Те, що не всі покупні продукти однаково корисні - давно відомий факт, у зв'язку з цим все частіше можна помітити, що молоді сучасні господині віддають переваги продуктів домашнього виробництва: домашнього майонезу, сиру, кефіру і навіть йогурту. Популярність домашніх продуктів не дарма настільки велика, адже відсутність загусників, барвників та консервантів грає нам на користь, так і домашнього виготовлення продукту, в більшості своїй, обходиться набагато дешевше, ніж його купівля.
У даній статті ми дізнаємося, як зробити йогурт в домашніх умовах, розглянемо всі нюанси цього процесу.
Як зробити натуральний йогурт?
Приготувати йогурт в домашніх умовах, на перших порах, не так вже й просто, однак, розібравшись з технологічними і мікробіологічними деталями цього процесу, стає ясно, що приготувати йогурт своїми руками багатьом складніше, ніж купити його в супермаркеті.
Отже, для початку вибираємо закваску: аптечна або магазинна рідка, або порошкоподібна закваска лактобациилл, лактококков, або термофильнних стрептококів, укупі - перша складова основа майбутнього продукту. Як би ви не старалися, але приготувати закваску для йогурту самостійно - неможливо, проте концентровані культури можна замінити кількома ложками вже готового йогурту без наповнювача.
Другий запорука успішної готування - дотримання технології приготування. Перед початком готування необхідно простерилізувати використовується посуд: каструлі та ложку, з допомогою пари або просто обдавши окропом. Каструлю краще використовувати товстостінну або з подвійним дном, щоб краще зберігати тепло. До речі, ідеальна температура для заквашування йогурту лежить в діапазоні від 40 до 44 градусів.
Йогурт без йогуртниці готується близько 5-6 годин, чим довше - тим кисліше буде готовий продукт, однак не передержите ласощі, інакше воно може перетворитися в кисляк. Консистенція готового продукту в міру густа і щільна, злегка тягуча, але не грудкувата.
Щоб зупинити приготування, по закінченню процесу закваски каструлю з йогуртом поміщають у холодильник і вживають в період до 4-5 днів.
Як робити йогурт вдома?
У цьому рецепті описується приготування йогурту без спеціальної закваски, а на основі вже готового продукту. При покупці йогурту для закваски обов'язково зверніть увагу на його склад: у ньому не повинно бути ніяких добавок і наповнювачів (склад лише молоко і закваска), а термін зберігання не повинен перевищувати 1 місяця. Також уникайте продукту, що пройшов термічну обробку або позначеного як «йогуртовий продукт».
Інгредієнти: молоко (жирна) - 1 л; йогурт - 100 р. Приготування Молоко доводимо до кипіння, кип'ятимо близько 5 хвилин, а потім охолодити до 40 градусів, не забуваємо зняти утворилася пінку. Йогурт вливаємо в остигле молоко і гарненько перемішуємо вінчиком. Далі, наша задача - утримати температуру на рівні 40 градусів. Цього можна досягти кількома шляхами: перелити суміш в термос, замотати каструлю кришкою і поставити на батарею або помістити ємність в духовку з постійними 40 градусами. У будь-якому випадку час заквашування займе в середньому 5-6 годин, протягом цього періоду каструлю не можна відкривати або рухати! Після закінчення заквашування перевіряємо консистенцію - якщо йогурт в міру рідкий, то його можна діставати і охолоджувати, оскільки з часом він ще трохи загусне.
Рецепт домашнього йогурту з закваскою
Використовувати готові закваски ще більш зручно.
Інгредієнти: молоко - 1 л; закваска - 1 пакетик. Приготування Підігріваємо Молоко, кип'ятимо і остуджуємо як у попередньому рецепті. Закваску розчиняємо в 2-3 столових ложках молока і змішуємо з рештою його кількістю. Далі намагаємося зберегти температуру з допомогою термоса, духовки або батареї, стежимо за тим, щоб температура не опускалася нижче 40 градусів. Через 5-6 годин продукт готовий до вживання.
Кілька ложок готового йогурту можна зберігати 2-3 дні, в якості закваски для наступної готування.