Курка в банку в духовці
Припустимо, ви вирішили приготувати курку в духовці і хочеться, щоб вона вийшла соковитою і ніжною, а посуду відповідної керамічних горщиків або скляних глибоких форм з кришками) у вас під рукою не виявилося, або вона зайнята. Але вихід є.
Курку в духовці можна приготувати в звичайній скляній банці. Основні вимоги до банку: головне, щоб банку була без тріщин і відколів і щоб на склі не було бульбашок.
Розповімо, як приготувати курку в скляній банці.
Банки якої ємності використовувати для цього?
Можливе використання однолітрових, півторалітрових або дволітрових банок, такі найбільше підходять для духових шаф в стандартних газових і електричних плитах. У трилітрових банках курку в духовці краще не готувати, оскільки банку треба ставити на решітку, а не на дно духовки, а трилітрові - кілька зависокі. Якщо готуєте на велику компанію, можна готувати відразу в кількох банках.
Курятину в банку можна готувати з додаванням спецій, а можна і з овочами, так виходить особливо смачно.
Курку краще купити не цілу, а окремі частини тушки. Найбільше нам підходять стегна і грудка, можна також верхні частини крилець і гомілки.
Розрахунок пропорції продуктів на 2 літрову банку.
Інгредієнти:
куряче м'ясо (грудинка, стегна, гомілки) - близько 1 кг;
картопля дрібний - 5-8 шт.
цибуля ріпчаста дрібний - 3 шт.;
морква - 1 шт.;
лавровий лист - 4 шт.;
запашний перець горошком - 8 шт.;
гвоздика - 3 суцвіття;
насіння коріандру - за бажанням;
часник - 3 зубчики.
Приготування
Якщо куряче м'ясо заморожене, його треба розморозити, промити і розрізати на шматки такого розміру, який дозволить легко закладати та виймати їх з банки. Очищену моркву наріжемо не занадто дрібно, картопля дрібний можна закладати цілком великий різати великими часточками. Цибулинки очистимо так, щоб вони не розшарувалася при гасінні, потім їх можна викинути. У кожній цибулинки підріжемо нижню частину і увіткнемо в неї по суцвіття гвоздики.
Банку повинна бути сухою і чистою, курку треба обсушити серветкою. Закладаємо всі інгредієнти в банку упереміж, краще щоб частині грудки, картоплю і цибулю виявилися ближче до дна, а зверху виявився шматочки соковитого м'яса. Банку заповнюємо приблизно на 2/3-3/4 не більше, інакше виділяються в процесі приготування з курки соки можуть вилитися з банки (при нагріванні об'єм речовин збільшується). Накриваємо банку кришкою негерметично - це може бути скляна кришка або жерстяна без гумки. Можна використовувати фольгу. Герметичності бути не повинно ні в якому разі, інакше банку може лопнути.
Уникаємо різких перепадів температури, тільки поступове повільне нагрівання.
Поміщаємо заповнену куркою з овочами банку в холодну духовку, спочатку нагрівання повинен бути мінімальним, прогріваємо заповнену банку протягом 20 хвилин. Потім, краще в 2 прийоми, потроху збільшуємо температуру приблизно до 200°С.
Банку з куркою тримаємо в духовій шафі ще протягом 30 хвилин. Вимикаємо вогонь або припиняємо нагрівання. Але банку відразу не виймаємо, а чекаємо ще хвилин 20 потім злегка відкриваємо дверцята духовки, чекаємо ще 10 хвилин і тільки тепер витягуємо з допомогою прихваток. Ставимо банку на суху поверхню (на дошку, наприклад). Витягувати можна столовою ложкою чи виделкою, або акуратно перевертаючи-витрушуючи курку в глибоке блюдо.
Перед подачею оформимо прекрасне і ніжне блюдо зеленню.
У банку разом з куркою замість картоплі і моркви (або разом з ними) можна закладати й інші овочі: брокколі, нарізаний гарбуз, цукіні, солодкий перець, молоду стручкову квасолю, ріпу.
Якщо готували курку в банку окремо, її можна подати з будь-яким гарніром.
Курку в духовці можна приготувати в звичайній скляній банці. Основні вимоги до банку: головне, щоб банку була без тріщин і відколів і щоб на склі не було бульбашок.
Розповімо, як приготувати курку в скляній банці.
Банки якої ємності використовувати для цього?
