Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Кисіль – рецепт

Кисіль – рецепт

15-02-2016, 14:33
622
Кисіль – рецепт
До ХІХ століття киселі готували на основі вівсяної муки. Пізніше на пострадянському просторі стали популярні ягідні і фруктові киселі, рецептів яких відомо безліч, своєю популярністю ця страва зобов'язана поширенню дешевих способів отримання крохмалю з картоплі, кукурудзи і інших культурних рослин.
Загальна ідея приготування киселю
Один або кілька товарів використовуються як основні смакоутворюючих інгредієнтів, іншим компонентом є крохмаль, він виконує функцію наповнювача і згущувача. В приготуванні деяких несолодких киселів крохмаль (як окремий компонент) необов'язковий, вистачає тих крохмалистих речовин, які містяться в основному продукті.
В залежності від основних інгредієнтів і кількості доданого крохмалю, кисіль може бути напоєм, десертом або самостійним другим блюдом. Також кисіль може бути використаний в якості солодкої підливи або як компонент складних складових кондитерських страв. Вживання деяких видів киселя може надавати цілющу дію, що широко використовується у вітчизняній дієтології.

Рецепт журавлинного киселю з крохмалем із заморожених ягід


Інгредієнти:

  • журавлина заморожена і/або інші ягоди – 400 г;

  • вода – близько 15 л;

  • вода кип'ячена холодна - 05 л;

  • крохмаль (краще картопляний) – 4-5 ст. ложок;

  • цукор – 2-5 ст. ложки або по смаку.


  • Приготування
    Журавлину розморожуємо в робочій мисці (можна використовувати і незамороженную), протираємо через сито і віджимаємо сік через чистий марлевий клапоть або іншим зручним способом. Заливаємо журавлинний макуха в мисці 05 л води, промиваємо, ще раз віджимаємо і змішуємо з соком. В отриманій суміші розчиняємо крохмаль. Проціджуємо через сито або марлю, щоб не було грудочок.
    Воду (приблизно 15 л) кип'ятимо в каструлі з цукром на мінімальному вогні 3 хвилини. Вливаємо крохмально-журавлинний розчин, перемішуємо, доводимо до кипіння і проварюємо 1 хвилину, не більше (щоб вітамін С і інші корисні речовини, що містяться в соку не зруйнувалися). Кисіль можна подавати в теплому або холодному вигляді, якщо збільшити кількість крохмалю, він стане густим і його можна буде їсти ложкою. До рідкого киселю добре подати печиво вівсяне, наприклад, мигдальне, житні сухі домашні галети або прісні крекери. Журавлинний кисіль – чудовий цілющий засіб для профілактики і лікування простудних захворювань, а також загального підйому імунітету. В загальних рисах слідуючи цим же рецептом можна варити кисіль з густого компоту або сиропу від варення .

    Кисіль з вівсяних пластівців – рецепт


    З плином часу люди по-новому переосмислюють кулінарні методи і технології, з'являються нові продукти, що природно. Цей рецепт певним чином відрізняється від класичного майже забутого російського, практикуемого здавна.
    Інгредієнти:

  • вівсяні пластівці (непропаренные) – 2 склянки;

  • мед квітковий – 2 ст. ложки;

  • вода – 8 склянок;

  • сіль – 2 щіпки.


  • Приготування
    Вівсяні пластівці (або просіяне вівсяну муку, або толокно) висипаємо в каструлю і заливаємо гарячою водою. Ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.
    Нещільно прикривають і залишаємо суміш на ніч. Якщо використовували пластівці, доводимо блендером до однорідності і
    Кисіль – рецепт
    злегка довариваем до потрібної міри загустіння. У випадку з борошном чи толокном – просто довариваем. Додаємо сіль і мед, можна і деякі спеції (шафран, гвоздика, мускатний горіх, кориця, імбир).
    В альтернативному варіанті можна перемолоти сухі пластівці борошно (2 склянки), залити 3-5 склянками несолодкого живого йогурту або кефіру, залишити на ніч або на добу. Варити не треба, так буде ще корисніше.
    До киселю з вівсяної муки можна подавати кисломолочні продукти, чай, какао, теплий компот, кава з молоком. Дуже корисний сніданок, чудовий профілактичний засіб від проблем ШКТ.



    Рекомендуємо добрі рецепти
    Кисіль із заморожених ягід
    Кисіль із заморожених ягід
    Кисіль – це чудовий напій, здатний втамувати голод і послужити десертом одночасно. Влітку і восени ми готуємо киселі зі свіжих ягід. Але взимку і
    Кисіль з крохмалю - рецепт
    Кисіль з крохмалю - рецепт
    Кисіль - це не тільки дуже смачний напій, але ще й корисний. Однак, він корисний тільки в тому випадку, якщо приготований самостійно в домашніх
    Корисний кисіль для дитини
    Корисний кисіль для дитини
    Кисіль - дуже корисний напій, що рекомендується вводити в раціон харчування маленьких дітей. Цей напій не тільки насичений вітамінами, але також
    Кисіль із слив
    Кисіль із слив
    Найперші киселі готували з вівса, жита і пшениці. Дещо пізніше, коли з'явився картопляний крохмаль стали варити напій з фруктів і ягід. І сьогодні ми
    Кисіль в мультиварці
    Кисіль в мультиварці
    Кисіль - напій не просто смачний, але ще і ситний і корисний. Завдяки своїй в'язкої консистенції кисіль обволікає стінки шлунка, захищаючи його від