Тріска, запечена в духовці
Тріска - смачна і корисна промислова морська риба, живе переважно в північних водах Атлантики і північних морях (відомі і озерні форми). З тріски можна готувати різні страви і, звичайно ж, краще застосовувати здорові способи термічної обробки, а саме: варити, готувати на пару або запікати.
Розповімо, як можна смачно приготувати тріску в духовці.
Оскільки величина тушки тріски може досягати досить великих розмірів (у промислі переважають особини довжина яких з головою 40-80 см), її можна готувати цілком, у вигляді тушок без голови, у вигляді стейків, у вигляді окремих бічних філе або у вигляді порціонних шматочків філе.
Інгредієнти:
стейки тріски (очищені від луски);
цибуля;
майонез, вершки густі або сметана;
перець чорний мелений;
тертий мускатний горіх;
вино біле десертне (вермут або мускат);
зелень (базилік, петрушка, кінза, розмарин);
часник;
олія оливкова або вершкове топлене;
лимон.
Приготування
Продавлюємо 2 зубчики часнику і заливаємо 2 столовими ложками вина - нехай настоюється.
Цибулю нарізаємо тонкими кружечками, якими вистилаємо дно вогнетривкої форми, попередньо змащуємо її маслом дно (або фольгою деко застеляємо і робимо зверху цибульну підкладку, знову-таки спочатку змащуємо поверхню). Зверху на цибульну підкладку викладаємо стейки тріски (зрозуміло, риба повинна бути попередньо розморожена, промита і обсушена серветкою).
Робимо соус. Майонез (вершки або сметану) приправляємо меленим чорним перцем і мускатним горіхом. Проціджуємо настоявшееся на часнику вино через ситечко і додаємо в майонез. Ще вливаємо трохи соку лимона.
Рівномірно розподіляючи, обливаємо цим соусом рибу на підкладці.
Готуємо тріску в духовці, тобто запікаємо в духовій шафі протягом близько 20-25 хвилин (оптимальна температура - близько 200°С). Якщо хочете рум'яних відтінків, не накривайте форму, якщо ж потрібно, щоб риба пропарилася, вибирайте глибоку форму з кришкою (або використовувати фольгу замість кришки).
Готову запечену тріску викладемо на сервірувальне блюдо разом з гарніром (це може бути картопля, рис, квасоля, полента та ін).
Ще раз збризніть все соком лимона і оформимо зеленню.
Інгредієнти:
філе тріски;
цибуля;
картопля не дуже розсипчастий;
перець болгарський солодкий червоний;
брокколі або кольорова капуста;
лимон;
вершки рідкі;
спеції сухі мелені;
часник;
зелень.
Приготування
Картоплю очистимо й наріжемо кружальцями, цибулю - півкільцями, солодкий перець - соломкою, а брокколі розберемо на дрібні качанчики.
Брокколі бланшируем, тобто заливаємо окропом в окремій ємності (краще товстостінної керамічної) на 8 хвилин, потім воду зіллємо. Картопля подварим в окремій каструльці протягом 12-15 хвилин, воду зіллємо.
Готуємо в глибокій формі з кришкою. Дно промазуємо маслом і викладаємо картопляні кружальця. Наступним шаром викладаємо нарізаний солодкий перець упереміж з цибулею і кочешками брокколі.
Рівномірно розподіляючи, поливаємо овочеву підкладку вершковим соусом (вершки + спеції і продавлений часник), витрачаємо не всю суміш, тільки 2/3. Поверх цієї підкладки викладаємо незбиране бічне філе тріски. Або філе розрізаємо на порційні шматочки. Поливаємо залишками вершкового соусу. Накриваємо форму кришкою або фольгою. Запікаємо в духовій шафі при мінімальній температурі протягом 30-40 хвилин.
Знімаємо кришку або фольгу з форми, можна присипати тертим сиром. Готову запечену тріску з овочами, не витягуючи з форми, оформляємо зеленню і подаємо до столу. Порції витягаємо лопаткою, якщо запікали незбиране філе, можна акуратно розрізати його на шматки, не порушуючи композиції страви. Вийшов чудовий дієтичний обід, до якого непогано подати трохи столового білого вина.
Розповімо, як можна смачно приготувати тріску в духовці.
Оскільки величина тушки тріски може досягати досить великих розмірів (у промислі переважають особини довжина яких з головою 40-80 см), її можна готувати цілком, у вигляді тушок без голови, у вигляді стейків, у вигляді окремих бічних філе або у вигляді порціонних шматочків філе.
Стейки тріски, запечені в духовці - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Продавлюємо 2 зубчики часнику і заливаємо 2 столовими ложками вина - нехай настоюється.
Цибулю нарізаємо тонкими кружечками, якими вистилаємо дно вогнетривкої форми, попередньо змащуємо її маслом дно (або фольгою деко застеляємо і робимо зверху цибульну підкладку, знову-таки спочатку змащуємо поверхню). Зверху на цибульну підкладку викладаємо стейки тріски (зрозуміло, риба повинна бути попередньо розморожена, промита і обсушена серветкою).
Робимо соус. Майонез (вершки або сметану) приправляємо меленим чорним перцем і мускатним горіхом. Проціджуємо настоявшееся на часнику вино через ситечко і додаємо в майонез. Ще вливаємо трохи соку лимона.
Рівномірно розподіляючи, обливаємо цим соусом рибу на підкладці.
Готуємо тріску в духовці, тобто запікаємо в духовій шафі протягом близько 20-25 хвилин (оптимальна температура - близько 200°С). Якщо хочете рум'яних відтінків, не накривайте форму, якщо ж потрібно, щоб риба пропарилася, вибирайте глибоку форму з кришкою (або використовувати фольгу замість кришки).
Готову запечену тріску викладемо на сервірувальне блюдо разом з гарніром (це може бути картопля, рис, квасоля, полента та ін).
Ще раз збризніть все соком лимона і оформимо зеленню.
Тріска, запечена в духовці з картоплею та іншими овочами
Інгредієнти:
Приготування
Картоплю очистимо й наріжемо кружальцями, цибулю - півкільцями, солодкий перець - соломкою, а брокколі розберемо на дрібні качанчики.
Брокколі бланшируем, тобто заливаємо окропом в окремій ємності (краще товстостінної керамічної) на 8 хвилин, потім воду зіллємо. Картопля подварим в окремій каструльці протягом 12-15 хвилин, воду зіллємо.
Готуємо в глибокій формі з кришкою. Дно промазуємо маслом і викладаємо картопляні кружальця. Наступним шаром викладаємо нарізаний солодкий перець упереміж з цибулею і кочешками брокколі.
Рівномірно розподіляючи, поливаємо овочеву підкладку вершковим соусом (вершки + спеції і продавлений часник), витрачаємо не всю суміш, тільки 2/3. Поверх цієї підкладки викладаємо незбиране бічне філе тріски. Або філе розрізаємо на порційні шматочки. Поливаємо залишками вершкового соусу. Накриваємо форму кришкою або фольгою. Запікаємо в духовій шафі при мінімальній температурі протягом 30-40 хвилин.
Знімаємо кришку або фольгу з форми, можна присипати тертим сиром. Готову запечену тріску з овочами, не витягуючи з форми, оформляємо зеленню і подаємо до столу. Порції витягаємо лопаткою, якщо запікали незбиране філе, можна акуратно розрізати його на шматки, не порушуючи композиції страви. Вийшов чудовий дієтичний обід, до якого непогано подати трохи столового білого вина.
Рекомендуємо добрі рецепти
Стейк тріски в духовці
Тріска вважається сухий і прісної рибою, але якщо правильно підійти до її приготування, то будь-яке блюдо з неї вийде смачним і соковитим. І сьогодні
Тріска, запечена з сиром
Тріска, запечена в духовці з сиром - це чудове блюдо як для святкового, так і буденного столу. Для її приготування не потрібно багато сил і часу, а
Тріска в фользі в духовці
Фольга - річ незамінна в кулінарії, особливо для недосвідчених господинь. Адже при запіканні у фользі риба або м'ясо не втрачають своєї форми і не
Тріску на пару
Риба, приготовлена на пару, виходить соковитою і дивовижно ніжною. Її можна подавати як самостійне блюдо або в складі дієтичних рибних страв. Давайте
Тріска з морквою
Тріска - смачна і корисна рибка, яка в приготуванні чудово поєднується з цибулею і морквою. І в нашій сьогоднішній статті ми розповімо, як її
Тріска в мультиварці
Якщо у вас в холодильнику лежать стейки тріски, а ви не знаєте, як краще їх приготувати, то прочитайте цю статтю. У ній ми розповідаємо, які смачні