Ряжанка в домашніх умовах

Рецепт ряжанки в домашніх умовах
Приготування ряжанки в домашніх умовах можливо лише з домашнього молока. По-перше, домашнє молоко куди свіже і жирніше покупного, а по-друге, воно має ледь помітним солодкуватим смаком, який, у свою чергу, передається і ряжанка.
Другим важливим кроком стане покупка домашньої сметани. Причина важливістю цього елемента проста - саме домашня сметана містить максимум молочнокислих стрептококів і болгарської палички, які і квасять молоко, ряжанку. Звичайно, приготувати ряжанку можна і з покупної сметани, але в такому випадку вона повинна бути максимально свіжою. Після розбору головних моментів переходимо безпосередньо до опису того, як зробити домашню ряжанку.
Інгредієнти:
Приготування
Отже, спершу домашнє молоко ставимо кип'ятитися на плиті. Вливаємо молоко в каструлю, доводимо до кипіння і кип'ятимо хвилин 7-10. Завдяки тривалому кип'ятінню знижується ймовірність "втечі" молока при топлении в горщику. Після кип'ятіння переливаємо молоко в чистий керамічний горщик, залишаючи десь третину його об'єму незаповненою - це місце для плівок і піни, які утворюватимуться в процесі витоплювання.
Топити молоко можна в мультиварці або йогуртниці, але спочатку ми опишемо рецепт домашньої ряжанки в духовці. Ставимо горщик з молоком в духовку, даємо молока закипіти і знижуємо температуру до 180 градусів. Періодично перевіряємо не втекло молоко, протикаємо і опускаємо утворюються пінки. Через 15-2 години дістаємо молоко з духовки і охолодити до 40 градусів. В даному випадку важливо стежити за температурою, тому обзаведіться термометром для рідини. У разі, якщо температура буде недостатньою, колонії бактерій просто не активізуються, а при температурі не вище 42 - загинуть.
В остигле молоко вносимо сметану з розрахунку: столова ложка сметани на літр молока, можна трохи більше. Закутуємо горщик з молоком у теплу ковдру і ставимо до батареї. Під час закваски не заважайте і не струшуйте вміст каструлі, а також не ставте його до занадто гарячих батарей - колонії можуть загинути. Ретельно перемішайте сметану в молоці, щоб рівномірно розподілити колонії по рідини.
Зазвичай на закваску потрібно 8-10 годин, але перевірити готовність можна й на око: якщо ряжанка відходить від стінок цілим згустком - вона готова до вживання.
Готовий продукт краще прибрати в холодильник, щоб зупинити процес сквашування і зберегти свіжість ряжанки.
Домашня ряжанка в мультиварці
Приготувати домашню ряжанку можна і за допомогою сучасних девайсів, наприклад, мультиварки. Така готування куди простіше і не вимагає особливого контролю з боку.
Інгредієнти:

Приготування
Вливаємо молоко в чисту чашу мультиварки і топимо в режимі "Гасіння" 6 годин. Даємо топленому молока охолонути до 40-42 градусів, після чого вносимо сметану, ретельно все перемішуємо вінчиком і знову включаємо пристрій, але на цей раз вибираємо "Підігрів" на 30 хвилин. Після закінчення часу кришку мультиварки не відкриваємо, а просто відключаємо пристрій. Через 6-8 годин готову ряжанку можна збити міксером і перелити в ємність для зберігання в холодильнику.
Рекомендуємо добрі рецепти

Варенець
Коли хочеться чого-небудь корисного і в теж час смачного, зверніть увагу на рецепти варенца, який можна легко приготувати в домашніх умовах. Цей

Йогурт з молока
Йогурт - корисний і смачний продукт. Чудовий варіант сніданку або перекусу. У магазинах продається багато його різновидів, але, скільки в ньому

Сир з ряжанки
Сир - це смачний і корисний кисломолочний продукт, який можна придбати в будь-якому магазині. Його готують з молока, кефіру і навіть ряжанки. І

Як зробити кисляк з молока?
Всі знають наскільки корисна кисляк, але всі вміють її готувати в домашніх умовах. Виявляється, в цьому немає нічого складного! Бажано готувати

Дитячий кефір
Будь-яка мама піклується про харчування свого малюка, щоб воно було здоровим і правильному. Але часто купуючи продукти в магазині, ми не впевнені в

Що приготувати з ряжанки?
Ряжанка - корисний кисломолочний продукт, який можна вживати самостійно або використовувати для створення різних страв. І сьогодні ми розберемося, що