Чай мате

І якщо ви досі не знайшли альтернативу звичним чорного чаю, спробуйте купити мате, який обдарує вас букетом солодкуватою гіркоти і напевно запам'ятається надовго.
Справжньому цінителю чаю навіть не варто розповідати про те, як правильно заварювати і пити чай мате, ну а нам з вами, людям у цьому питанні недосвідченим, належить розібратися у всіх тонкощах вживання цього напою.
Парагвайський чай мате
Чай мате - справжня вітамінна бомба, яка стимулює мозкову і фізичну діяльність, при всьому цьому не порушуючи циклу сну, а навпаки сприяючи більш глибокого занурення в сон при її настанні. До того ж мате рекомендують жителям великих міст не тільки з-за його здатності очищати кров, але і завдяки заспокійливого ефекту.
За смаком чай мате нагадує звичний нам зелений чай, правда з більш солодким і легким смаком, але для того, щоб відчути всі нотки букету цього напою, його слід правильно заварити.
Як заварювати чай мате?
Справжній мате заварюють в чайничках з гарбуза, званих калабас (калебас), який перед першим заварюванням необхідно оживити. Для цього в новому чайнику заварюють мате і залишають на добу. Після закінчення часу чай виливається, а зі стінок знімається верхній шар деревини. Після такої процедури активації калабас можна використовувати за призначенням.
Якщо ж поблизу від вас не знайшлося жодної крамниці з індіанськими приладдям для мате, калабас можна замінити гарним порцеляною або деревиною, правда обдати посуд заваркою мате доведеться все одно.
Способів заварювання чаю превелика безліч, однак, є класика, дотримуючись якої калабас заповнюють мате на дві третини, потім ємність нахиляють так, щоб заварка опинилася на одній з її стінок і наливають холодну воду, щоб мате розбухнув і став кашеобразним. Самі парагвайці часто замінюють холодну воду апельсиновим соком. Як тільки консистенція заварки отримана, не зливаючи залишки холодної води, калабас наповнюють окропом. Не наполягайте мате занадто довго, інакше він почне сильно гірчити, пари-трійки хвилин цілком достатньо для того, щоб почати насолоджуватися напоєм, хоча і у цього процесу є свої тонкощі.
Як пити чай мате?
Від правильності вживання напою також у багато мірою залежить правильність його сприймання. Традиційно мате п'ють невеликими порціями через трубку звану бомбилья. Бомбилья може бути виготовлена з дерева або металу, мати вигин, або бути абсолютно прямий, однак вона обов'язково оснащена дрібним ситечком для того, щоб уникнути попадання в рот найдрібніших частинок заварки.
Бомбилья завжди повинна впиратися в саме дно калабаса, таким чином, ймовірність обпектися вогненно гарячим (а його зазвичай таким і п'ють) мате знижується.

Мате з однієї і тієї ж заварки готують буквально до втрати смаку, при чому найсмачніший чай виходить на четвертий раз. Доповнювати смак мате можна додавши у напій цукор, патоку, мед або молоко.
Насолоджуйтесь і експериментуйте з чаєм мате, однак не забувайте про те, що у всьому слід знати міру, і фахівці рекомендують не перевищувати норму в два калабаса напою за день. Також не пийте занадто гарячий мате і не вживайте його натщесерце, оскільки можливі порушення роботи травного тракту. І обов'язково користуйтеся бомбильей, щоб уберегти емаль від руйнування. Вдалих експериментів та приємного чаювання!
Рекомендуємо добрі рецепти

Як правильно заварювати чай?
Як казала одна поважна жінка: пити чай в пакетиках - себе не поважати. І дійсно, справжній напій повинен бути виготовлений виключно з якісної

Жовтий чай
Ви знаєте, що таке жовтий чай? Ні? Тоді ми розповімо вам, де він з'явився і що з себе представляє. А ще обов'язково опишемо способи його

Солодкий попкорн в домашніх умовах
Попкорн - популярна їжа для споживання на ходу і в кінотеатрах. Куплений в торгових мережах він, звичайно ж, смачний, але зовсім не корисний. І зараз

Цукати з дині
Цукати - смачні шматочки свіжих фруктів, зварені в цукровому сиропі, а потім підсушені в духовці. І сьогодні мова піде про корисні цукатах з дині.

Мафіни з вишнею
Мафіни - це дуже смачний десерт під кави, чай, компот, мате. Їх можна випікати з будь-якими начинками. І сьогодні ми хочемо запропонувати вам кілька

Клафуті з черешнею
Клафуті - це страва французької кухні, яке готується з фруктів. Їх кладуть на дно форми і заливають рідким яєчним тестом, а потім запікають у