Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Заварний хліб

19-03-2015, 19:23
5 212
Заварний хліб
Заварний хліб дуже корисний для нашого організму, а приготований в домашніх умовах він виходить неймовірно м'якою, ароматною і апетитним.

Рецепт заварного хліба


Інгредієнти:
Для опари:

  • закваска - 40 г;

  • борошно житнє - 150 г;

  • вода - 250 мл


  • Для тіста:

  • борошно житнє - 125 г;

  • борошно пшеничне 1-2 сорту - 200 г;

  • сіль - 1 ч. ложка;

  • мед - 05 ст. ложки;

  • вода - 150 мл;

  • мелений коріандр - 1 ч. ложка.


  • Для заварки:

  • солод житній - 1 ст. ложка;

  • коріандр - 1 ст. ложка;

  • житнє борошно - 25 г;

  • вода - 20 мл;

  • окріп - 30 мл


  • Приготування
    Починаємо з приготування опари: готову закваску змішуємо з борошном, розвести водою і залишаємо приблизно на 7-12 годин. Для заварки змішуємо солод з коріандром і житній борошном, заливаємо суміш холодною водою і залишаємо на 10 хвилин. Після спливу зазначеного часу вливаємо окріп і розмішуємо. Накриваємо суміш рушником і ставимо в розігріту до 65 градусів, духова шафа на 2 години.
    Коли заварка і закваска будуть готові приступаємо до замісу тіста. У великій ємності змішуємо всі інгредієнти, ретельно вимішуємо масу і залишаємо на 20 хвилин. Готове тісто перекладаємо на вологий стіл і мокрими руками формуем буханочку. Потім перекладаємо її в змащену маслом форму, посипати зернами коріандру, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 4 години.
    Прогріваємо Духовку до 230 градусів, ставимо на дно піднос. Форму з заготівлею скроплюємо водою, ставимо на решітку, а в піднос наливаємо склянку окропу. Випікаємо заварний пшеничний хліб 15 хвилин, потім зменшуємо температуру до 200 градусів і чекаємо ще 35 хвилин.

    Заварний хліб в хлібопічці


    Інгредієнти:

  • житнє борошно - 500 г;

  • житній солод - 4 ст. ложки;

  • цукор - 2 ч. ложки;

  • дріжджі сухі - 2 ч. ложки;

  • сіль - 7 г;

  • вода - 300 мл;

  • окріп - 100 мл;

  • масло рослинне - 15 ст. ложки;

  • суха закваска Екстра-Р - 2 ч. ложки;

  • панифарин - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Житній солод заварюємо в окропі, розмішуємо і залишаємо остигати. Борошно просіваємо через сито в відерце хлібопічки, кладемо цукор і сіль. Потім додаємо суху закваску і дріжджі. У заварений солод вливаємо воду, що залишилася, перемішуємо і виливаємо суміш у відерце. Встановлюємо на приладі режим «Без глютену» і допомагаємо замісу пластиковою лопаткою, збираючи борошно зі стінок. Приблизно через 1 годину вимикаємо даний режим, виставляємо програму «Випічка» і випікаємо хліб в хлібопічці до готовності близько 15 годин. Після цього заварний житній хлібець виймаємо з відерця і загортаємо на 2 години в рушник.

    Рецепт заварного хліба в духовці


    Інгредієнти:
    Для закваски:

  • стартер житній - 50 г;

  • борошно житнє -150 г;

  • вода - 150 мл


  • Для заварки:

  • борошно пшеничне - 150 г;

  • окріп - 200 мл;

  • кмин - 1 ст. ложка.


  • Для тіста:

  • борошно - 600 г;

  • вода 130 мл;

  • джем яблучний - 70 г;

  • цукровий пісок - 30 г;

  • сіль - 15 р.


  • Приготування
    Отже, для приготування заварного бездріжджового хліба спочатку давайте зробимо закваску. Краще всього зробити це ввечері, щоб вона простояла всю ніч. Гарненько перемішуємо борошно і стартер з водою, щоб вийшла густуватий маса. Заварку теж потрібно приготуйте заздалегідь. Вона повинна бути дуже гладкою і блискучою. Для цього доводимо воду до кипіння і заливаємо їй борошно. Далі додаємо кмин і все гарненько розтираємо.
    Тепер в окремий посуд викладаємо закваску, заварку і всі інші необхідні за рецептурою інгредієнти.
    Заварний хліб
    Замішуємо однорідне і досить м'яке тісто. Залишаємо його на 15 - 2 години для бродіння. Після того, як тісто добре піднялося, формуємо з нього овальну буханочку і кладемо в приготовлену посуд, накривши чистою серветкою. Залишаємо для вистоювання на 15 - 2 години. Потім деко застеляємо пергаментом і перекладаємо буханець на нього. Робимо на тісті проколи.
    У духовці раскаливаем гарненько камінь і ставимо форму з хлібом. Випікаємо буханець так: скроплюємо водою розпечений камінь і печемо при температурі 250 градусів з парою протягом 10 хвилин. Потім випускаємо пар, відкривши ненадовго духовку і печемо заварний хліб на заквасці ще 30 хвилин при температурі 200 градусів.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    «Бородинський» хліб - рецепт
    «Бородинський» хліб - рецепт
    Бородінський - це назва знайоме багатьом людям. Адже хліб з цією назвою їдять багато, воліючи його звичайному білому цеглинці. Хочете зробити
    Житній хліб на заквасці
    Житній хліб на заквасці
    Домашній хліб житній заквасці - смачна і корисна складова будь-якого обіду. А як його правильно і смачно приготувати ми розповімо в нашій статті.
    Пшенично-житній хліб
    Пшенично-житній хліб
    Хліб - це продукт, без якого не обходиться жодна трапеза. Звичайно ж, його можна вільно купити в будь-якому магазині. Але сьогодні ми розповімо, як
    Бородінський хліб в хлібопічці
    Бородінський хліб в хлібопічці
    Бородінський хліб - частий гість на столах багатьох людей, а тому ви можете спробувати приготувати його самостійно, щоб точно бути впевненим у якості
    Житній хліб в хлібопічці
    Житній хліб в хлібопічці
    Житній хліб - один з небагатьох корисних представників хлібобулочних виробів, який має щільний і дуже ароматний м'якуш, зажаристую скоринку і злегка
    Хліб з родзинками
    Хліб з родзинками
    Хліб з родзинками - відмінний варіант для ранкового сніданку: можна зробити тост з джемом або канапе з маслом і рибою. Давайте розберемося, як