Пряжене молоко
Пряжене молоко - споконвічно російський продукт. Традиційне пряжене молоко готується тільки в російської печі - саме там створюються ідеальні уязика для отримання цього напою. Однак у сучасному світі справжнє російську піч у місті знайти неможливо. Але це не означає, що ви не зможете приготувати і спробувати топлене молоко. В мінливих історичних умовах рецепти приготування топленого молока теж змінилися. У даній статті ми розповімо, як приготувати пряжене молоко будинку.
Сьогодні ми розглянемо, як зробити пряжене молоко двома найпоширенішими способами. Це приготування в духовці і в мультиварці.
Необхідно злити все молоко (близько 3 літрів) в одну каструлю і довести до кипіння на невеликому вогні. Отриману після кип'ятіння молочну плівку зняти, а гаряче молоко розлити по глиняним горщикам.
Глиняний посуд ідеально підходить для приготування топленого молока в духовці. Вона дозволяє йому рівномірно прогріватися і не виділяє ніяких шкідливих речовин (як посуд з пластмаси, наприклад). Стандартні горщики для запікання мають об'єм 500 мл, тому 3 літри молока з легкістю помістяться в 6 горщиків. Якщо у вас немає такої кількості глиняних горщиків, можна використовувати будь-які інші ємності для запікання в духовці. В такому випадку необхідно перерахувати кількість молока, яке ви будете використовувати.
Ми рекомендуємо використовувати глиняні ємності, тому що кераміка дозволяє молока прогріватися рівномірно і при дотриманні температурного режиму не допускає пригорання молока. Молоко кипить при температурі 100 градусів, тому важливо підтримувати в духовці температуру 80-90 градусів, тоді молоко не втече і не пригорить, а ваша духовка і посуд залишаться чистими.
У відповідності з рецептом приготування топленого молока, воно повинно нудитися в духовці кілька годин. При приготуванні протягом 2-3 годин молоко набуває ніжний креязикай відтінок і приємний карамельний аромат. Чим довше топитися молоко в духовці, тим більш насиченими стають його колір і аромат. Рецепт топленого молока в духовці не передбачає залишати молоко нудитися більш, ніж на 8 годин. Тому що по закінченні цього часу знищуються більшість корисних речовин.
Мультиварка є альтернативою духовці. У сучасному світі, коли темп життя все швидше, і ніколи витрачати багато часу на приготування їжі, мультиварки стали справжнім порятунком для господинь, так як вони дозволяють готувати складні страви і економлять багато часу. Пряжене молоко можна приготувати в мультиварці, і його рецепт зовсім не складний. Для цього потрібно підібрати оптимальну кількість молока і вибрати режим гасіння. Через 4-6 годин молоко буде готово. При використанні мультиварки вам не потрібно весь час слідкувати за молоком, тому ви можете присвятити час інших справах. Як правило, через 4-5 годин топлене при температурі 80-90 градусів молоко набуває м'який карамельний колір і аромат, що і робить його смачним і корисним ласощами.
Існує думка, що при томлінні молока знищується більшість корисних речовин, тому пряжене молоко зовсім некорисно. Це вірно тільки від частини - дійсно, в топленому молоці мало вітаміну С порівняно з незбираним молоком.
З іншого боку, процес топления робить молоко більш жирним за рахунок випаровування певної кількості вологи. Також в топленому молоці вище вміст вітаміну А, кальцію і заліза. Воно рекомендовано лікарями для дієтичного харчування при проблемах з травленням, тому що засвоюється краще, ніж цільне коров'яче молоко.
До того ж, топлення молока дозволяє убити всі небажані бактерії, тому його сміливо можна давати дітям. І саме з цієї ж причини, воно довше залишається свіжим і не кисне.
У домашніх умовах, крім топленого молока, можна приготувати кисляк , або йогурт неодмінно спробуйте.
Сьогодні ми розглянемо, як зробити пряжене молоко двома найпоширенішими способами. Це приготування в духовці і в мультиварці.
Як зробити топлене молоко в духовці?
Необхідно злити все молоко (близько 3 літрів) в одну каструлю і довести до кипіння на невеликому вогні. Отриману після кип'ятіння молочну плівку зняти, а гаряче молоко розлити по глиняним горщикам.
