Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Тілапія в клярі

Тілапія в клярі

22-03-2015, 08:07
841
Тілапія в клярі
Тілапії - загальна назва їстівних риб різних родів, видів, підвидів і гібридів з сімейства цихлидових, з білою ніжною плоттю, які живуть переважно в теплих водах. Тілапія (вона ж риба Святого Петра) - мешкає в прісних водах, різні види та гібриди тілапії є об'єктом промислу і розведення. В розведенні, зміст і харчуванні ця риба досить невибаглива.
Тілапія містить безліч корисних для організму людини речовин, тим не менш, при виборі цієї популярної диво-рибки буде зайвим поцікавитися її походженням. Слід зауважити, що, на жаль, якість тілапії з азіатських країн часто залишає бажати кращого, її годують різними (часом, сміттєвими) відходами, що містять в брудних ставках. До того ж вміст антибіотиків у такій рибі, як правило, перевищено.
Тилапию можна готувати різними способами, в тому числі, і смажити у фритюрі (кляр - це рідке тісто з борошна та яєць, інколи - з різними добавками). Риба в клярі виходить особливо соковитою, спеції, додані в кляр, надають страві додаткові смакові відтінки.

Філе тілапії, смажене в клярі


Інгредієнти:

  • філе тілапії (можна зі шкірою, але без луски);

  • яйце куряче;

  • борошно пшеничне (можна в суміші з кукурудзяного);

  • молоко або пиво;

  • спеції сухі мелені (чорний перець, тертий мускатний горіх, насіння коріандру);

  • зелень свіжа різна для оформлення (петрушка, базилік, кінза);

  • сіль;

  • масло або топлений жир (свинячий або курячий) для обсмажування.


  • Приготування
    Готуємо Кляр приблизно з наступного розрахунку: 1 яйце + 1 ст. ложка борошна + 1 ст. ложка молока або пива + спеції і сіль за власним розсудом. Злегка збиваємо кляр виделкою або вінчиком (або міксером на малих обертах). У готовому клярі не повинно бути грудочок, якщо вони все ж залишилися, протріть-процідіть кляр через сито. Кляр повинен бути не занадто рідким і не дуже густим, приблизна консистенція як у не надто густої сметани.
    Добре розігріваємо в сковороді (краще, щоб вона була чавунної, алюмінієвої, з нержавіючої сталі або з керамічним покриттям) жир. Філе тілапії можна обсмажувати цільними шматками або нарізати на більш дрібні плоскі порційні шматочки, але не занадто дрібні, такого розміру, щоб було зручно обсмажувати і є.
    Занурюємо шматки тілапії в кляр і обсмажуємо з обох боків до красивого рум'яно-золотистого відтінку. Риба готується дуже швидко, особливо філе без кісточок, можна ще деякий час потримати рибу на сковороді під кришкою для впевненого прожарювання, але тільки вже зменшивши вогонь до мінімуму.
    Готову смажену тилапию в клярі викладаємо на блюдо або на порційні тарілки. Оформляємо зеленню і подаємо з рисом, вареною картоплею, полентою, нутом і салатами зі свіжих овочів. Можна також подати пиво (краще світле) або столове світле вино. Непогано окремо подати який-небудь соус, наприклад, лимонно-часниковий.
    Якщо до моменту перекладання гарячих шматків тілапії в клярі на блюдо ви посиплете їх зверху тертим твердим сиром, вийде ще смачніше, треба, щоб сир трохи подплавился.

    Філе тілапії в клярі, запечене в духовці - рецепт


    Інгредієнти:

  • філе тілапії;

  • картопляне пюре ;

  • цибуля ріпчаста;

  • гриби свіжі (гливи, печериці, білі);

  • яйця курячі свіжі - 3 шт.;

  • молоко або вершки натуральні середньої жирності;

  • борошно - 2-3 ст. ложки;

  • сухі мелені спеції (перець чорний, мускатний горіх і ін);

  • масло або жир для обсмажування;

  • сир твердий тертий;

  • часник - 1-2 зубчики;

  • зелень свіжа різна.


  • Приготування
    Гриби і очищену цибулю наріжемо досить дрібно. Обсмажимо в сковороді цибулю до легкого золотистого відтінку і додамо гриби. Тушкуємо все разом протягом 5 хвилин, зменшуємо вогонь і готуємо ще протягом 15-20 хвилин під кришкою.
    Нам потрібно форма (можна простелити її дно промасленим
    Тілапія в клярі
    пергаментним папером).
    Змішуємо цибульно-грибну суміш з картопляним пюре і 2 яйцями, ретельно перемішуємо і викладаємо шаром рясно промаслений форму. Наступним шаром викладаємо філе тілапії, нарізане невеликими плоскими шматочками. Змішуємо кляр з 1 яйця, молока або вершків та пшеничного борошна з додаванням спецій. Заливаємо кляром рибу з картоплею і поміщаємо в розігріту духовку. Запікаємо при температурі близько 200°С протягом 25-30 хвилин (якщо хочете рум'яну скоринку, то без кришки). Виймаємо форму і присипаємо сумішшю з рубаних зелені і часнику з тертим сиром. Чекаємо хвилин 5-8 і можна розрізати на порції.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Кляр для риби - рецепт
    Кляр для риби - рецепт
    Кляр - рідкувате тісто на основі яєць з додаванням борошна, молока (або кефіру) спецій і солі. І сьогодні ми розповімо вам декілька варіантів кляру
    Морський язик в клярі - рецепт
    Морський язик в клярі - рецепт
    Морський язик - цінний дієтичний продукт, в якому міститься багато корисних речовин: амінокислоти, незамінні жири, вітаміни A, B, D, E, F, РР.
    Страви з тілапії
    Страви з тілапії
    Тілапія - проста і смачна рибка. І сьогодні ми підкажемо, які страви можна приготувати. Давайте посмажимо її з різними спеціями і добавками на
    Як приготувати тилапию?
    Як приготувати тилапию?
    Дієтологи радять, щоб риба як можна частіше була присутня на наших столах. Вона легко засвоюється організмом, і насичує його необхідними вітамінами і
    Тілапія - рецепти
    Тілапія - рецепти
    Багато люблять тилапию за ніжне нежирне філе, яке можна готувати, навіть дотримуючись дієти. Але з цієї рибки можна приготувати і далеко не дієтичні
    Баклажани в клярі
    Баклажани в клярі
    З баклажанів можна зробити безліч цікавих страв. І сьогодні ми вам розповімо, як приготувати смачну закуску - баклажани в клярі. Читаємо наші поради