» » Рецепт шашлику по-кавказьки

Рецепт шашлику по-кавказьки

Рецепт шашлику по-кавказьки
В ясний теплий день особливо приємно провести кілька годин на природі: в лісі, на дачі або просто в саду позаду будинку. Свіже повітря та гарна компанія – запорука чудового відпочинку, а ідеальним доповненням стане, звичайно ж, всіма улюблений шашлик.
Рецептів приготування цієї страви існує більше сотні. Готують шашлик з курки, свинини, ягнятини, баранини, риби, грибів, буває навіть овочевий вегетаріанський шашлик. І все ж блюдо прийшло до нас з Кавказу, а тому розповімо, як приготувати шашлик по-кавказьки, рецепт, зрозуміло, можна модифікувати.
Традиційний кавказький шашлик готується з баранини. Оскільки хорошу баранину знайти складно пропонуємо рецепт кавказького шашлику з свинини. Вибираємо не занадто жирну шийну частину або окіст. Само собою, жирок повинен бути білим, а м'ясо рожевим і пружним. Морожене м'ясо на шашлик не йде.
Секрети
Кожна страва поступово обростає секретами приготування. Головний секрет смачного шашлику – поєднання кольорів. Запам'ятайте: білий, рожевий, червоний, зелений. І ніяк інакше. Рожеве м'ясо – молоде і ніжне, воно краще просмажиться і буде соковитим. Білий цибулю необхідний справжньому шашлику, як наречена на весіллі. Зелень додасть аромату м'яса, традиційно використовується кінза, але якщо ця трава вам не за смаком, сміливо замініть її петрушкою, вона поєднується зі свининою так само добре, як кінза з бараниною. Ну, і, нарешті, червоний. Горяни – пристрасний народ, а тому в маринад для шашлику по-кавказьки обов'язково додають або сік граната (звичайно, свіжий), або червоне сухе вино, або аджику.
Маринуємо м'ясо
Щоб приготувати справжній шашлик зі свинини по-кавказьки, використовуємо мінімум інгредієнтів і максимум натхнення.
Інгредієнти:

  • шийна частина свинячої туші з мінімальною кількістю жиру – 2 кг;

  • перець мелений (чорний або суміш) – 1/3 ч. ложки;

  • сіль – 1 велика жменя;

  • петрушка – 1 великий пучок;

  • цибулини білі салатні – 4-5 шт.;

  • стиглий гранат темно-червоний – 2-3 шт.


  • Приготування
    Цибулю потрібно підготувати заздалегідь – добре, якщо він дасть трохи соку. Чистимо цибулини і шаткуємо їх кільцями середньої товщини – по 5 мм приблизно. М'ясо ріжемо шматочками розміром приблизно з коробок сірників, моєму і даємо воді стекти. У скляний бутель укладаємо шарами м'ясо, петрушку і цибулю, попутно солимо і перчимо. Заливаємо все соком гранатів і ставимо в холодильник на ніч.

    Інший рецепт шашлику по-кавказьки


    Можна обійтися без гранатів, якщо не сезон або ви не любите їх смак. Приготуємо гострий, пряний шашлик.
    Інгредієнти:

  • м'ясо свиняче середньої жирності – 23 кг;

  • абхазька аджика гострий – 2 ст. ложки;

  • вино червоне столове сухе – 1 склянка;

  • вода газована (середньої газированности) – 1 л;

  • сіль – 1 жменя;

  • цибуля ріпчаста або червоний – 4 шт.;

  • зелень (петрушка, м'ята, кріп, кінза) – 1 пучок.


  • Приготування
    Шматочки шиї або окосту миємо, обсушуємо, солимо і, перекладаючи порізаною цибулею і травами, укладаємо в миску. Аджику змішуємо з водою і вином, заливаємо м'ясо і через 3-4 години нанизуємо його на шампури.
    Правильно смажимо
    Смачний шашлик можна приготувати і на шпажках, і на шампурах. Це питання не принципове. А ось якість вугілля і температура – це дійсно важливо. Для смаження м'яса не годяться поліна хвойних дерев. Тверда деревина буде горіти занадто
    Рецепт шашлику по-кавказьки
    довго, м'яка не дасть потрібного спека. Тому використовуємо комля винограду, фруктові дерева. В ямку або мангал укладаємо сухі дерева і розводимо вогонь. Ніякого бензину, гасу або інших займистих рідин – бережемо здоров'я. Поступово підкладаємо поліна, поки не скопятся угольки. Їх повинно бути досить багато. На спеціальні підставки або на борту мангалу укладаємо шампура і доглядає за шашликом – час від часу збризкуємо маринадом, повертаємо, щоб шматочки смажилися рівномірно, не даємо розгорітися вогню. Подаємо салати, зелень або маринований цибулю до шашлику по-кавказьки – це дуже смачно і просто. Різаний лук поливаємо лимонним соком і чекаємо чверть години.
    Додав: admin | 10-08-2016, 19:41
    Переглядів: 500