Хачапурі по-імеретинськи
Хачапурі по-імеретинськи славляться своїм чудовим смаком і досить тонким виконанням. А готують їх обов'язково з імеретинським ропні сиром.
Про всі нюанси приготування цієї грузинської страви в наших рецептах нижче.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно пшеничне – 575-600 г;
молоко – 420 мл;
масло вершкове – 20 г;
дріжджі сухі – 5 г;
цукровий пісок – 15 г;
сіль – 10 г;
рафінована рослинна олія – 15 мл;
Для начинки:
імеретинський сир – 220 г;
сир сулугуні – 420 г;
вершкове масло – 30 г;
яйце – 1 шт.;
яєчний жовток і вершкове масло для змащування виробів.
Приготування
У глибоку миску просіваємо через сито борошно, додаємо сухі дріжджі, сіль та цукровий пісок і ретельно перемішуємо. Потім потроху вливаємо трохи тепле молоко, рафіновану олію і знову гарненько вимішуємо. Тепер підмішуємо в масу розм'якшене вершкове масло і маємо ємність з тістом в теплі на деякий час, прикривши її попередньо чистим рушником або тканинним відрізу. В результаті вміст миски має збільшитися щонайменш удвічі.
Тим часом підготуємо начинку. Для цього пропускаємо два види сиру через крупну тертку, додаємо в сирну стружку яйце, додаємо м'яке вершкове масло і ретельно розмішуємо.
Піднялося тісто обминаємо злегка і поділяємо на п'ять часток, кожну з якої розкачуємо до отримання плоскої коржі товщиною три-п'ять міліметрів. По центру укладаємо п'яту частину начинки з сиру, підверніть краю, піднімаємо догори і скріплюємо добре мішечком. Потім перевертаємо виріб швом вниз і акуратно розгортаємо за допомогою качалки.
Тепер розміщуємо хачапурі на промасленому деку, промазуємо їх поверхню яєчним жовтком, змішаним зі столовою ложкою молока або води, і ставимо на середній рівень прогрітій духовці. Необхідний температурний режим для випікання цієї страви - 190 градусів, а час перебування в духовці - від десяти до п'ятнадцяти хвилин.
Готові, ще гарячі хачапурі промазуємо зверху щедро вершковим маслом і можемо пробувати.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно пшеничне – 300-500 г;
мацоні – 450 мл;
олія рослинна рафінована – 25 мл;
сода – 5 г;
сіль – щіпка;
Для начинки:
імеретинський сир (ропні) – 550 г;
масло вершкове – 35 г;
яйце – 1 шт.;
топлене масло для змазування сковороди;
вершкове масло для змазування готових виробів.
Приготування
В даному випадку тісто для імеретинських хачапурі ми будемо готувати на мацоні. Цей продукт чимось схожий з кефіром, але по консистенції він набагато густіше. Тому якщо вам не вдалося придбати мацоні, можна використовувати і кефір, але перед цим його необхідно дати на кілька годин в кілька шарів марлі для позбавлення від зайвої рідини.
Отже, змішуємо мацоні з содою, рафінованим рослинним маслом і сіллю. Далі просіваємо в суміш невеликими порціями пшеничне борошно і ретельно вимішуємо. Консистенція готового тіста повинна вийти м'якою, гладкою і зовсім небагато липнущей. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, все залежить від консистенції мацоні або ж властивостей самої борошна.
На заключному етапі вимішуємо тісто, вже не додаючи борошно, протягом десяти хвилин, а потім прикриваємо харчовою плівкою і залишаємо для визрівання приблизно на сорок хвилин.
За цей час готуємо начинку. Для цього ропні сир, залежно від консистенції натираємо на тертці або розминаємо ретельно за допомогою виделки. Потім додаємо яйце, м'яке вершкове масло і ретельно вимішуємо.
Готове тісто ділимо на п'ять часток. Розкачуємо кожну до отримання тонкого шару, по центру накладаємо наповнення з сиру, збираємо краю мішечком і защипуємо ретельно. Після цього перевертаємо хачапурі швом донизу і розгортаємо по можливості як можна тонше, роблячи це дуже дбайливо, щоб не порушити цілісність оболонки з тіста.
Після цього сковороду промазуємо щедро топленим маслом, розміщуємо в ній виріб і смажимо під кришкою на середньому вогні. Після цього хачапурі перевертаємо на інший бік і смажимо ще кілька хвилин, трохи знизивши інтенсивність вогню. Якщо у вас хачапурі великого розміру, то перевертати їх необхідно за допомогою двох плоских тарілок або рушників, так як в противному випадку вони можуть порватися.
Готові рум'яні хачапурі змащуємо вершковим маслом і насолоджуємося.
Про всі нюанси приготування цієї грузинської страви в наших рецептах нижче.
