тонким кінчиком леза нашпигуем товстолобика з боків маленькими шматочками часнику (зубчики розрізаємо уздовж, кожен на кілька частин). Злегка натираємо рибу зовні і з боку черевця сумішшю солі і чорного перцю. У черевце закладаємо зелень і кілька часточок лимона. На змащене жиром деко викладаємо, рівномірно розподіляючи, гілочки зелені (тобто робимо тонку трав'яну підкладку). Викладаємо на підкладку товстолобика. Запікаємо протягом близько 20 хвилин в розігрітій духовій шафі (оптимальна температура близько 200°С). Ставимо деко, акуратно перевертаємо рибу, обливаємо соусом і продовжуємо запікання ще протягом 15-20 хвилин. Викладаємо рибу на блюдо, робимо поперечні надрізи і обливаємо соусом, приготованим на основі лимонного соку і часнику. Оформляємо зеленню, подаємо з вареною картоплею, рисом, полентою, пшоняною кашею. Добре також подати свіжі овочі, просто нарізані або у вигляді салатів, можна сервірувати і традиційні смакоту: квашену капусту, солоні огірочки, грибочки. Вкусно, полезно, ситно и недорого, хорошая повседневная домашняя еда.
Діючи приблизно таким же чином (див. вище), можна приготувати цілого товстолобика, запеченого у фользі.
Інгредієнти:
товстолобик - 1 шт.;
сіль;
часник для шпигования;
перець чорний мелений;
зелень;
лимон.
Приготування
На аркуші фольги потрібного розміру розкладаємо гілочки зелені. Підготовленого товстолобика (див. вище) очищеного, нашпигованого, натертого сіллю зі спеціями, зеленню і дольками лимона в черевці викладаємо на підкладку. Намагайтеся запаковувати рибу у фольгу так, щоб при запіканні соки не витікали (можна зробити другий шар). Запікаємо протягом 40 хвилин в духовій шафі на деку або на решітці. Вийде чудове дієтичне блюдо, риба добре пропарится. Подавайте з соусом, часниково-лимонним або часниково-лимонно-гірчичним.
Цей спосіб чудовий ще й тим, що рибу можна запікати не тільки вдома в духовці, але, попередньо упакувавши в фольгу, взяти з собою на пікнік і запекти на решітці або на вугіллі.
Смачним товстолобик, запечений в духовці, виходить, якщо запекти його у вигляді стейків або порціонних шматочків філе.
Інгредієнти:
стейки або філе товстолобика - по 300-400 г на порцію;
зелень;
сіль;
лимон - 1 шт.;
часник - 3 зубчики;
чорний перець мелений;
шматочок вершкового масла або свинячого сала.
Приготування
Змащуємо топленим вершковим маслом або жиром (свинячим, курячим) дно вогнетривкої форми або дека (можна розкласти трохи гілочок зелені та/або кілець цибулі). Зверху викладаємо стейки товстолобика або порціонні шматочки, нарізані упоперек з філе (тоді шкірою вниз). Обливаємо часниково-лимонним соусом (лимонний сік + продавлений часник). Запікаємо протягом 20-25 хвилин. Можна під рибу, приготовану таким способом, окремо подати гострий томатний соус, а ще добре подати замість хліба мамалигу або поленту, біле, рожеве або навіть червоне столове вино, овочі, гриби, різносоли.
Розповімо, як приготувати товстолобика, запеченого в духовці.
Як вибрати товстолобика?
Товстолобика зазвичай продають свіжовиловленого, іноді навіть живого (таку рибу краще всього вибирати). Якщо риба вже неактивна, зверніть увагу на наступні ознаки: очі повинні бути ясними, луска - блискучою, зябра - рожевими + запах свіжої прісноводної риби з легким відтінком тіни (це норма).
Товстолобик, запечений в духовці цілком - рецепт
Для приготування цієї страви треба вибирати рибу дрібну, таку, яка поміститься на деко від духовки хоча б по діагоналі.
