Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Цільнозерновий хліб

Цільнозерновий хліб

21-03-2015, 17:53
4 477
Цільнозерновий хліб
Головна відмінність цільнозернового хліба від звичайного полягає в тому, що при його виготовленні використовується неочищене зерно. Таким чином, в муку з такого зерна зберігаються всі складові, які корисні для нашого організму. Проводилися дослідження, в результаті яких виявили, що люди, систематично вживають у їжу цільнозерновий хліб, рідше страждають серцево-судинними і онкологічними захворюваннями. Встановлено, що вживання продуктів з цільного зерна заряджає організм додатковою енергією. При цьому людям, які борються із зайвими кілограмами, також рекомендовано включити в раціон такі продукти. У нашій статті ми поговоримо про те, як самостійно приготувати цільнозерновий хліб.

Цільнозерновий хліб в духовці


В домашніх умовах цільнозерновий хліб випікається досить просто. Приготувавши його один раз, ви навряд чи захочете купувати магазинний.
Інгредієнти:

  • борошно цільнозернові - 600 г;

  • дріжджі - 3 ч. ложки;

  • сіль - щіпка;

  • цукор - 1 ч. ложка;

  • вода - 250 мл


  • Приготування
    Дріжджі, цукор і сіль додаємо в теплу воду, перемішуємо і ставимо хвилин на 10 в тепле місце. Потім в цю масу додаємо приблизно 2/3 борошна, замішуємо тісто, накриваємо серветкою і залишаємо десь на годину. За цей час маса повинна збільшитися вдвічі. Обминаємо тісто і висипаємо в нього борошно, добре її вмішуємо.
    Форму для випічки хліба змащуємо маслом і трохи присипаємо борошном. Викладаємо в неї тісто (за обсягом воно повинно займати не менше половини форми), накриваємо рушником і залишаємо хвилин на 40-50. За цей час воно має ще раз піднятися, але зверніть увагу на той факт, що тісто з цільнозерновий борошна піднімається не так сильно як зі звичайної. Ставимо форму в розігріту до 180-200 градусів духовку і випікаємо приблизно 40-45 хвилин. Готовий хліб виймаємо з форми і загортаємо його в рушник до охолодження. Перевіряємо готовність дерев'яною шпажкою, якщо вона суха, значить, хліб готовий. За таким же рецептом ви можете приготувати і житній хліб цільнозерновий.

    Цільнозерновий хліб на заквасці


    При приготуванні хліба допускається змішування звичайної борошна цільнозерновий. Все одно такий хліб буде смачніше і корисніше звичайного.
    Інгредієнти:
    Для опари:

  • вода - 120 мл;

  • борошно 1 сорту - 100 г;

  • закваска - 20 р.


  • Для тіста:

  • борошно 1 сорту - 270 г;

  • цільнозернові борошно - 130 г;

  • великі вівсяні пластівці - 80 г;

  • рослинна олія - 30 г;

  • мед - 30 г;

  • вода - 150 мл;

  • молоко - 50 мл;

  • сіль - 0 5 ч. ложки.


  • Приготування
    Якщо хліб плануєте піч вранці, то опару краще зробити з вечора. Для цього змішуємо борошно з водою і закваскою і залишаємо на 12 годин при кімнатній температурі. Вранці замішуємо тісто: в опару додаємо борошно першого сорту, цільнозернове борошно, вівсяні пластівці, мед, розчинений у воді, рослинна олія, молоко і сіль. Тісто вимішуємо і залишаємо приблизно на 25 години. Тепер мокрими руками формуємо хліб, викладаємо його у форму, змащену маслом, і випікаємо при 250 градусах близько 10 хвилин, потім зменшуємо температуру до 200 градусів і випікаємо ще близько 40 хвилин.

    Хліб з цільнозерновий борошна в мультиварці - рецепт


    Інгредієнти:

  • картопляний відвар - 300 мл;

  • борошно вищого сорту - 150 г;

  • борошно цільнозернові - 350 г;

  • вершкове масло - 20 г;

  • цукор - 20 г;

  • дріжджі - 15 г;

  • сіль - щіпка.


  • Приготування
    Замість картопляного відвару можна використовувати звичайну воду. У теплої рідини розчиняємо цукор і дріжджі, даємо постояти приблизно 10 хвилин.
    Цільнозерновий хліб
    Потім в отриману суміш додаємо борошно, сіль і замішуємо тісто. Чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом (можна використовувати і маргарин). Викладаємо в неї тісто і залишаємо підходити. Для цього на 10 хвилин включаємо режим «Підігрів», а потім, не відкриваючи кришку мультиварки, залишаємо ще на 20 хвилин. Виставляємо в мультиварці режим «Корочка», час приготування 2 години. Цільнозерновий хліб в мультиварці готовий.
    Пшеничний і житній хліб з цільнозерновий борошна перед випічкою можна присипати зверху вівсяними пластівцями, кунжутом, насінням льону або насінням. Так він вийде ще смачніше.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Гречаний хліб
    Гречаний хліб
    Домашній хліб природно смачніше і корисніше покупного. І сьогодні ми поділимося з вами досить простими, але в теж час чудовими рецептами приготування
    Пшенично-житній хліб
    Пшенично-житній хліб
    Хліб - це продукт, без якого не обходиться жодна трапеза. Звичайно ж, його можна вільно купити в будь-якому магазині. Але сьогодні ми розповімо, як
    Житній хліб в мультиварці
    Житній хліб в мультиварці
    Без хліба не обходиться жодна трапеза. І, звичайно ж, домашня випічка краще покупної. І сьогодні ми розповімо, як спекти корисний житній хлібець в
    Хліб без дріжджів - рецепти
    Хліб без дріжджів - рецепти
    Дріжджі є основною складовою повітряного хліба. Але в деяких випадках можна обійтися і без них. Як? Ми розповімо в нашій сьогоднішній статті. Читаємо
    Хліб з родзинками
    Хліб з родзинками
    Хліб з родзинками - відмінний варіант для ранкового сніданку: можна зробити тост з джемом або канапе з маслом і рибою. Давайте розберемося, як