» » Чахохбілі - рецепт

Чахохбілі - рецепт

Чахохбілі - рецепт
Чахохбілі – дуже відоме і популярне блюдо традиційної грузинської кухні, яке раніше готували з фазана, але за рецепт поширився і став популярний далеко за межами Кавказу. А з поширенням трансформувався і сам рецепт, так як за браком фазана по ньому стали готувати курку, качку, цесарку, перепела і багатьох інших птахів. От і ми пропонуємо вам рецепти з двох, різних птахів.

Простий рецепт приготування чахохбілі з курки по-грузинськи


Інгредієнти:

  • курка – 1 шт.;

  • цибуля – 2 шт.;

  • перець болгарський – 2 шт.;

  • помідори – 6 шт.;

  • хмелі-сунелі;

  • часник – 3 зубки;

  • перець червоний свіжий – 1 стручок;

  • кінза – 1 пучок;

  • петрушка – 1 пучок;

  • сіль.


  • Приготування
    Приготування цієї страви завжди починається з вибору курки, вона повинна бути зі свіжим не відлякує запах, шкіра повинна бути без плям і без серйозних ушкоджень. Далі курку необхідно ретельно вимити й обсушити, після чого приступайте до її обробленні. Спершу відокремте крила, обріжте на них перші фаланги, вони вам не знадобляться, їх можна використовувати для бульйону, а другу і третю фаланги просто розділіть між собою. Тепер відріжте стегенця, їх можна розділити від трьох до чотирьох частин. Розділіть між собою гомілку і стегно, стегно розділіть вздовж кістки, а при бажанні гомілку можна розрубувати навпіл. Потім розріжте грудку посередині і відокремте обидві частини, а потім кожну половину грудки розділіть на чотири. Решту частини курки знадобляться для бульйону на якийсь супчик.
    Цибулю і болгарський перець підготуйте, порізавши перший півкільцями, а другий соломкою. Томати повинні бути очищені від шкірки і порізані дрібними кубиками. Є рецепти чахохбілі з томатною пастою , але це вже не по-грузинськи, хоча при відсутності помідорів 2-3 ложки пасти, розведеної в склянці води можуть врятувати ситуацію. У добре розігріту каструлю з товстим дном покладіть курку, не додаючи масла. Це особливість традиційного чахохбілі - птиця підлягає обжарені, фактично вона смажиться на власному жиру. Періодично перевертайте, намагаючись обсмажити з усіх сторін, ця процедура триває близько чверті години. Потім додайте цибулю, перець і продовжуйте смажити, на меншій температурі. Слідом за тим хвилин через 10 додайте томати, присолите і тушкуйте до повної готовності м'яса. Після того як ви переконалися в готовності, додайте хмелі-сунелі, подрібнені часник, зелень і червоний перець. Перемішайте, почекайте хвилину і подавайте.
    Рецепт чахохбілі в мультиварці аналогічний, перший етап проходить в режимі «Смаження» або «Випічка» з відкритою кришкою, а після додавання томатів увімкніть «Тушкування» на 20 хвилин і закрийте кришку.

    Чахохбілі з качки - рецепт


    Інгредієнти:

  • качка – 1 кг;

  • цибуля – 2 шт.;

  • вода – 1 склянка;

  • перець болгарський – 1 шт.;

  • томати – 4 шт.;

  • часник – 2 зубки;

  • оцет – 2 ст. ложки;

  • хмелі-сунелі;

  • сіль;

  • цукор;

  • зелень – 1 пучок.


  • Приготування
    Добре вимийте качку, обсушіть її і приступайте до оброблення. На шматки порізану качку (без хребта та ребер) викладіть на сильно розігріту глибоку сковороду, вона обов'язково повинна смажитися без масла, на
    Чахохбілі - рецепт
    власному жиру. Після того як шматочки качки добре і зі всіх сторін обжарились, додайте заздалегідь порізану півкільцями цибулю, а потім порізаний соломкою болгарський перець і перемішайте. Через 10 хвилин покладіть очищені і подрібнені томати, а ще через десять, додайте воду, половину оцту і хмелі-сунелі. Через чверть години спробуйте соус, при нестачі кислоти додайте залишився оцет. До речі можна використовувати будь-який наявний у вас як 9%, так і винний або інший. Деякі кулінари замінюють оцет сухим білим вином. Також при необхідності додайте цукор. І вже на фінішній прямій, за дві хвилини до приготування висипайте в сковороду рубані часник і зелень.
    Додав: admin | 31-01-2016, 14:08
    Переглядів: 302