Кисіль – рецепт
До ХІХ століття киселі готували на основі вівсяної муки. Пізніше на пострадянському просторі стали популярні ягідні і фруктові киселі, рецептів яких відомо безліч, своєю популярністю ця страва зобов'язана поширенню дешевих способів отримання крохмалю з картоплі, кукурудзи і інших культурних рослин.
Загальна ідея приготування киселю
Один або кілька товарів використовуються як основні смакоутворюючих інгредієнтів, іншим компонентом є крохмаль, він виконує функцію наповнювача і згущувача. В приготуванні деяких несолодких киселів крохмаль (як окремий компонент) необов'язковий, вистачає тих крохмалистих речовин, які містяться в основному продукті.
В залежності від основних інгредієнтів і кількості доданого крохмалю, кисіль може бути напоєм, десертом або самостійним другим блюдом. Також кисіль може бути використаний в якості солодкої підливи або як компонент складних складових кондитерських страв. Вживання деяких видів киселя може надавати цілющу дію, що широко використовується у вітчизняній дієтології.
Інгредієнти:
журавлина заморожена і/або інші ягоди – 400 г;
вода – близько 15 л;
вода кип'ячена холодна - 05 л;
крохмаль (краще картопляний) – 4-5 ст. ложок;
цукор – 2-5 ст. ложки або по смаку.
Приготування
Журавлину розморожуємо в робочій мисці (можна використовувати і незамороженную), протираємо через сито і віджимаємо сік через чистий марлевий клапоть або іншим зручним способом. Заливаємо журавлинний макуха в мисці 05 л води, промиваємо, ще раз віджимаємо і змішуємо з соком. В отриманій суміші розчиняємо крохмаль. Проціджуємо через сито або марлю, щоб не було грудочок.
Воду (приблизно 15 л) кип'ятимо в каструлі з цукром на мінімальному вогні 3 хвилини. Вливаємо крохмально-журавлинний розчин, перемішуємо, доводимо до кипіння і проварюємо 1 хвилину, не більше (щоб вітамін С і інші корисні речовини, що містяться в соку не зруйнувалися). Кисіль можна подавати в теплому або холодному вигляді, якщо збільшити кількість крохмалю, він стане густим і його можна буде їсти ложкою. До рідкого киселю добре подати печиво вівсяне, наприклад, мигдальне, житні сухі домашні галети або прісні крекери. Журавлинний кисіль – чудовий цілющий засіб для профілактики і лікування простудних захворювань, а також загального підйому імунітету. В загальних рисах слідуючи цим же рецептом можна варити кисіль з густого компоту або сиропу від варення .
З плином часу люди по-новому переосмислюють кулінарні методи і технології, з'являються нові продукти, що природно. Цей рецепт певним чином відрізняється від класичного майже забутого російського, практикуемого здавна.
Інгредієнти:
вівсяні пластівці (непропаренные) – 2 склянки;
мед квітковий – 2 ст. ложки;
вода – 8 склянок;
сіль – 2 щіпки.
Приготування
Вівсяні пластівці (або просіяне вівсяну муку, або толокно) висипаємо в каструлю і заливаємо гарячою водою. Ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.
Нещільно прикривають і залишаємо суміш на ніч. Якщо використовували пластівці, доводимо блендером до однорідності і злегка довариваем до потрібної міри загустіння. У випадку з борошном чи толокном – просто довариваем. Додаємо сіль і мед, можна і деякі спеції (шафран, гвоздика, мускатний горіх, кориця, імбир).
В альтернативному варіанті можна перемолоти сухі пластівці борошно (2 склянки), залити 3-5 склянками несолодкого живого йогурту або кефіру, залишити на ніч або на добу. Варити не треба, так буде ще корисніше.
До киселю з вівсяної муки можна подавати кисломолочні продукти, чай, какао, теплий компот, кава з молоком. Дуже корисний сніданок, чудовий профілактичний засіб від проблем ШКТ.
Загальна ідея приготування киселю
Один або кілька товарів використовуються як основні смакоутворюючих інгредієнтів, іншим компонентом є крохмаль, він виконує функцію наповнювача і згущувача. В приготуванні деяких несолодких киселів крохмаль (як окремий компонент) необов'язковий, вистачає тих крохмалистих речовин, які містяться в основному продукті.
