Для тих, кому в дитинстві не пощастило гостювати у бабусі в селі, і вони не те, що не пробували, але й слова такого не чули, даємо довідку: варенець - це домашня ряжанка. А називається цей традиційний кисломолочний продукт, тому що робиться з топленого молока, яке довго упарюють (уварюють). Крім того, що варенець шалено смачний, ніжний, з шовковистою структурою, він ще й нормалізує мікрофлору кишечника, підвищує імунітет, містить багато кальцію і фосфору.
Варенець в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: молоко - 3 л; сметана - 9 ст. ложок. Приготування Як зробити варенець? Дуже просто! В пряжене молоко додаємо сметану і даємо настоятися кілька годин. А ось з його основою, молоком, доведеться повозитися. Варіант з магазинним продуктом відмітаємо відразу - не для цього затівався весь розмова про домашньому варенца, тому самому, яким бабуся балувала.
Отже, отримати пряжене молоко можна кількома способами:
Традиційним, в дров'яної печі. Молоко у відкритій глиняному посуді тушкуємо до тих пір, поки не піде третина обсягу, і воно не стане густим, кремово-бежевим. На сучасній кухні краще всього імітує уязика в печі так звана медленноварка, Slowcooker, керамічна каструля з нагрівачем. У ній на приготування топленого молока піде близько 10 годин, але ви отримаєте і пінки (за які багато варенець і люблять), і характерний яскравий горіховий присмак. У звичайній духовці готувати пряжене молоко проблематично, оскільки навіть мінімальна температура може бути високою, і молоко закипить, а воно повинно нудитися. Щоб знизити градуси, можна відкрити духова шафа. Молоко у відкритому чавунці упаривается до третини обсягу за 5-6 годин. В термосі зі скляною колбою. Чому важливо саме скло? Воно здатне тримати температуру тривалий час. Втім, можна використовувати і металевий термос. Просто укутайте його додатково і залиште в теплому місці. Кип'ятимо Молоко і заливаємо в термос на 12-15 годин. З плином часу воно придбає карамельний відтінок. Смак, звичайно ж, буде не настільки насичений, але зате ви не втратите в обсязі. Тепер можна приступити безпосередньо до приготування самого варенца. Молоко остуджуємо до оптимальної для заквашування температури тіла (якщо опустити в нього руку, повинно трохи відчуватися тепло). Прибираємо утворилися пінки. У заздалегідь приготовлені скляні баночки розкладаємо сметану, додаємо трохи топленого молока і добре розмішуємо. Доливаємо молоко до верху, ще раз все перемішуємо і викладаємо пінки. Закриваємо баночки капроновими кришками, закутуємо і залишаємо на 6 годин. Перевіряємо готовність, нахиляючи баночку - варенець повинен бути густим і погано відходити від стінок. Остаточно варенець застигає за кілька годин у холодильнику.
Звичайно, щоб не возитися, можна готувати варенець в одній великій ємності, наприклад, перелити назад в термос. Але тоді вам доведеться його перекладати, порушиться структура, і частина задоволення від поїдання ви, безумовно, втратите. Так що краще зробити майбутній варенець порційно. Він дуже схожий на йогурт, і готувати його можна і зручно в йогуртниці.
В якості закваски використовують не тільки сметану, але і натуральний йогурт, кефір і навіть варенець з попередньої партії. А якщо вищеописана технологія здалася занадто складною, вас може виручити чудо-горщик - звичайна мультиварка.
Як приготувати варенець в мультиварці?
Інгредієнти: молоко-1 л; йогурт - 4 ст. ложки. Приготування Спочатку тушкуємо молоко 5 годин на режимі гасіння. Даємо охолонути до 40 градусів, додаємо йогурт і збиваємо блендером. Отриману суміш заливаємо в каструлю і ставимо режим «Підігрів» на 25 хвилин. Після вимикаємо і залишаємо нудитися під кришкою ще 6 годин. Виходить дуже смачний варенець з темно-креязиком пінкою.