Можливе використання однолітрових, півторалітрових або дволітрових банок, такі найбільше підходять для духових шаф в стандартних газових і електричних плитах. У трилітрових банках курку в духовці краще не готувати, оскільки банку треба ставити на решітку, а не на дно духовки, а трилітрові - кілька зависокі. Якщо готуєте на велику компанію, можна готувати відразу в кількох банках.
Курятину в банку можна готувати з додаванням спецій, а можна і з овочами, так виходить особливо смачно.
Курку краще купити не цілу, а окремі частини тушки. Найбільше нам підходять стегна і грудка, можна також верхні частини крилець і гомілки.
Рецепт приготування тушкованої курки з картоплею і овочами в банку
Розрахунок пропорції продуктів на 2 літрову банку.
Інгредієнти:
Приготування
Якщо куряче м'ясо заморожене, його треба розморозити, промити і розрізати на шматки такого розміру, який дозволить легко закладати та виймати їх з банки. Очищену моркву наріжемо не занадто дрібно, картопля дрібний можна закладати цілком великий різати великими часточками. Цибулинки очистимо так, щоб вони не розшарувалася при гасінні, потім їх можна викинути. У кожній цибулинки підріжемо нижню частину і увіткнемо в неї по суцвіття гвоздики.
Банку повинна бути сухою і чистою, курку треба обсушити серветкою. Закладаємо всі інгредієнти в банку упереміж, краще щоб частині грудки, картоплю і цибулю виявилися ближче до дна, а зверху виявився шматочки соковитого м'яса. Банку заповнюємо приблизно на 2/3-3/4 не більше, інакше виділяються в процесі приготування з курки соки можуть вилитися з банки (при нагріванні об'єм речовин збільшується). Накриваємо банку кришкою негерметично - це може бути скляна кришка або жерстяна без гумки. Можна використовувати фольгу. Герметичності бути не повинно ні в якому разі, інакше банку може лопнути.
Основний принцип приготування курки в банку
Уникаємо різких перепадів температури, тільки поступове повільне нагрівання.
Поміщаємо заповнену куркою з овочами банку в холодну духовку, спочатку нагрівання повинен бути мінімальним, прогріваємо заповнену банку протягом 20 хвилин. Потім, краще в 2 прийоми, потроху збільшуємо температуру приблизно до 200°С.
Банку з куркою тримаємо в духовій шафі ще протягом 30 хвилин. Вимикаємо вогонь або припиняємо нагрівання. Але банку відразу не виймаємо, а чекаємо ще хвилин 20 потім злегка відкриваємо дверцята духовки, чекаємо ще 10 хвилин і тільки тепер витягуємо з допомогою прихваток. Ставимо банку на суху поверхню (на дошку, наприклад). Витягувати можна столовою ложкою чи виделкою, або акуратно перевертаючи-витрушуючи курку в глибоке блюдо.
Перед подачею оформимо прекрасне і ніжне блюдо зеленню.
У банку разом з куркою замість картоплі і моркви (або разом з ними) можна закладати й інші овочі: брокколі, нарізаний гарбуз, цукіні, солодкий перець, молоду стручкову квасолю, ріпу.
Якщо готували курку в банку окремо, її можна подати з будь-яким гарніром.
Рекомендуємо добрі рецепти
Солонина з курки
Солонина - відмінна закуска до святкового столу, яку можна заготовити заздалегідь і діставати у міру потреби. Ми вам розповімо, як приготувати
Квашена капуста - рецепт
Квашена капуста не раз виручала нас в холодну пору, коли хочеться чого-небудь овочевого, але вибір не великий. До того ж, з квашеної капусти можна
Тушонка в домашніх умовах
Смачна тушонка в нагоді і на столі, і в поході, або поїздці, так чому б не приготувати це класичне блюдо самостійно? Тим більше, з нашими рецептами
Як маринувати виноградні листя для долми?
Багатьом з нас довелося по душі східне блюдо - долма. Але не завжди є під рукою виноградні листя, один з головних компонентів долми. Ми пропонуємо
Маринована морква
Морква - дуже корисний продукт, адже в ній міститься багато вітаміну А, який необхідний нашому організму. З неї готують салати, додають її у супи і
Квашені помідори
Квашені помідори особливо доречні в холодну пору, однак для того, щоб вони встигли до похолодання, про приготуванні необхідно подбати вже зараз. У