В залежності від основних інгредієнтів і кількості доданого крохмалю, кисіль може бути напоєм, десертом або самостійним другим блюдом. Також кисіль може бути використаний в якості солодкої підливи або як компонент складних складових кондитерських страв. Вживання деяких видів киселя може надавати цілющу дію, що широко використовується у вітчизняній дієтології.
Рецепт журавлинного киселю з крохмалем із заморожених ягід
Інгредієнти:
Приготування
Журавлину розморожуємо в робочій мисці (можна використовувати і незамороженную), протираємо через сито і віджимаємо сік через чистий марлевий клапоть або іншим зручним способом. Заливаємо журавлинний макуха в мисці 05 л води, промиваємо, ще раз віджимаємо і змішуємо з соком. В отриманій суміші розчиняємо крохмаль. Проціджуємо через сито або марлю, щоб не було грудочок.
Воду (приблизно 15 л) кип'ятимо в каструлі з цукром на мінімальному вогні 3 хвилини. Вливаємо крохмально-журавлинний розчин, перемішуємо, доводимо до кипіння і проварюємо 1 хвилину, не більше (щоб вітамін С і інші корисні речовини, що містяться в соку не зруйнувалися). Кисіль можна подавати в теплому або холодному вигляді, якщо збільшити кількість крохмалю, він стане густим і його можна буде їсти ложкою. До рідкого киселю добре подати печиво вівсяне, наприклад, мигдальне, житні сухі домашні галети або прісні крекери. Журавлинний кисіль – чудовий цілющий засіб для профілактики і лікування простудних захворювань, а також загального підйому імунітету. В загальних рисах слідуючи цим же рецептом можна варити кисіль з густого компоту або сиропу від варення .
Кисіль з вівсяних пластівців – рецепт
З плином часу люди по-новому переосмислюють кулінарні методи і технології, з'являються нові продукти, що природно. Цей рецепт певним чином відрізняється від класичного майже забутого російського, практикуемого здавна.
Інгредієнти:
Приготування
Вівсяні пластівці (або просіяне вівсяну муку, або толокно) висипаємо в каструлю і заливаємо гарячою водою. Ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.
Нещільно прикривають і залишаємо суміш на ніч. Якщо використовували пластівці, доводимо блендером до однорідності і злегка довариваем до потрібної міри загустіння. У випадку з борошном чи толокном – просто довариваем. Додаємо сіль і мед, можна і деякі спеції (шафран, гвоздика, мускатний горіх, кориця, імбир).
В альтернативному варіанті можна перемолоти сухі пластівці борошно (2 склянки), залити 3-5 склянками несолодкого живого йогурту або кефіру, залишити на ніч або на добу. Варити не треба, так буде ще корисніше.
До киселю з вівсяної муки можна подавати кисломолочні продукти, чай, какао, теплий компот, кава з молоком. Дуже корисний сніданок, чудовий профілактичний засіб від проблем ШКТ.
Рекомендуємо добрі рецепти
Кисіль із заморожених ягід
Кисіль – це чудовий напій, здатний втамувати голод і послужити десертом одночасно. Влітку і восени ми готуємо киселі зі свіжих ягід. Але взимку і
Кисіль з крохмалю - рецепт
Кисіль - це не тільки дуже смачний напій, але ще й корисний. Однак, він корисний тільки в тому випадку, якщо приготований самостійно в домашніх
Корисний кисіль для дитини
Кисіль - дуже корисний напій, що рекомендується вводити в раціон харчування маленьких дітей. Цей напій не тільки насичений вітамінами, але також
Кисіль із слив
Найперші киселі готували з вівса, жита і пшениці. Дещо пізніше, коли з'явився картопляний крохмаль стали варити напій з фруктів і ягід. І сьогодні ми
Кисіль в мультиварці
Кисіль - напій не просто смачний, але ще і ситний і корисний. Завдяки своїй в'язкої консистенції кисіль обволікає стінки шлунка, захищаючи його від