Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Сушені помідори

Сушені помідори

18-03-2015, 09:10
2 752
Сушені помідори
Сушені або в'ялені помідори - один з часто вживаних продуктів в кулінарних традиціях Середземномор'я. Зазвичай їх використовують для приготування різних м'ясних, рибних і овочевих страв, зокрема салатів з в'яленими помідорами , соусів і підлив, як компонент начинки для випічки. У нашій країні сушені помідори (ну або в'ялені, вяленье - одна з різновидів сушіння) стали популярними зовсім недавно. Сушені помідори мають незвичайний, дуже пікантний смак і знаходять широке застосування в приготуванні різних страв.
В принципі, приготувати сушені помідори самостійно в домашніх умовах зовсім нескладно, однак буде потрібно достатня кількість часу уваги і старання. Однак праці, безумовно, мають сенс. Певним чином, може насторожити такий момент, як зберігання сушених томатів (звичайно їх зберігають в оливковій олії, яке досить дорого). Тут, звичайно ж, можна не сумніватися: наш народ обов'язково додумається, яким більш дешевим маслом його замінити. Проте можна обійтися і зовсім без олії, якщо зберігати продукт в потрібних умовах.

Як приготувати сушені помідори?


Вибираємо невеликі, стиглі (але, не перезрілі) плоди зі щільною м'якоттю. Більше всього підходять помідори сливовидних сортів, оскільки вони менш водянисти і засушиваются набагато швидше за інших. Краще червоні, хоча Слід зауважити: чим більше, соковитіше, і мясистее плоди, тим більше піде часу на їх сушку або в'ялення.
Способи сушіння
Зрозуміло, найкращий варіант приготування - природне вяленье на відкритому повітрі при безпосередньому впливі сонячних променів.
Спосіб цей нешвидкий і більше підходить для теплого клімату.
У середньому з 15-20 кілограмів свіжих сливовидних помідорів виходить 1-2 кг сушених.
Приготування
Томати, нарізані скибочками (без насіння), краще - поперек, викладають на спеціальні листи або дрібні решітки, покривають захисним шаром марлі або дрібної сітки від комах. Зазвичай скибочки вялятся від 4 до 12 днів. Перед вяленьем скибочки томатів обов'язково слід злегка підсолити щоб уникнути можливості початку процесів гниття. Для рівномірної просушування скибочки помідорів потрібно перевертати кілька разів в день. У темний час доби листи з скибочками слід заносити в приміщення або хоча б під навіс, щоб уникнути згубного впливу роси. Якщо заносите під навіс, краще накривати на ніч полотном, щоб не вбиралася зайва волога.
До закінчення процесу можна злегка підсушити готові помідори на печі або в теплій духовці.

Рецепт сушених помідорів в духовці


Підготовлені скибочки помідорів укладаємо на деко, простеленние пекарської папером, розрізом вгору, за бажанням можна трохи присипати сіллю і спеціями. Сушимо при мінімальній температурі з відчиненими дверцятами духовки, добре, якщо є режим примусової вентиляції - це прискорить процес та покращить якість кінцевого продукту. Сушимо в кілька прийомів (по 40-60 хвилин) з обов'язковим перевертанням та перервами на повне остигання. Багато в чому процес залежить від самих плодів та пристрої конкретного духової шафи. Основне правило: скибочки помідорів не повинні запектися і пересушиться до ламкості. Чим нижче температура в робочій камері духової шафи, тим вищою буде якість кінцевого продукту - зберігається більше корисних речовин.

Як зберігати сушені помідори?


Зберігати сушені помідори найкраще в сухому темному місці не більше півроку, для цього використовуємо ємності з глини, скла або
Сушені помідори
пластика з доступом повітря, можна і в паперових пакетах або картонних коробках (наприклад, з-під цукерок). При укладанні в коробки в кілька шарів - перестилаем папером.
Можна залити сушені помідори рослинним маслом і приправити різними сухими спеціями (тут вже простір для фантазії), для цього використовуємо скляну тару. Закриваємо щільно, можна зберігати в холодильнику, в підвалі або на неопалюваній веранді (балконі), комори для продуктів.
Перед вживанням сушені помідори іноді розмочують у воді або суміші столового несульфитированного вина з водою.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як зберігати яблука?
Як зберігати яблука?
Коли настає час збору яблучного врожаю, бажано заздалегідь подумати про те, як запастися таким корисним фруктом на зиму, зберігши при цьому їх
Сушені банани
Сушені банани
Сушені банани, як і більшість сухофруктів, зберігають в одному своєму шматочку джерело вітамінів рівний їх змісту в цілій зв'язці. Приготування
Помідори у власному соку
Помідори у власному соку
Як зберегти помідори до наступного літа? Є хороший спосіб заготівлі - помідори у власному соку. Плоди у таких заготовках зберігають всі свої корисні
Сушені яблука
Сушені яблука
Зібрали такий багатий урожай яблук, що не можете знайти їм застосування? Не мучтеся, намагаючись кожен день годувати сім'ю яблучними стравами -
В'ялені яблука
В'ялені яблука
Користь в'ялених яблук вже давно доведено фахівцями, адже в них міститься набагато більше корисних речовин, ніж у свіжих на одиницю ваги та об'єму.
Сушені груші
Сушені груші
Груші - корисні фрукти, які мають природного солодкістю. Їх використовують в створенні різних десертів і салатів. І сьогодні ми розповімо, як їх