Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Варенець

18-03-2015, 18:46
1 939
Варенець
Для тих, кому в дитинстві не пощастило гостювати у бабусі в селі, і вони не те, що не пробували, але й слова такого не чули, даємо довідку: варенець - це домашня ряжанка. А називається цей традиційний кисломолочний продукт, тому що робиться з топленого молока, яке довго упарюють (уварюють). Крім того, що варенець шалено смачний, ніжний, з шовковистою структурою, він ще й нормалізує мікрофлору кишечника, підвищує імунітет, містить багато кальцію і фосфору.

Варенець в домашніх умовах - рецепт


Інгредієнти:

  • молоко - 3 л;

  • сметана - 9 ст. ложок.


  • Приготування
    Як зробити варенець? Дуже просто! В пряжене молоко додаємо сметану і даємо настоятися кілька годин. А ось з його основою, молоком, доведеться повозитися. Варіант з магазинним продуктом відмітаємо відразу - не для цього затівався весь розмова про домашньому варенца, тому самому, яким бабуся балувала.
    Отже, отримати пряжене молоко можна кількома способами:

  • Традиційним, в дров'яної печі. Молоко у відкритій глиняному посуді тушкуємо до тих пір, поки не піде третина обсягу, і воно не стане густим, кремово-бежевим. На сучасній кухні краще всього імітує уязика в печі так звана медленноварка, Slowcooker, керамічна каструля з нагрівачем. У ній на приготування топленого молока піде близько 10 годин, але ви отримаєте і пінки (за які багато варенець і люблять), і характерний яскравий горіховий присмак.

  • У звичайній духовці готувати пряжене молоко проблематично, оскільки навіть мінімальна температура може бути високою, і молоко закипить, а воно повинно нудитися. Щоб знизити градуси, можна відкрити духова шафа. Молоко у відкритому чавунці упаривается до третини обсягу за 5-6 годин.

  • В термосі зі скляною колбою. Чому важливо саме скло? Воно здатне тримати температуру тривалий час. Втім, можна використовувати і металевий термос. Просто укутайте його додатково і залиште в теплому місці. Кип'ятимо Молоко і заливаємо в термос на 12-15 годин. З плином часу воно придбає карамельний відтінок. Смак, звичайно ж, буде не настільки насичений, але зате ви не втратите в обсязі.


  • Тепер можна приступити безпосередньо до приготування самого варенца. Молоко остуджуємо до оптимальної для заквашування температури тіла (якщо опустити в нього руку, повинно трохи відчуватися тепло). Прибираємо утворилися пінки. У заздалегідь приготовлені скляні баночки розкладаємо сметану, додаємо трохи топленого молока і добре розмішуємо. Доливаємо молоко до верху, ще раз все перемішуємо і викладаємо пінки. Закриваємо баночки капроновими кришками, закутуємо і залишаємо на 6 годин. Перевіряємо готовність, нахиляючи баночку - варенець повинен бути густим і погано відходити від стінок. Остаточно варенець застигає за кілька годин у холодильнику.
    Звичайно, щоб не возитися, можна готувати варенець в одній великій ємності, наприклад, перелити назад в термос. Але тоді вам доведеться його перекладати, порушиться структура, і частина задоволення від поїдання ви, безумовно, втратите. Так що краще зробити майбутній варенець порційно. Він дуже схожий на йогурт, і готувати його можна і зручно в йогуртниці.
    В якості закваски використовують не тільки сметану, але і натуральний йогурт, кефір і навіть варенець з попередньої партії. А якщо вищеописана технологія здалася занадто складною, вас може виручити чудо-горщик - звичайна мультиварка.

    Як приготувати варенець в мультиварці?


    Варенець
    Інгредієнти:

  • молоко-1 л;

  • йогурт - 4 ст. ложки.


  • Приготування
    Спочатку тушкуємо молоко 5 годин на режимі гасіння. Даємо охолонути до 40 градусів, додаємо йогурт і збиваємо блендером. Отриману суміш заливаємо в каструлю і ставимо режим «Підігрів» на 25 хвилин. Після вимикаємо і залишаємо нудитися під кришкою ще 6 годин. Виходить дуже смачний варенець з темно-креязиком пінкою.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Домашній йогурт - рецепт
    Домашній йогурт - рецепт
    Домашні продукти набагато краще покупних - про це знають усі господині. А тому багато готують магазинні смакоти будинку. До них відноситься і йогурт.
    Рецепт приготування йогурту в йогуртниці
    Рецепт приготування йогурту в йогуртниці
    Ніжний смак йогурту люблять абсолютно всі. А що якщо не купувати ці ласощі в магазинах, а готувати вдома, в йогуртниці? Користі від такого продукту
    Пряжене молоко
    Пряжене молоко
    Якщо вам вистачає часу і терпіння, то пряжене молоко можна приготувати самостійно в домашніх умовах, на основі свіжого коров'ячого молока. Процес цей
    Йогурт з молока
    Йогурт з молока
    Йогурт - корисний і смачний продукт. Чудовий варіант сніданку або перекусу. У магазинах продається багато його різновидів, але, скільки в ньому
    Ряжанка в домашніх умовах
    Ряжанка в домашніх умовах
    Ряжанка - корисний і смачний молочний продукт, який нагадує кефір, але його густина набагато вище, його неможливо пити, тільки їсти ложкою. І зараз
    Дитячий кефір
    Дитячий кефір
    Будь-яка мама піклується про харчування свого малюка, щоб воно було здоровим і правильному. Але часто купуючи продукти в магазині, ми не впевнені в