Головна відмінність цільнозернового хліба від звичайного полягає в тому, що при його виготовленні використовується неочищене зерно. Таким чином, в муку з такого зерна зберігаються всі складові, які корисні для нашого організму. Проводилися дослідження, в результаті яких виявили, що люди, систематично вживають у їжу цільнозерновий хліб, рідше страждають серцево-судинними і онкологічними захворюваннями. Встановлено, що вживання продуктів з цільного зерна заряджає організм додатковою енергією. При цьому людям, які борються із зайвими кілограмами, також рекомендовано включити в раціон такі продукти. У нашій статті ми поговоримо про те, як самостійно приготувати цільнозерновий хліб.
Цільнозерновий хліб в духовці
В домашніх умовах цільнозерновий хліб випікається досить просто. Приготувавши його один раз, ви навряд чи захочете купувати магазинний.
Інгредієнти: борошно цільнозернові - 600 г; дріжджі - 3 ч. ложки; сіль - щіпка; цукор - 1 ч. ложка; вода - 250 мл Приготування Дріжджі, цукор і сіль додаємо в теплу воду, перемішуємо і ставимо хвилин на 10 в тепле місце. Потім в цю масу додаємо приблизно 2/3 борошна, замішуємо тісто, накриваємо серветкою і залишаємо десь на годину. За цей час маса повинна збільшитися вдвічі. Обминаємо тісто і висипаємо в нього борошно, добре її вмішуємо.
Форму для випічки хліба змащуємо маслом і трохи присипаємо борошном. Викладаємо в неї тісто (за обсягом воно повинно займати не менше половини форми), накриваємо рушником і залишаємо хвилин на 40-50. За цей час воно має ще раз піднятися, але зверніть увагу на той факт, що тісто з цільнозерновий борошна піднімається не так сильно як зі звичайної. Ставимо форму в розігріту до 180-200 градусів духовку і випікаємо приблизно 40-45 хвилин. Готовий хліб виймаємо з форми і загортаємо його в рушник до охолодження. Перевіряємо готовність дерев'яною шпажкою, якщо вона суха, значить, хліб готовий. За таким же рецептом ви можете приготувати і житній хліб цільнозерновий.
Цільнозерновий хліб на заквасці
При приготуванні хліба допускається змішування звичайної борошна цільнозерновий. Все одно такий хліб буде смачніше і корисніше звичайного.
Інгредієнти: Для опари:
вода - 120 мл; борошно 1 сорту - 100 г; закваска - 20 р. Для тіста:
борошно 1 сорту - 270 г; цільнозернові борошно - 130 г; великі вівсяні пластівці - 80 г; рослинна олія - 30 г; мед - 30 г; вода - 150 мл; молоко - 50 мл; сіль - 0 5 ч. ложки. Приготування Якщо хліб плануєте піч вранці, то опару краще зробити з вечора. Для цього змішуємо борошно з водою і закваскою і залишаємо на 12 годин при кімнатній температурі. Вранці замішуємо тісто: в опару додаємо борошно першого сорту, цільнозернове борошно, вівсяні пластівці, мед, розчинений у воді, рослинна олія, молоко і сіль. Тісто вимішуємо і залишаємо приблизно на 25 години. Тепер мокрими руками формуємо хліб, викладаємо його у форму, змащену маслом, і випікаємо при 250 градусах близько 10 хвилин, потім зменшуємо температуру до 200 градусів і випікаємо ще близько 40 хвилин.
Хліб з цільнозерновий борошна в мультиварці - рецепт
Інгредієнти: картопляний відвар - 300 мл; борошно вищого сорту - 150 г; борошно цільнозернові - 350 г; вершкове масло - 20 г; цукор - 20 г; дріжджі - 15 г; сіль - щіпка. Приготування
Замість картопляного відвару можна використовувати звичайну воду. У теплої рідини розчиняємо цукор і дріжджі, даємо постояти приблизно 10 хвилин.
Потім в отриману суміш додаємо борошно, сіль і замішуємо тісто. Чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом (можна використовувати і маргарин). Викладаємо в неї тісто і залишаємо підходити. Для цього на 10 хвилин включаємо режим «Підігрів», а потім, не відкриваючи кришку мультиварки, залишаємо ще на 20 хвилин. Виставляємо в мультиварці режим «Корочка», час приготування 2 години. Цільнозерновий хліб в мультиварці готовий.
Пшеничний і житній хліб з цільнозерновий борошна перед випічкою можна присипати зверху вівсяними пластівцями, кунжутом, насінням льону або насінням. Так він вийде ще смачніше.