Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Картопляні кульки - рецепт

Картопляні кульки - рецепт

17-03-2015, 21:18
8 696
Картопляні кульки - рецепт
Картопля - агрикультура, широко поширена в багатьох країнах світу. Бульби картоплі - один з найпопулярніших продуктів, для багатьох людей це фактичних «другий хліб». Крім вуглеводів в бульбах картоплі містяться вітаміни С і групи В, а також корисні сполуки калію і фосфору та ін.
З картоплі (і з картоплею) можна готувати різні корисні, смачні і цікаві страви, наприклад, картопляні кульки, вони можуть виступати в якості гарнірів або як самостійні страви.
Розповімо, як і які картопляні кульки можна приготувати. Такі кулінарні форми будуть особливо гарні для святкового столу.

Картопляні кульки з пюре з цибульно-грибною начинкою у фритюрі


Інгредієнти:

  • картопля - близько 400-500 г;

  • гриби (печериці або гливи) - близько 200-300 р;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • масло рослинне для обсмажування;

  • яйце куряче - 1-2 шт.;

  • перець чорний мелений;

  • свіжа зелень кропу;

  • борошно пшеничне - близько 5 ст. ложок.


  • Приготування
    Спочатку дрібно наріжемо очищений цибулю і гриби. Обсмажуємо те і інше в невеликій кількості масла в сковороді протягом 5 хвилин. Зменшуємо вогонь. Якщо печериці, протушиваем ще протягом 10-15 хвилин, помішуючи лопаткою (гливи можна не протушивать - вони їстівні в сирому вигляді).
    Картопля варимо і пюрируем. Додаємо в картопляне пюре цибульно-грибну суміш, яйця, борошно, мелкорубленную зелень кропу і чорний мелений перець. Трохи додаємо сіль і ретельно перемішуємо. У нас вийшло картопляно-грибний тісто. Коригувати консистенцію тесту можна за допомогою вершків, молока або сметани та борошна (або крохмалю).
    Руками формуємо кульки (приблизний діаметр близько 25 см) і викладаємо на чисту дошку.
    Тепер для приготування нам потрібна фритюрниця, але підійде і звичайний казан або сотейник.
    Наливаємо масло у фритюрницю або казан і доводимо до кипіння. Смажимо картопляні кульки при слабкому кипінні до красивого золотисто-коричневого відтінку з допомогою спеціальної ложки-шумівки. Витягуючи готові кульки, розміщуємо їх на чисту серветку, щоб видалити залишки фритюру. Подаємо картопляні кульки з зеленню в якості гарніру з м'ясними або рибними стравами, або як самостійне блюдо.
    Звичайно ж, буде корисніше запекти картопляні кульки в духовці протягом 20-25 хвилин або проварити в киплячій воді протягом 5-6 хвилин.

    Рецепт картопляних кульок з сиром в духовці


    Інгредієнти:

  • картопля - близько 400-500 г;

  • сир твердий - 200 г;

  • сметана або вершки (жирне молоко) - 2-5 ст. ложки;

  • яйце куряче - 2 шт.;

  • сухі мелені прянощі (гвоздика, насіння коріандру, кмину і фенхелю, тертий мускатний горіх і чорний мелений перець);

  • зелень кропу;

  • часник - 2 зубчики;

  • борошно пшеничне.


  • Приготування
    Картоплю відварюємо і пюрируем з додаванням вершків (або сметани, молока). Додаємо тертий сир, яйця, мелкорубленную зелень кропу, продавлений часник, мелені спеції і борошно. Якщо тісто рідкувате, додаємо борошна.
    Руками формуємо кульки діаметром близько 25 див. Далі ми можемо смажити картопляно-сирні кульки у фритюрі (5-6 хвилин), запекти в духовій шафі (20-25 хвилин) або відварити (5-6 хвилин).
    Тертий твердий сир можна замінити жирним некислим сиром - теж буде смачно.
    Картопляні кульки - рецепт

    Можна включити до складу інгредієнтів цього рецепта або попереднього (див. вище), близько 200-300 г рибного або м'ясного фаршу. Наприклад, хороший і недорогий фарш можна приготувати з обрізків лососевих. Чи можна використовувати морську рибу (хек, тріска, сайда, минтай і ін).
    У варіанті з м'ясним фаршем краще взяти змішаний свино-яловичий або курячий фарш.
    Готові картопляні кульки з додаванням м'ясного або рибного фаршу подаємо як самостійні страви, з зеленню, може бути, з якимись світлими соусами (вершковий, часниковий, сметанний, майонез).
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Картопляні котлети з фаршем
    Картопляні котлети з фаршем
    Якщо вашій родині набридло звичайне картопляне пюре, то зробіть з нього картопляні котлетки, а щоб вони вийшли ситніше, додайте трохи м'ясної
    Котлети з брокколі
    Котлети з брокколі
    Овочеві котлетки - прекрасне блюдо для шанувальників здорового способу життя і вегетаріанців. Їх можна готувати з додаванням різних овочів, і кожен
    Сирні кульки
    Сирні кульки
    Сирні кульки можна приготувати в двох варіантах: смажити у фритюрі або на сковороді, попередньо запанировав, або залишити в первісному вигляді,
    Картопляні крокети
    Картопляні крокети
    Бажаєте ніж похрустіти? Картопляні крокети підійдуть! Назва, може бути, і незрозуміле, зате страва це відмінна. Та й рецепт досить простий. Дана
    Як приготувати хичини?
    Як приготувати хичини?
    Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили