Шашлик з риби

На святкові та вихідні дні багато виїжджають на дачу, на рибалку, на пікніки на природу, де із задоволенням готують шашлики. Шашлик, як відомо, - це блюдо, приготоване над тліючим деревним вугіллям з будь-яких продуктів, нарізані шматками і нанизаних на вертел (шампур), причому можна використовувати спеціальні металеві або одноразові дерев'яні шампури, навіть зроблені з підручних засобів (гілок дерев). Зазвичай основним інгредієнтом шашлику є попередньо замариноване м'ясо різних тварин або птиці, іноді + скибочки овочів та/або фруктів.
Шашлик можна готувати не тільки м'яса, але й риби різних видів. Любителям страв «з димком» рибні шашлики безумовно сподобаються, крім того, вони швидше, ніж м'ясні готуються і легше засвоюються організмом людини.
Хоча можна обійтися і без цього: перед термічною обробкою м'ясо або рибу на шашлик попередньо маринують або для пом'якшення, або для надання особливих відтінків смаку.
Кулінарних традицій різних народів відомо безліч різних маринадів для шашликів (хоч з риби, хоч з м'яса). Звичайно їх роблять на основі столового вина, пива, фруктових оцтів, кисломолочних продуктів, фруктових соків з додаванням часнику, цибулі, сухих спецій і ароматних трав. Складання таких маринадів справу як традиційне, так і креативне. Тут справжній простір для кулінарної фантазії.
Як краще замаринувати рибу для шашлику?
Основний момент у складанні маринаду - це питання про те, якого ефекту ми хочемо досягти: змінити до якої-небудь міри невпізнання або тільки злегка відтінити смак основного маринуемого інгредієнта (тобто, риби). Багато в чому це залежить від виду використовуваної риби. Слід зауважити, що незалежно від розміру шматків не варто маринувати рибу для шашлику так само довго, як м'ясо (в будь-якому випадку, маринування риби не повинна тривати більш 30-40 хвилин).
Взагалі, маринад для шашлику з риби (особливо, якщо це цінна риба і вона смачна сама по собі) може бути самим простим, її можна просто скропити соком, наприклад, лимона безпосередньо перед приготуванням. Саме таким чином найкраще вчинити, якщо ви готуєте шашлик з червоної риби.
Вживання терміна «червона риба» неоднозначно у розумінні сучасних носіїв російської язика. Історично це словосполучення означало осетрову рибу, проте в сучасному повсякденній мові під червоною рибою іноді мають на увазі лососеві види через характерного кольору їх плоті. У будь-якому випадку, і лососеві і осетрові точно смачні самі по собі, а тому чи не потребують маринуванні взагалі, або цей процес повинен бути гранично простим і недовгим, щоб не спотворювати смак риби.
Осетрову рибу досить збризнути соком цитрусових (лимон, лайм, грейпфрут) або ківі. Також можна діяти при приготуванні риби лососевої чи можна маринувати її в легкому білому або рожевому вини (зрозуміло, несульфитированном). Можна додати додаткові легкі смакові відтінки додаванням в незначних кількостях гострого червоного перцю, часнику, сухих спецій і ароматних трав. Хоча зелень краще подати до готової риби окремо.
Якщо ви готуєте шашлик з жирної риби (сом, палтус, деякі інші види) або хочете значно змінити її смак, можна скласти маринад в індійському стилі (кисломолочні продукти + каррі; чатні) або в далекосхідному (соєвий соус + фруктовий оцет і/або сік, сухі спеції).

Шашлик (в широкому розумінні) з невеликою риби краще готувати на решітці, не розрізаючи її на шматки. Попередньо грати потрібно змастити жиром або маслом.
Цілком непогано можна приготувати смачний шашлик з риби і в духовці, використовуючи грати або короткі дерев'яні шампури (вони повинні бути мокрими) і невеликий піддон.
До рибних шашликів добре подавати овочі, фрукти, рис , картопля, світлі вина, джин, горілку (в тому числі, і рисову), аквавіт, пиво.
Рекомендуємо добрі рецепти

Шашлик з осетрини
Любите шашлик? А знаєте, що смачний шашлик можна приготувати не тільки м'яса, але й риби. І сьогодні ми поговоримо про варіант створення цього

Шашлик з форелі
Переконаним вегетаріанцям або тим, хто просто не любить шашлик з м'яса, зовсім не обов'язково під час пікніка задовольнятися тільки овочами або

Як маринувати осетер для шашлику?
Найчастіше на природі готують шашлик зі свинини, яловичини, курки. Однак дуже смачним виходить і шашлик з риби, наприклад, з осетра. Сьогодні ми

Шашлик з лимоном
Лимон - чудовий кислий плід, який ми практично не використовуємо самостійно, однак його включення в деякі страви надає їм вишукану нотку, завдяки

Як маринувати шашлик?
C настанням теплих днів так і хочеться вибратися на природу, приготувати шашличок Мариноване м'ясо можна купити вже готове, а можна замаринувати

Маринад для шашлику з риби
Не тільки м'ясо на грилі потребує маринаді, риба, приготовлена таким способом, теж повинна бути правильно приправлена. У цій статті ми перерахуємо