Рецепт тіста для вареників
Вареники одне із знакових страв української народної кухні. Різноманітність в способах приготування тіста і начинок вражає уяву. Це блюдо ставлять на стіл і в будні дні і в якості святкового частування. Кожна гостинна господиня не тільки нагодує гостей смачним і ситним блюдом, але і розповість про те, як зробити тісто для вареників, краще всього яку взяти начинку, зверне увагу на нюанси процесу приготування.
Інгредієнти:
пшеничне борошно бажано вищого ґатунку - 200 г;
крижана вода - третину склянки;
яйце - 1 шт.;
цукор - 1 столова ложка;
сіль - дрібка.
Приготування
Просіваємо борошно для насичення киснем. Вбиваємо яйце, додаємо необхідну кількість солі та цукру. Замішуємо тісто.
Ще більш пісним варіантом є тісто для вареників без яєць. Пісне тісто саме мало затратна за часом і кількістю використовуваних інгредієнтів. Приготувати його може навіть не досвідчена молода господиня. Начинкою вареників з пісного тесту можуть служити будь-які м'ясні, рибні, грибні, овочеві, фруктові продукти. На основі пісного тіста готують вареники навіть з кашею, наприклад, з гречаною на святий вечір перед Різдвом Христовим.
Інгредієнти:
борошно - приблизно 4-5 склянок, скільки візьме тісто;
молоко - 1 стакан;
розтоплене вершкове масло - 50 г;
яєчні білки - 3 шт. (жовтки можна використовувати в начинці);
цукор - 2 столові ложки;
щіпка солі.
Приготування
У каструлі доводимо до кипіння молоко, додаємо і розмішуємо масло, цукор, сіль. Зменшуємо вогонь, насипаємо третю частину борошна, добре розмішуємо до однорідного стану без грудок. Знімаємо каструлю з вогню, даємо охолонути. У негорячее тісто додаємо по черзі яйця, постійно перемішуючи. Поступово висипаємо і перемішуємо решту борошно. Замішуємо еластичне тісто.
Вареники з заварного тіста наповнюють найрізноманітнішою начинкою. Воно однаково підходить як для солоних, так і для солодких страв. Також ідеально підходить це тісто для вареників з малиною або чорницею, так як воно дуже еластичне і при кип'ятінні не розварюється. Вареники не перетворюються в плями місиво. Еластичність досягається за рахунок набухання клейковини борошна під час заварювання.
Інгредієнти:
борошно краще вищого сорту - 500-600 г;
кефір будь-якої жирності - 500 мл;
яйце - 1 шт.;
сметана середньої жирності - 1 столова ложка;
сода харчова - 1 чайна ложка без гірки;
цукор - 1 чайна ложка з гіркою;
сіль - половина чайної ложки.
Приготування
У кефір висипаємо соду, почекаємо пару хвилин поки сода загаситься. Додаємо інші інгредієнти, крім борошна. Все розмішуємо до однорідного стану. Продовжуючи вимішувати, поступово всипаємо борошно. Замішуємо нетуге тісто.
Пишні вареники на кефірі можна не тільки варити в окропі, але і готувати на пару. У цьому випадку тісто набуває дуже ніжну, м'яку консистенцію, воно буквально тане в роті. Найкраще підійде це тісто на вареники з ягодою: полуницею, вишнею, сливою, абрикосом, аґрусом, а також для начинки з солодкого сиру.
Інгредієнти:
високоякісне пшеничне борошно - 450-500 г;
домашнє молоко - 250 мл;
сухі дріжджі - півтори чайної ложки;
тепла вода - 50 мл;
розтоплене вершкове масло - 100 г;
цукор - пару столових ложок;
сіль - половинку чайної ложки.
Приготування
Сухі дріжджі розчиняємо в теплій воді, додаємо частину цукру, відставляємо в тепло до появи пінки. У молоці всипаємо цукор, сіль, вливаємо розтоплене масло. Перемішуємо до однорідності. В отриману суміш підсипаємо частину борошна і вливаємо дріжджову опару.
Все добре перемішуємо, поступово підсипаючи борошно. Місимо тісто поки не перестане липнути до рук, а потім знову ставимо в тепле місце - хай підійде. При збільшенні тісто вимішуємо. І так два рази.
Це варіант готується набагато рідше, ніж інші види тесту, так як на його приготування витрачається більше часу. Але до цього рецептом тіста для вареників краще всього підійдуть начинки з сиру з припущеної капустою, з капусти і грибів, з ліверу, м'яса або риби.
