Маринована капуста по-грузинськи

Є безліч варіантів рецептів приготування капусти по-грузинськи, в тому числі - на зиму, гострі і пряні салати з таких заготовок чудово прикрасять стіл в холодну пору року. Вони досить гармонійно поєднуються з різними (не тільки кавказькими) рибними і м'ясними стравами.
Сьогодні ми розповімо, як приготувати капусту по-грузинськи.
Характерними рисами для цих рецептів є те, що у всіх випадках капусту нарізають щодо крупно, до того ж додається буряк, яка не тільки, деяким чином, визначає смак готового продукту, але і надає приємний, апетитний колір.
Інші рецептурні відмінності відрізняє виняткова варіативність: в якості добавок використовують селера, солодкий і гострий перець, морква, зелень, насіння пряних ароматних трав, сухі спеції.
Буряки шаткують соломкою або ріжуть кружальцями, можна також для подрібнення використовувати крупну тертку (особливо добре для цього підходять спеціальні терки для приготування овочів по-корейськи). Буряк використовують сиру або відварену, іноді її запікають.
Рецепт грузинської капусти з буряком
Розрахунок продуктів на 3-х літрову банку.
Інгредієнти:
Приготування
Вилок капусти разрежем вздовж на 4 частини і видалити качан ножем.
Кожну з частин разрежем ще на 3-4 частини, або наріжемо квадратами (ромбиками) середнього розміру. Сирий буряк наріжемо короткою соломкою або натремо на крупній тертці. Часник очистимо від лушпиння і кожен зубчик разрежем на 2-3 частини вздовж.
Далі в емальований (без вад) або керамічну ємність укладаємо шарами капусту, буряк, часник - так доверху (можна, звичайно, все перемішати спочатку в тазу або відразу в заквасочной каструлі). Укладаємо і притрамбовиваем шари.
Тепер готуємо розсіл: доводимо до кипіння 2 літри води, розчиняємо в ній сіль і цукор, додаємо лавровий лист, гвоздику і горошини перцю. Кип'ятимо розсіл ще протягом 3-5 хвилин, потім зменшуємо вогонь і акуратно вливаємо оцет, намагаючись не вдихати його пари.
Тримаємо на вогні без кипіння ще пару хвилин. Можна ще додати в маринад для капусти стакан рослинного масла - це підвищує час збереження заготовки.
Коли маринад охолоне до температури близько 20 ° С, заливаємо їм капусту в ємності до верху, залишивши невелику кількість про запас. Через деякий час (добу-двоє) потрібно долити маринаду доверху.
Притискаємо капусту легко входить в каструлю плоским предметом (тарілкою, кришкою і ставимо зверху гніт. Це може бути цілий гладкий камінь або інший відповідний предмет з неактивною поверхнею.

Через 3-5 днів капуста, маринована по-грузинськи, буде готова. Можна розкласти її в банки і помістити в холодильник або на засклений балкон або перемістити на зберігання в льох. У великих ємностях краще відразу ставити в льох.
Використовуючи приблизно ту ж саму рецептуру можна приготувати (і/або заготовити) цвітну капусту по-грузинськи. Відмінність полягає лише в тому, що качани цвітної капусти слід розділяти на більш дрібні качанчики. Маринад використовуємо такий же.
Рекомендуємо добрі рецепти

Капуста «Пелюстка» - рецепт
Капуста «Пелюстка» - прекрасна закуска до будь-якого застілля, готується з капусти з буряком, з-за чого має яскравий колір і приємний солодкуватий

Маринад для капусти
Маринована капуста - відмінна закуска для пікніка або святкового застілля. І сьогодні ми поговоримо про те, як правильно приготувати для неї маринад.

Маринований буряк - рецепт
Буряк - один з найбільш популярних зиязиках овочів. Її додають у борщ, вінегрет та інші страви, солять і, звичайно ж, маринують. Останній спосіб

Капуста з буряком на зиму
Квашена капуста з буряком - чудова заготівля на зиму, а головне корисна. І ми пропонуємо вам кілька рецептів цієї оригінальної закуски. Читаємо наші

Рецепт маринованої капусти з буряком
Маринована капуста з буряком - це чудова закуска на святковий стіл, а також відмінне доповнення до будь-якого гарніру. У нашій статті ми розповімо

Маринована капуста з буряком
Маринована капуста з буряком - це чудова закуска до основних страв, як м'ясних, так і овочевим. Пропонуємо вам ознайомитися з парочкою оригінальних