Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Шашлик з риби

21-03-2015, 21:25
1 177
Шашлик з риби
М'ясо або риба, приготована над тліючим вугіллям - одна з найдавніших кулінарних ідей будь-яких людських племен і народів, що населяють Землю.
На святкові та вихідні дні багато виїжджають на дачу, на рибалку, на пікніки на природу, де із задоволенням готують шашлики. Шашлик, як відомо, - це блюдо, приготоване над тліючим деревним вугіллям з будь-яких продуктів, нарізані шматками і нанизаних на вертел (шампур), причому можна використовувати спеціальні металеві або одноразові дерев'яні шампури, навіть зроблені з підручних засобів (гілок дерев). Зазвичай основним інгредієнтом шашлику є попередньо замариноване м'ясо різних тварин або птиці, іноді + скибочки овочів та/або фруктів.
Шашлик можна готувати не тільки м'яса, але й риби різних видів. Любителям страв «з димком» рибні шашлики безумовно сподобаються, крім того, вони швидше, ніж м'ясні готуються і легше засвоюються організмом людини.
Хоча можна обійтися і без цього: перед термічною обробкою м'ясо або рибу на шашлик попередньо маринують або для пом'якшення, або для надання особливих відтінків смаку.
Кулінарних традицій різних народів відомо безліч різних маринадів для шашликів (хоч з риби, хоч з м'яса). Звичайно їх роблять на основі столового вина, пива, фруктових оцтів, кисломолочних продуктів, фруктових соків з додаванням часнику, цибулі, сухих спецій і ароматних трав. Складання таких маринадів справу як традиційне, так і креативне. Тут справжній простір для кулінарної фантазії.

Як краще замаринувати рибу для шашлику?


Основний момент у складанні маринаду - це питання про те, якого ефекту ми хочемо досягти: змінити до якої-небудь міри невпізнання або тільки злегка відтінити смак основного маринуемого інгредієнта (тобто, риби). Багато в чому це залежить від виду використовуваної риби. Слід зауважити, що незалежно від розміру шматків не варто маринувати рибу для шашлику так само довго, як м'ясо (в будь-якому випадку, маринування риби не повинна тривати більш 30-40 хвилин).
Взагалі, маринад для шашлику з риби (особливо, якщо це цінна риба і вона смачна сама по собі) може бути самим простим, її можна просто скропити соком, наприклад, лимона безпосередньо перед приготуванням. Саме таким чином найкраще вчинити, якщо ви готуєте шашлик з червоної риби.
Вживання терміна «червона риба» неоднозначно у розумінні сучасних носіїв російської язика. Історично це словосполучення означало осетрову рибу, проте в сучасному повсякденній мові під червоною рибою іноді мають на увазі лососеві види через характерного кольору їх плоті. У будь-якому випадку, і лососеві і осетрові точно смачні самі по собі, а тому чи не потребують маринуванні взагалі, або цей процес повинен бути гранично простим і недовгим, щоб не спотворювати смак риби.
Осетрову рибу досить збризнути соком цитрусових (лимон, лайм, грейпфрут) або ківі. Також можна діяти при приготуванні риби лососевої чи можна маринувати її в легкому білому або рожевому вини (зрозуміло, несульфитированном). Можна додати додаткові легкі смакові відтінки додаванням в незначних кількостях гострого червоного перцю, часнику, сухих спецій і ароматних трав. Хоча зелень краще подати до готової риби окремо.
Якщо ви готуєте шашлик з жирної риби (сом, палтус, деякі інші види) або хочете значно змінити її смак, можна скласти маринад в індійському стилі (кисломолочні продукти + каррі; чатні) або в далекосхідному (соєвий соус + фруктовий оцет і/або сік, сухі спеції).
Шашлик з риби
Час приготування шашлику з риби на мангалі - 8-15 хвилин, залежно від величини шматків, виду риби і температури.
Шашлик (в широкому розумінні) з невеликою риби краще готувати на решітці, не розрізаючи її на шматки. Попередньо грати потрібно змастити жиром або маслом.
Цілком непогано можна приготувати смачний шашлик з риби і в духовці, використовуючи грати або короткі дерев'яні шампури (вони повинні бути мокрими) і невеликий піддон.
До рибних шашликів добре подавати овочі, фрукти, рис , картопля, світлі вина, джин, горілку (в тому числі, і рисову), аквавіт, пиво.
Рекомендуємо добрі рецепти
Шашлик з осетрини
Шашлик з осетрини
Любите шашлик? А знаєте, що смачний шашлик можна приготувати не тільки м'яса, але й риби. І сьогодні ми поговоримо про варіант створення цього
Шашлик з форелі
Шашлик з форелі
Переконаним вегетаріанцям або тим, хто просто не любить шашлик з м'яса, зовсім не обов'язково під час пікніка задовольнятися тільки овочами або
Як маринувати осетер для шашлику?
Як маринувати осетер для шашлику?
Найчастіше на природі готують шашлик зі свинини, яловичини, курки. Однак дуже смачним виходить і шашлик з риби, наприклад, з осетра. Сьогодні ми
Шашлик з лимоном
Шашлик з лимоном
Лимон - чудовий кислий плід, який ми практично не використовуємо самостійно, однак його включення в деякі страви надає їм вишукану нотку, завдяки
Як маринувати шашлик?
Як маринувати шашлик?
C настанням теплих днів так і хочеться вибратися на природу, приготувати шашличок Мариноване м'ясо можна купити вже готове, а можна замаринувати
Маринад для шашлику з риби
Маринад для шашлику з риби
Не тільки м'ясо на грилі потребує маринаді, риба, приготовлена таким способом, теж повинна бути правильно приправлена. У цій статті ми перерахуємо