Інгредієнти:
Приготування
Рибу чистимо від луски, випотрошим, обов'язково видалимо чорну плівку з черевця, виймемо зябра і ретельно промиємо тушку холодною проточною водою. За допомогою гострого ножа з тонким кінчиком леза нашпигуем товстолобика з боків маленькими шматочками часнику (зубчики розрізаємо уздовж, кожен на кілька частин). Злегка натираємо рибу зовні і з боку черевця сумішшю солі і чорного перцю. У черевце закладаємо зелень і кілька часточок лимона. На змащене жиром деко викладаємо, рівномірно розподіляючи, гілочки зелені (тобто робимо тонку трав'яну підкладку). Викладаємо на підкладку товстолобика. Запікаємо протягом близько 20 хвилин в розігрітій духовій шафі (оптимальна температура близько 200°С). Ставимо деко, акуратно перевертаємо рибу, обливаємо соусом і продовжуємо запікання ще протягом 15-20 хвилин. Викладаємо рибу на блюдо, робимо поперечні надрізи і обливаємо соусом, приготованим на основі лимонного соку і часнику. Оформляємо зеленню, подаємо з вареною картоплею, рисом, полентою, пшоняною кашею. Добре також подати свіжі овочі, просто нарізані або у вигляді салатів, можна сервірувати і традиційні смакоту: квашену капусту, солоні огірочки, грибочки. Вкусно, полезно, ситно и недорого, хорошая повседневная домашняя еда.
Діючи приблизно таким же чином (див. вище), можна приготувати цілого товстолобика, запеченого у фользі.
Товстолобик, запечений в духовці у фользі - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
На аркуші фольги потрібного розміру розкладаємо гілочки зелені. Підготовленого товстолобика (див. вище) очищеного, нашпигованого, натертого сіллю зі спеціями, зеленню і дольками лимона в черевці викладаємо на підкладку. Намагайтеся запаковувати рибу у фольгу так, щоб при запіканні соки не витікали (можна зробити другий шар). Запікаємо протягом 40 хвилин в духовій шафі на деку або на решітці. Вийде чудове дієтичне блюдо, риба добре пропарится. Подавайте з соусом, часниково-лимонним або часниково-лимонно-гірчичним.
Цей спосіб чудовий ще й тим, що рибу можна запікати не тільки вдома в духовці, але, попередньо упакувавши в фольгу, взяти з собою на пікнік і запекти на решітці або на вугіллі.
Рецепт запеченого товстолобика в духовці
Смачним товстолобик, запечений в духовці, виходить, якщо запекти його у вигляді стейків або порціонних шматочків філе.
Інгредієнти:
Приготування
Змащуємо топленим вершковим маслом або жиром (свинячим, курячим) дно вогнетривкої форми або дека (можна розкласти трохи гілочок зелені та/або кілець цибулі). Зверху викладаємо стейки товстолобика або порціонні шматочки, нарізані упоперек з філе (тоді шкірою вниз). Обливаємо часниково-лимонним соусом (лимонний сік + продавлений часник). Запікаємо протягом 20-25 хвилин. Можна під рибу, приготовану таким способом, окремо подати гострий томатний соус, а ще добре подати замість хліба мамалигу або поленту, біле, рожеве або навіть червоне столове вино, овочі, гриби, різносоли.
Рекомендуємо добрі рецепти
Балик з товстолобика
Любите смачну солону і копчену рибку? Тоді вам знадобляться рецепти з цієї статті. Ми розповімо про те, як зробити смачний балик з товстолобика, який
Запечений судак в духовці
Судак - ніжна і благородна риба родини Окуневих, яка вважається дієтичним продуктом. У ній містяться цінні мінеральні сполуки, а також велику
Сом, запечений в духовці
Якщо вам пощастило стати володарем такої цінної риби як сом, ми поділимося чудовими рецептами, завдяки яким ви приготуєте дуже смачна страва! Сома,
Юшка з товстолобика - рецепт
Незважаючи на те, що страви з товстолобика вважаються дієтичними, юшка з цієї риби виходить наваристою і ситної. Звичайно ж сама смачна юшка виходить
Як приготувати товстолобика в духовці?
Страви з товстолобика відносяться до дієтичних завдяки тому, що легко засвоюються організмом і практично не містять жиру. Готувати з товстолобика
Маринований товстолобик
Маринована риба - універсальна закуска до столу. З неї можна зробити бутерброди, а можна їсти просто так. Ми вам розповімо як замаринувати