Хачапурі по-імеретинськи на дріжджах з сиром - рецепт в духовці
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Приготування
У глибоку миску просіваємо через сито борошно, додаємо сухі дріжджі, сіль та цукровий пісок і ретельно перемішуємо. Потім потроху вливаємо трохи тепле молоко, рафіновану олію і знову гарненько вимішуємо. Тепер підмішуємо в масу розм'якшене вершкове масло і маємо ємність з тістом в теплі на деякий час, прикривши її попередньо чистим рушником або тканинним відрізу. В результаті вміст миски має збільшитися щонайменш удвічі.
Тим часом підготуємо начинку. Для цього пропускаємо два види сиру через крупну тертку, додаємо в сирну стружку яйце, додаємо м'яке вершкове масло і ретельно розмішуємо.
Піднялося тісто обминаємо злегка і поділяємо на п'ять часток, кожну з якої розкачуємо до отримання плоскої коржі товщиною три-п'ять міліметрів. По центру укладаємо п'яту частину начинки з сиру, підверніть краю, піднімаємо догори і скріплюємо добре мішечком. Потім перевертаємо виріб швом вниз і акуратно розгортаємо за допомогою качалки.
Тепер розміщуємо хачапурі на промасленому деку, промазуємо їх поверхню яєчним жовтком, змішаним зі столовою ложкою молока або води, і ставимо на середній рівень прогрітій духовці. Необхідний температурний режим для випікання цієї страви - 190 градусів, а час перебування в духовці - від десяти до п'ятнадцяти хвилин.
Готові, ще гарячі хачапурі промазуємо зверху щедро вершковим маслом і можемо пробувати.
Як приготувати імеретинській хачапурі на сковороді?
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Приготування
В даному випадку тісто для імеретинських хачапурі ми будемо готувати на мацоні. Цей продукт чимось схожий з кефіром, але по консистенції він набагато густіше. Тому якщо вам не вдалося придбати мацоні, можна використовувати і кефір, але перед цим його необхідно дати на кілька годин в кілька шарів марлі для позбавлення від зайвої рідини.
Отже, змішуємо мацоні з содою, рафінованим рослинним маслом і сіллю. Далі просіваємо в суміш невеликими порціями пшеничне борошно і ретельно вимішуємо. Консистенція готового тіста повинна вийти м'якою, гладкою і зовсім небагато липнущей. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, все залежить від консистенції мацоні або ж властивостей самої борошна.
На заключному етапі вимішуємо тісто, вже не додаючи борошно, протягом десяти хвилин, а потім прикриваємо харчовою плівкою і залишаємо для визрівання приблизно на сорок хвилин.
За цей час готуємо начинку. Для цього ропні сир, залежно від консистенції натираємо на тертці або розминаємо ретельно за допомогою виделки. Потім додаємо яйце, м'яке вершкове масло і ретельно вимішуємо.
Готове тісто ділимо на п'ять часток. Розкачуємо кожну до отримання тонкого шару, по центру накладаємо наповнення з сиру, збираємо краю мішечком і защипуємо ретельно. Після цього перевертаємо хачапурі швом донизу і розгортаємо по можливості як можна тонше, роблячи це дуже дбайливо, щоб не порушити цілісність оболонки з тіста.
Після цього сковороду промазуємо щедро топленим маслом, розміщуємо в ній виріб і смажимо під кришкою на середньому вогні. Після цього хачапурі перевертаємо на інший бік і смажимо ще кілька хвилин, трохи знизивши інтенсивність вогню. Якщо у вас хачапурі великого розміру, то перевертати їх необхідно за допомогою двох плоских тарілок або рушників, так як в противному випадку вони можуть порватися.
Готові рум'яні хачапурі змащуємо вершковим маслом і насолоджуємося.
Рекомендуємо добрі рецепти
Хачапурі по-мегрельські
Приготувати смачну грузинську випічку зовсім не складно, тому пропонуємо створити справжні сиром хачапурі на своїй кухні. Розповімо традиційний
Тісто для хачапурі
Варіантів хачапурі існує безліч і кожен неодмінно треба спробувати! Традиційним наповненням цієї несолодкої випічки є ропні сир, однак в якості
Хачапурі на сковороді
Всі ми знаємо,що хачапурі - це коржик з сиром. І тим не менш, рецептів приготування хачапурі величезна безліч. Сьогодні ми вам розповімо, як
Рецепт хачапурі з сиром
Всім відомо грузинське блюдо хачапурі. Робити його можна з сиром, сиром, а іноді навіть і з м'ясом. Багато хто з нас звикли ласувати хачапурі в
Хачапурі з бринзою - рецепт
Хачапурі - це смачні грузинські коржі, які готують з сиром. Єдиного рецепту цієї страви не існує, тому варіації можуть бути самими різними, все
Хачапурі з гарбузом
Хачапурі - це традиційне кавказьке блюдо, яке готується з сиром. Але сьогодні ми пропонуємо вам інший варіант цієї смакоти - давайте зробимо його з