Цільнозерновий хліб

Цільнозерновий хліб в духовці
В домашніх умовах цільнозерновий хліб випікається досить просто. Приготувавши його один раз, ви навряд чи захочете купувати магазинний.
Інгредієнти:
Приготування
Дріжджі, цукор і сіль додаємо в теплу воду, перемішуємо і ставимо хвилин на 10 в тепле місце. Потім в цю масу додаємо приблизно 2/3 борошна, замішуємо тісто, накриваємо серветкою і залишаємо десь на годину. За цей час маса повинна збільшитися вдвічі. Обминаємо тісто і висипаємо в нього борошно, добре її вмішуємо.
Форму для випічки хліба змащуємо маслом і трохи присипаємо борошном. Викладаємо в неї тісто (за обсягом воно повинно займати не менше половини форми), накриваємо рушником і залишаємо хвилин на 40-50. За цей час воно має ще раз піднятися, але зверніть увагу на той факт, що тісто з цільнозерновий борошна піднімається не так сильно як зі звичайної. Ставимо форму в розігріту до 180-200 градусів духовку і випікаємо приблизно 40-45 хвилин. Готовий хліб виймаємо з форми і загортаємо його в рушник до охолодження. Перевіряємо готовність дерев'яною шпажкою, якщо вона суха, значить, хліб готовий. За таким же рецептом ви можете приготувати і житній хліб цільнозерновий.
Цільнозерновий хліб на заквасці
При приготуванні хліба допускається змішування звичайної борошна цільнозерновий. Все одно такий хліб буде смачніше і корисніше звичайного.
Інгредієнти:
Для опари:
Для тіста:
Приготування
Якщо хліб плануєте піч вранці, то опару краще зробити з вечора. Для цього змішуємо борошно з водою і закваскою і залишаємо на 12 годин при кімнатній температурі. Вранці замішуємо тісто: в опару додаємо борошно першого сорту, цільнозернове борошно, вівсяні пластівці, мед, розчинений у воді, рослинна олія, молоко і сіль. Тісто вимішуємо і залишаємо приблизно на 25 години. Тепер мокрими руками формуємо хліб, викладаємо його у форму, змащену маслом, і випікаємо при 250 градусах близько 10 хвилин, потім зменшуємо температуру до 200 градусів і випікаємо ще близько 40 хвилин.
Хліб з цільнозерновий борошна в мультиварці - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Замість картопляного відвару можна використовувати звичайну воду. У теплої рідини розчиняємо цукор і дріжджі, даємо постояти приблизно 10 хвилин.

Пшеничний і житній хліб з цільнозерновий борошна перед випічкою можна присипати зверху вівсяними пластівцями, кунжутом, насінням льону або насінням. Так він вийде ще смачніше.
Рекомендуємо добрі рецепти

Гречаний хліб
Домашній хліб природно смачніше і корисніше покупного. І сьогодні ми поділимося з вами досить простими, але в теж час чудовими рецептами приготування

Пшенично-житній хліб
Хліб - це продукт, без якого не обходиться жодна трапеза. Звичайно ж, його можна вільно купити в будь-якому магазині. Але сьогодні ми розповімо, як

Житній хліб в мультиварці
Без хліба не обходиться жодна трапеза. І, звичайно ж, домашня випічка краще покупної. І сьогодні ми розповімо, як спекти корисний житній хлібець в

Хліб без дріжджів - рецепти
Дріжджі є основною складовою повітряного хліба. Але в деяких випадках можна обійтися і без них. Як? Ми розповімо в нашій сьогоднішній статті. Читаємо

Хліб з родзинками
Хліб з родзинками - відмінний варіант для ранкового сніданку: можна зробити тост з джемом або канапе з маслом і рибою. Давайте розберемося, як