Пісне тісто для вареників
Інгредієнти:
Приготування
Просіваємо борошно для насичення киснем. Вбиваємо яйце, додаємо необхідну кількість солі та цукру. Замішуємо тісто.
Ще більш пісним варіантом є тісто для вареників без яєць. Пісне тісто саме мало затратна за часом і кількістю використовуваних інгредієнтів. Приготувати його може навіть не досвідчена молода господиня. Начинкою вареників з пісного тесту можуть служити будь-які м'ясні, рибні, грибні, овочеві, фруктові продукти. На основі пісного тіста готують вареники навіть з кашею, наприклад, з гречаною на святий вечір перед Різдвом Христовим.
Заварне тісто для вареників
Інгредієнти:
Приготування
У каструлі доводимо до кипіння молоко, додаємо і розмішуємо масло, цукор, сіль. Зменшуємо вогонь, насипаємо третю частину борошна, добре розмішуємо до однорідного стану без грудок. Знімаємо каструлю з вогню, даємо охолонути. У негорячее тісто додаємо по черзі яйця, постійно перемішуючи. Поступово висипаємо і перемішуємо решту борошно. Замішуємо еластичне тісто.
Вареники з заварного тіста наповнюють найрізноманітнішою начинкою. Воно однаково підходить як для солоних, так і для солодких страв. Також ідеально підходить це тісто для вареників з малиною або чорницею, так як воно дуже еластичне і при кип'ятінні не розварюється. Вареники не перетворюються в плями місиво. Еластичність досягається за рахунок набухання клейковини борошна під час заварювання.
Тісто для вареників на кефірі
Інгредієнти:
Приготування
У кефір висипаємо соду, почекаємо пару хвилин поки сода загаситься. Додаємо інші інгредієнти, крім борошна. Все розмішуємо до однорідного стану. Продовжуючи вимішувати, поступово всипаємо борошно. Замішуємо нетуге тісто.
Пишні вареники на кефірі можна не тільки варити в окропі, але і готувати на пару. У цьому випадку тісто набуває дуже ніжну, м'яку консистенцію, воно буквально тане в роті. Найкраще підійде це тісто на вареники з ягодою: полуницею, вишнею, сливою, абрикосом, аґрусом, а також для начинки з солодкого сиру.
Дріжджове тісто для вареників
Інгредієнти:
Приготування
Сухі дріжджі розчиняємо в теплій воді, додаємо частину цукру, відставляємо в тепло до появи пінки. У молоці всипаємо цукор, сіль, вливаємо розтоплене масло. Перемішуємо до однорідності. В отриману суміш підсипаємо частину борошна і вливаємо дріжджову опару.
Все добре перемішуємо, поступово підсипаючи борошно. Місимо тісто поки не перестане липнути до рук, а потім знову ставимо в тепле місце - хай підійде. При збільшенні тісто вимішуємо. І так два рази.
Це варіант готується набагато рідше, ніж інші види тесту, так як на його приготування витрачається більше часу. Але до цього рецептом тіста для вареників краще всього підійдуть начинки з сиру з припущеної капустою, з капусти і грибів, з ліверу, м'яса або риби.
Рекомендуємо добрі рецепти
Вареники з малиною
Вареники з малиною - це класика російської кухні, і дуже просте літнє блюдо для всієї родини. Приготувати цей смачний кулінарний шедевр не скласти
Вареники на кефірі
Вареники - це популярне українське блюдо, улюблене багатьма з нас. Зазвичай тісто для них робиться з борошна, води, яєць. Але найбільш ніжні вареники
Вареники з сиром
Вареники - улюблене блюдо з дитинства. Це простий і ситний обід або вечерю. Їх роблять з сиром, вишнею, полуницею, картоплею і т. д. Але сьогодні ми
Вареники з чорницею - рецепт
Вареники - національне блюдо української кухні, яке, без перебільшення, улюблене багатьма з нас. Вони бувають з різними начинками: сиром, картоплею,
Вареники з вишнею - рецепт
Вареники - це смачне і ситне блюдо української кухні. Існує безліч варіацій його створення з різними начинками: сиром, грибами, картоплею, полуницею,
Заварне тісто для вареників
Вареники роблять з різними начинками: сиром, картоплею, сиром, капустою, рибою, ягодами. І сьогодні ми детально розберемо, як приготувати заварне