Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Домашній йогурт - рецепт

Домашній йогурт - рецепт

18-03-2015, 18:46
1 781
Домашній йогурт - рецепт
Те, що не всі покупні продукти однаково корисні - давно відомий факт, у зв'язку з цим все частіше можна помітити, що молоді сучасні господині віддають переваги продуктів домашнього виробництва: домашнього майонезу, сиру, кефіру і навіть йогурту. Популярність домашніх продуктів не дарма настільки велика, адже відсутність загусників, барвників та консервантів грає нам на користь, так і домашнього виготовлення продукту, в більшості своїй, обходиться набагато дешевше, ніж його купівля.
У даній статті ми дізнаємося, як зробити йогурт в домашніх умовах, розглянемо всі нюанси цього процесу.

Як зробити натуральний йогурт?


Приготувати йогурт в домашніх умовах, на перших порах, не так вже й просто, однак, розібравшись з технологічними і мікробіологічними деталями цього процесу, стає ясно, що приготувати йогурт своїми руками багатьом складніше, ніж купити його в супермаркеті.
Отже, для початку вибираємо закваску: аптечна або магазинна рідка, або порошкоподібна закваска лактобациилл, лактококков, або термофильнних стрептококів, укупі - перша складова основа майбутнього продукту. Як би ви не старалися, але приготувати закваску для йогурту самостійно - неможливо, проте концентровані культури можна замінити кількома ложками вже готового йогурту без наповнювача.
Другий запорука успішної готування - дотримання технології приготування. Перед початком готування необхідно простерилізувати використовується посуд: каструлі та ложку, з допомогою пари або просто обдавши окропом. Каструлю краще використовувати товстостінну або з подвійним дном, щоб краще зберігати тепло. До речі, ідеальна температура для заквашування йогурту лежить в діапазоні від 40 до 44 градусів.
Йогурт без йогуртниці готується близько 5-6 годин, чим довше - тим кисліше буде готовий продукт, однак не передержите ласощі, інакше воно може перетворитися в кисляк. Консистенція готового продукту в міру густа і щільна, злегка тягуча, але не грудкувата.
Щоб зупинити приготування, по закінченню процесу закваски каструлю з йогуртом поміщають у холодильник і вживають в період до 4-5 днів.

Як робити йогурт вдома?


У цьому рецепті описується приготування йогурту без спеціальної закваски, а на основі вже готового продукту. При покупці йогурту для закваски обов'язково зверніть увагу на його склад: у ньому не повинно бути ніяких добавок і наповнювачів (склад лише молоко і закваска), а термін зберігання не повинен перевищувати 1 місяця. Також уникайте продукту, що пройшов термічну обробку або позначеного як «йогуртовий продукт».
Інгредієнти:

  • молоко (жирна) - 1 л;

  • йогурт - 100 р.


  • Приготування
    Молоко доводимо до кипіння, кип'ятимо близько 5 хвилин, а потім охолодити до 40 градусів, не забуваємо зняти утворилася пінку. Йогурт вливаємо в остигле молоко і гарненько перемішуємо вінчиком. Далі, наша задача - утримати температуру на рівні 40 градусів. Цього можна досягти кількома шляхами: перелити суміш в термос, замотати каструлю кришкою і поставити на батарею або помістити ємність в духовку з постійними 40 градусами. У будь-якому випадку час заквашування займе в середньому 5-6 годин, протягом цього періоду каструлю не можна відкривати або рухати! Після закінчення заквашування перевіряємо консистенцію - якщо йогурт в міру рідкий, то його можна діставати і охолоджувати, оскільки з часом він ще трохи загусне.

    Рецепт домашнього йогурту з закваскою


    Використовувати готові закваски ще більш зручно.
    Інгредієнти:
    Домашній йогурт - рецепт


  • молоко - 1 л;

  • закваска - 1 пакетик.


  • Приготування
    Підігріваємо Молоко, кип'ятимо і остуджуємо як у попередньому рецепті. Закваску розчиняємо в 2-3 столових ложках молока і змішуємо з рештою його кількістю. Далі намагаємося зберегти температуру з допомогою термоса, духовки або батареї, стежимо за тим, щоб температура не опускалася нижче 40 градусів. Через 5-6 годин продукт готовий до вживання.
    Кілька ложок готового йогурту можна зберігати 2-3 дні, в якості закваски для наступної готування.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Рецепт приготування йогурту в йогуртниці
    Рецепт приготування йогурту в йогуртниці
    Ніжний смак йогурту люблять абсолютно всі. А що якщо не купувати ці ласощі в магазинах, а готувати вдома, в йогуртниці? Користі від такого продукту
    Кефір у домашніх умовах
    Кефір у домашніх умовах
    Домашній кефір - це джерело корисної молочнокислої флори і, до того ж, смачне і поживне блюдо відмінно підходить до сніданку. Рецепти домашнього
    Грецький йогурт
    Грецький йогурт
    Грецький йогурт являє собою простий йогурт, тільки більш густої консистенції. І сьогодні ми детально розберемося, як його зробити в домашніх умовах,
    Йогурт з молока
    Йогурт з молока
    Йогурт - корисний і смачний продукт. Чудовий варіант сніданку або перекусу. У магазинах продається багато його різновидів, але, скільки в ньому
    Фруктовий йогурт
    Фруктовий йогурт
    Фруктовий йогурт - чудове ласощі на сніданок і для дітей і для дорослих. І сьогодні ми детально розберемося, як її правильно зробити в домашніх
    Як зробити кисляк з молока?
    Як зробити кисляк з молока?
    Всі знають наскільки корисна кисляк, але всі вміють її готувати в домашніх умовах. Виявляється, в цьому немає нічого складного! Бажано готувати