Глиняний посуд ідеально підходить для приготування топленого молока в духовці. Вона дозволяє йому рівномірно прогріватися і не виділяє ніяких шкідливих речовин (як посуд з пластмаси, наприклад). Стандартні горщики для запікання мають об'єм 500 мл, тому 3 літри молока з легкістю помістяться в 6 горщиків. Якщо у вас немає такої кількості глиняних горщиків, можна використовувати будь-які інші ємності для запікання в духовці. В такому випадку необхідно перерахувати кількість молока, яке ви будете використовувати.
Ми рекомендуємо використовувати глиняні ємності, тому що кераміка дозволяє молока прогріватися рівномірно і при дотриманні температурного режиму не допускає пригорання молока. Молоко кипить при температурі 100 градусів, тому важливо підтримувати в духовці температуру 80-90 градусів, тоді молоко не втече і не пригорить, а ваша духовка і посуд залишаться чистими.
У відповідності з рецептом приготування топленого молока, воно повинно нудитися в духовці кілька годин. При приготуванні протягом 2-3 годин молоко набуває ніжний креязикай відтінок і приємний карамельний аромат. Чим довше топитися молоко в духовці, тим більш насиченими стають його колір і аромат. Рецепт топленого молока в духовці не передбачає залишати молоко нудитися більш, ніж на 8 годин. Тому що по закінченні цього часу знищуються більшість корисних речовин.
Приготування топленого молока в мультиварці
Мультиварка є альтернативою духовці. У сучасному світі, коли темп життя все швидше, і ніколи витрачати багато часу на приготування їжі, мультиварки стали справжнім порятунком для господинь, так як вони дозволяють готувати складні страви і економлять багато часу. Пряжене молоко можна приготувати в мультиварці, і його рецепт зовсім не складний. Для цього потрібно підібрати оптимальну кількість молока і вибрати режим гасіння. Через 4-6 годин молоко буде готово. При використанні мультиварки вам не потрібно весь час слідкувати за молоком, тому ви можете присвятити час інших справах. Як правило, через 4-5 годин топлене при температурі 80-90 градусів молоко набуває м'який карамельний колір і аромат, що і робить його смачним і корисним ласощами.
Існує думка, що при томлінні молока знищується більшість корисних речовин, тому пряжене молоко зовсім некорисно. Це вірно тільки від частини - дійсно, в топленому молоці мало вітаміну С порівняно з незбираним молоком.
З іншого боку, процес топления робить молоко більш жирним за рахунок випаровування певної кількості вологи. Також в топленому молоці вище вміст вітаміну А, кальцію і заліза. Воно рекомендовано лікарями для дієтичного харчування при проблемах з травленням, тому що засвоюється краще, ніж цільне коров'яче молоко.
До того ж, топлення молока дозволяє убити всі небажані бактерії, тому його сміливо можна давати дітям. І саме з цієї ж причини, воно довше залишається свіжим і не кисне.
У домашніх умовах, крім топленого молока, можна приготувати кисляк , або йогурт неодмінно спробуйте.
Рекомендуємо добрі рецепти
Варенець
Коли хочеться чого-небудь корисного і в теж час смачного, зверніть увагу на рецепти варенца, який можна легко приготувати в домашніх умовах. Цей
Як зробити з молока сир?
Проблема натуральності продуктів в магазинах в наші дні стоїть дуже гостро. Тому багато господинь замислюються про те, як готувати багато страви
Кефір у домашніх умовах
Домашній кефір - це джерело корисної молочнокислої флори і, до того ж, смачне і поживне блюдо відмінно підходить до сніданку. Рецепти домашнього
Кумис - рецепт
Домашній кумис відмінно освіжає і годиться для вживання в будь-який час року. Незвичайний, але надзвичайно смачний молочний напій ми вчимося готувати
Йогурт з молока
Йогурт - корисний і смачний продукт. Чудовий варіант сніданку або перекусу. У магазинах продається багато його різновидів, але, скільки в ньому
Як зробити кисляк з молока?
Всі знають наскільки корисна кисляк, але всі вміють її готувати в домашніх умовах. Виявляється, в цьому немає нічого складного! Бажано готувати