Сом звичайний або європейський - найбільша прісноводна хижа бесчешуйчатая їстівна риба, є об'єктом приватного спортивного рибальства, промислу і розведення. Соми живуть у річках і озерах практично по всій Європейській частині Росії. Тіло сома біла, досить-таки жирна, прирівнюється за поживністю до осетровим. Включення в їжу такої риби, безумовно, корисно, тільки треба готувати її певним чином і вживати в їжу в розмірних кількостях.
Сома можна готувати різними способами, в тому числі, і запікати в духовці.
Сом, запечений в духовці у фользі цілком - рецепт
Інгредієнти: сом свіжий невеликого розміру (такий, щоб помістився на деку без голови і хвоста) - 1-2 шт.; лимон - 2 шт.; часник - 2-5 зубчиків; зелень свіжа (петрушка, базилік, кінза, кріп і ін); сіль поварена; перець чорний мелений. Приготування Тіло сома має легкий запах твані, до речі, зовсім не з-за того, що ця риба живиться падлом - це помилкова думка, сом більш хижак. Щоб позбутися характерного запаху, сома слід попередньо замаринувати.
Приготуємо маринад: видавимо сік одного лимона в чашку і додамо в нього продавлений часник - нехай настоюється.
Випотрошим сомика, видалити зябра і ретельно промиємо під холодною водою. Голову і хвіст відріжемо (вони підуть на вуха). По тушці сомика з обох сторін зробимо надрізи до хребта, приблизний крок між надрізами - близько 2 див.
Процідимо маринад і поллємо їм сомика, загорніть його в харчову плівку і залишимо на 20-40 хвилин. По закінченні цього часу розгорнемо тушку риби і ретельно обсушим серветкою. Зсередини натремо її сумішшю солі з меленим чорним перцем. Помістимо в черевце гілочки зелені і часточки лимона.
Запакуємо підготовленого сомика у фольгу таким чином, щоб виділяються при запіканні соки не витікали. Можна запакувати двічі - так буде надійніше.
Кладемо сома, запакованого у фольгу, на деко або на решітку і запікаємо при температурі близько 200°С.
Скільки запікати сома в духовці?
Запікаємо сома протягом 35-50 хвилин. Готового сома акуратно викладаємо на сервірувальне блюдо і прикрашаємо зеленню.
Запечений сом хороший з картоплею або рисом, можна окремо подати грибочки в сметані, гострий соус і якісь традиційні смакоту. Сом - риба жирна, тому добре під нього подати легкого столового світлого вина або пива.
Часто соми продаються досить великі, в цьому випадку має сенс приготувати сома, запеченого в духовці шматочками.
Сом, запечений шматочками
Інгредієнти: сом (стейки або філе) ; лимон - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; зелень свіжа різна (великий пучок). Приготування Стейки сома або філе, нарізане порційними шматками, збризніть соком лимона і залишимо на 20 хвилин.
Для запікання нам знадобиться компактна форма з досить високим бортиком. Ополоснем форму холодною водою і розподілимо по її дну кільця цибулі і гілочки зелені. Зверху викладемо стейки або шматочки сомика.
Запікаємо рибу в духовці протягом 25-35 хвилин при температурі близько 200°С (шматочки без хребта запікаються швидше, ніж стейки). Можна в кінці процесу залити вже майже готового сомика
сметаною і повернути в духовку ще хвилин на 10.
Приблизно за цим же рецептом можна приготувати запеченого сома шматочками з картоплею.
Приготування Картоплю очистимо і приварим до напівготовності. Разрежем на скибочки і викладемо на змащений вершковим маслом або свинячим жиром деко. Зверху викладемо шматочки або стейки сома. Запікаємо протягом близько 40 хвилин. В кінці процесу можна залити сомика з картоплею сметаною або сметанним соусом і продовжити запікання ще протягом 10 хвилин.
Подаємо зі свіжою зеленню.