Домашній квас з житнього хліба – рецепт
З усієї серії напоїв, які дивовижним чином втамовують спрагу в період спекотного, спекотного літа лідируючим є, звичайно ж, квас. Та не просто квас, а домашній, приготований з доброго, смачного житнього хліба і ми розповімо, як його зробити.
Інгредієнти:
житній хліб – 700 г;
цукровий пісок – 220 г;
дріжджі (пресовані) – 45 г;
світлий родзинки – 40 г;
питна вода – 5 л.
Приготування
Нарізаємо на максимально тонкі шматочки житнього хліба. Розкладаємо їх по всій площі пекарського листа і просушуємо при 140 градусній температурі в духовці. Викладаємо їх на дно ємності, об'ємом не менше 5-6 літрів і заливаємо гарячою питною водою, яка температури кипіння. Накриваємо каструлю підходящої кришкою і даємо всьому гарненько настоятися протягом 4-45 годин.
Друшляк застеляємо чистим відрізу марлі і проціджуємо через нього вже готовий настій - сусло. У невелику миску викладаємо шматочок дріжджів і заливаємо його невеликою кількістю теплої кип'яченої води. Вилочкою розтираємо дріжджі в рідини, потім вводимо сюди цукровий пісок, ретельно все розмішуємо і переливаємо вміст миски в ємність з підготовленим суслом. Знову закриваємо нашу каструлю і залишаємо її десь на 14 годин.
В чисто вимиті пляшки з пластику кладемо по 4-5 штучок світлого родзинок і до початку горлишка доливаємо молодого квасу. Пити цей російський квас можна буде тільки після того, як ці пляшечки постоять у досить-таки теплому місці ще 14 годин.
Інгредієнти:
сухарі житнього хліба – 200 г;
питна вода – 29 л;
цукор – 90 г;
насіння кмину – 2/3 ч. ложки;
меліса – 2 гілочки;
родзинки – 20 р.
Приготування
Вже підготовлені сухарі житнього хліба закладаємо в чистий, просмажений в духовці бутель. Далі засипаємо сухарі цукром, висипаємо жменю родзинок і заливаємо сюди 27 літра окропу. Прикриваємо горлечко невеликим відрізу стерильної марлі і виставляємо банку в таке місце, де її вміст змогла б швидко охолонути до 24 градусів і залишаємо його там на пару діб.
На кінець другої доби ми беремо заварничок, поміщаємо в неї поламані гілочки свіжої меліси і насіння ароматної кмину. Заливаємо все неповним склянкою крутого окропу і закривши заварник даємо настоятися хоча б півгодини.
Марлю, яка прикривала бутель фіксуємо на шийці з допомогою канцелярського гумки і, нахиливши бутель проціджуємо наш молодий квас в каструлю. Далі вливаємо сюди настій із заварника, перемішуємо і розливаємо вміст каструльки по пляшках, насипаючи на дно кожної 2 чайної ложечки цукру. Витримуємо цей чудовий напій в тепленькому місці близько 9 годин, а перед тим як насолодитися їм обов'язково охолоджуємо в камері холодильника.
Інгредієнти:
житні сухарі – 350 г;
питна вода – 45 л;
дрібний цукор – 1 ст.;
сухі дріжджі – 5 р.
Приготування
За принципом першого нашого рецепти готуємо сухарі, які потім викладаємо по поверхні всього дна п'ятилітрового бутлі. Тільки що знятий з плити окріп не поспішаючи заливаємо в ємність з сухарями і, накривши її відрізу стерильного бинта або марлі відносимо в затишне місце, захищене від променів сонця. Вже через 5 годин сусло буде потрібної нам концентрації, тому ми беремо його і проціджуємо через сито, покрите чистою марлею в бутель такого ж обсягу. Висипаємо в ємність потрібну кількість сухих дріжджів, сюди ж висипаємо дрібний цукор і перемішуємо все довгою, великою ложкою.
Тепер найкращим місцем для нашого квасу буде підвіконня з сонячною стороною. Через 30 годин диво-напій готовий! Розливаємо його 15 літровим пляшечках і виставляємо їх до стінки камери холодильника до тих пір, поки наш квас повністю не охолоне.
Рецепт домашнього російського квасу житнього хліба
Інгредієнти:
Приготування
Нарізаємо на максимально тонкі шматочки житнього хліба. Розкладаємо їх по всій площі пекарського листа і просушуємо при 140 градусній температурі в духовці. Викладаємо їх на дно ємності, об'ємом не менше 5-6 літрів і заливаємо гарячою питною водою, яка температури кипіння. Накриваємо каструлю підходящої кришкою і даємо всьому гарненько настоятися протягом 4-45 годин.
