Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як маринувати шашлик?

Як маринувати шашлик?

16-03-2015, 17:44
2 665
Як маринувати шашлик?
Практично всі ми любимо шашлики, принцип приготування яких відомий з найдавніших часів. Перед термічною обробкою над відкритими гарячим вугіллям м'ясо для шашлику зазвичай маринують різними способами. Маринади для м'яса на шашлик можна складати з різних інгредієнтів - це вже кому як подобається.
Про склад маринаду
Скільки любителів м'яса, стільки й думок, чим краще маринувати шашлик. Найчастіше використовують такі суміші для маринування м'яса:

  • звичайний простий маринад (фруктовий оцет,рослинне масло, сухі прянощі, подрібнені трави, часник, гірчиця);

  • кисломолочний маринад в індійському стилі(йогурт або кефір, часник, гвоздика, куркума, червоний перець, кориця,кардамон);

  • гострий маринад (йогурт, гострий червоний перець, часник, свіжий сік цитрусових - лайма або лимона);

  • маринад на основі соєвого соусу (соєвий соус, сухі спеції, імбир, часник);

  • лимонний маринад (оливкова олія, свіжовичавлений лимонний сік, цедра лимона, орегано і свіжа м'ята) - прекрасна альтернатива оцтовому маринаду;

  • староруський маринад на основі квасу з медом, цибулею і материнкою.


  • Слід зауважити, що включення в маринади лука подобається не всім з-за характерного присмаку. Те ж можна сказати і про кисломолочних маринадах. Іноді маринади готують на основі столових вин або навіть пива - теж виходить непогано. Можна включати в склади сумішей томат-пасту і аджику.
    Рецепт маринаду
    Щоб зрозуміти, як смачно маринувати шашлик, потрібно спробувати кілька варіантів і вибрати той, що виявиться кращим. Пропонуємо рецепт з розрахунку на 2 кг м'яса.
    Інгредієнти:

  • вино світле домашнє - 2 склянки;

  • сік 1 граната свіжовичавлений;

  • спеції «хмелі-сунелі» - 1 ст. ложка;

  • продавлений часник - 4 зубчики;

  • подрібнена зелень (петрушка, естрагон і ін)


  • Приготуйте цей маринад і помістіть в нього м'ясо, нарізане шматками, на 8 годин - вийде справжній кавказький шашлик, дуже смачний.
    Як маринувати шашлик?

    Швидкі варіанти
    Розглянемо кілька способів, як швидко маринувати шашлик.
    Звичайно ж, треба брати м'ясо не дуже старе.
    Шматки м'яса не повинні бути занадто великими, тоді воно промаринується швидше.
    Краще всього використовувати спеціальний прилад - маринатор (продаються в магазинах побутової техніки).
    Можна додати в маринад трохи газованої води, компоненти подрібнити максимально, скласти м'ясо в герметичний контейнер (наприклад, банку з щільно закривається кришкою), залити маринадом і періодично струшувати - через 2 години можна готувати.
    Але, звичайно, краще протримати якомога довше, а в ідеалі - ніч. У похідних умовах можна довго трясти м'ясо з маринадом в поліетиленовому пакеті. Якщо м'ясо не пролежить у пластиці довго і при великій спеці, то нічого страшного з ним статися не встигне. Цей метод, однак, не можна вважати класичним. Гурманам він не підійде.
    Про посуді
    Існують різні думки про те, в якому посуді маринувати шашлик.
    Для маринування м'яса (ну, і не тільки м'яса), зрозуміло, краще використовувати скляний, керамічний або емальований посуд. Навряд чи варто використовувати посуд з нержавіючої сталі або титану (хоча це не найгірші варіанти), а вже тим більше посуд з алюмінію або пластику. При тривалому (більше 2-х годин) знаходженні в посуді з алюмінію або пластику в м'ясо можуть потрапити шкідливим речовини, які виникають в результаті взаємодії маринаду і поверхні посуду.
    Про час
    Скільки потрібно маринувати шашлик, залежить від кількох факторів: сорту і віку м'яса, складу маринаду, температури і способу приготування шашлику. Маринуємо м'ясо на шашлик від 2-х до 12 годин максимум. Довше не має сенсу - воно втрачає свій специфічний смак, який в хорошому шашлику повинен бути досить виражений.
    Як маринувати шашлик?
    Чим агресивніше маринад, тим менше часу потрібно. Якщо плануєте маринувати ніч, не кладіть занадто багато спецій.
    Якщо поїздку на природу довелося відкласти, виникає питання, скільки можна зберігати шашлик маринований. Час зберігання м'яса в маринаді залежить від типу маринаду. Якщо використовуємо маринади на основі кисломолочних продуктів або фруктових соків, то не більше доби. В маринадах на основі вина або пива - до 3-х діб, на полиці холодильника, зрозуміло. В маринадах з томатом можна зберігати довше, оскільки томат сам по собі - прекрасний консервант. Не зберігайте м'ясо довго в маринадах з цибулею.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як маринувати осетер для шашлику?
    Як маринувати осетер для шашлику?
    Найчастіше на природі готують шашлик зі свинини, яловичини, курки. Однак дуже смачним виходить і шашлик з риби, наприклад, з осетра. Сьогодні ми
    Шашлик з риби
    Шашлик з риби
    Шашлики - це улюблене блюдо багатьох, особливо у святкові та вихідні дні. Готують їх з самого різноманітного м'яса, а також з риби. Ось про другому
    Шашлик з лимоном
    Шашлик з лимоном
    Лимон - чудовий кислий плід, який ми практично не використовуємо самостійно, однак його включення в деякі страви надає їм вишукану нотку, завдяки
    Маринад для шашлику з риби
    Маринад для шашлику з риби
    Не тільки м'ясо на грилі потребує маринаді, риба, приготовлена таким способом, теж повинна бути правильно приправлена. У цій статті ми перерахуємо
    Як замаринувати реберця?
    Як замаринувати реберця?
    Свинячі або яловичі реберця можна готувати різними способами, наприклад, посмажити або тушкувати. Але реберця виходять ще смачнішими, якщо попередньо
    Маринад для шашлику з курки
    Маринад для шашлику з курки
    І хоча справжні шанувальники шашлику стверджують, що готувати його потрібно виключно з свинини, ми все одно візьмемо на себе сміливість довести вам,