Друшляк застеляємо чистим відрізу марлі і проціджуємо через нього вже готовий настій - сусло. У невелику миску викладаємо шматочок дріжджів і заливаємо його невеликою кількістю теплої кип'яченої води. Вилочкою розтираємо дріжджі в рідини, потім вводимо сюди цукровий пісок, ретельно все розмішуємо і переливаємо вміст миски в ємність з підготовленим суслом. Знову закриваємо нашу каструлю і залишаємо її десь на 14 годин.
В чисто вимиті пляшки з пластику кладемо по 4-5 штучок світлого родзинок і до початку горлишка доливаємо молодого квасу. Пити цей російський квас можна буде тільки після того, як ці пляшечки постоять у досить-таки теплому місці ще 14 годин.
Рецепт домашнього квасу житнього хліба без дріжджів
Інгредієнти:
Приготування
Вже підготовлені сухарі житнього хліба закладаємо в чистий, просмажений в духовці бутель. Далі засипаємо сухарі цукром, висипаємо жменю родзинок і заливаємо сюди 27 літра окропу. Прикриваємо горлечко невеликим відрізу стерильної марлі і виставляємо банку в таке місце, де її вміст змогла б швидко охолонути до 24 градусів і залишаємо його там на пару діб.
На кінець другої доби ми беремо заварничок, поміщаємо в неї поламані гілочки свіжої меліси і насіння ароматної кмину. Заливаємо все неповним склянкою крутого окропу і закривши заварник даємо настоятися хоча б півгодини.
Марлю, яка прикривала бутель фіксуємо на шийці з допомогою канцелярського гумки і, нахиливши бутель проціджуємо наш молодий квас в каструлю. Далі вливаємо сюди настій із заварника, перемішуємо і розливаємо вміст каструльки по пляшках, насипаючи на дно кожної 2 чайної ложечки цукру. Витримуємо цей чудовий напій в тепленькому місці близько 9 годин, а перед тим як насолодитися їм обов'язково охолоджуємо в камері холодильника.
Рецепт домашнього квасу житнього хліба на сухих дріжджах
Інгредієнти:
Приготування
За принципом першого нашого рецепти готуємо сухарі, які потім викладаємо по поверхні всього дна п'ятилітрового бутлі. Тільки що знятий з плити окріп не поспішаючи заливаємо в ємність з сухарями і, накривши її відрізу стерильного бинта або марлі відносимо в затишне місце, захищене від променів сонця. Вже через 5 годин сусло буде потрібної нам концентрації, тому ми беремо його і проціджуємо через сито, покрите чистою марлею в бутель такого ж обсягу. Висипаємо в ємність потрібну кількість сухих дріжджів, сюди ж висипаємо дрібний цукор і перемішуємо все довгою, великою ложкою.
Тепер найкращим місцем для нашого квасу буде підвіконня з сонячною стороною. Через 30 годин диво-напій готовий! Розливаємо його 15 літровим пляшечках і виставляємо їх до стінки камери холодильника до тих пір, поки наш квас повністю не охолоне.
Рекомендуємо добрі рецепти
Квас з житнього хліба в домашніх умовах
Найбільш популярним в жарку пору напоєм є саме квас. Пропонуємо варіанти його виготовлення за традиційною технологією з житнього хліба. Напій
Квас на житній заквасці без дріжджів
Чудово смачним і тонізуючим виходить квас, приготовлений тільки власноруч. Ви самі контролюєте міцність напою, його солодкість і насиченість. А як
Квас з житнього хліба
Справді смачним, насиченим і неодмінно тонізуючим вийде квас, якщо зробити його на житній основі. Далі детально опишемо, як такий незрівнянний напій
Квас із житнього ферментованого солоду — рецепт
Прекрасний літній напій пропонуємо зробити вдома, самостійно. Розповімо, як з абсолютно доступних компонентів швидко створити натуральний і шалено
Житній квас
Квас - улюблений напій багатьох людей, особливо в літній час. Існує досить багато його видів: медові, фруктові, ягідні, хлібні. Але найбільш
Квас без дріжджів - рецепт
Квас - популярний російський напій, що володіє кислуватим смаком. Його готують шляхом бродіння житнього хліба, з додаванням меду, буряків,