Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Копчення сала в домашніх умовах

Копчення сала в домашніх умовах

5-07-2015, 23:09
9 933
Копчення сала в домашніх умовах
Свиняче сало – досить корисний продукт, присутній в нашому раціоні. Сало можна приготувати різними способами, його можна не тільки солити, варити, запікати і маринувати, але і коптити. Сало копчене в домашніх умовах – делікатес, який при правильному приготуванні найприємнішим чином урізноманітнює наш стіл: бутерброд з копченого сала з цибулею і чорним хлібом – дуже смачна, можна сказати, культова їжа.
Копчення – один з найбільш древніх видів приготування та збереження продуктів, хоча і не самий здоровий. Копчене сало, звичайно ж, менш корисно, ніж, наприклад, варене, солоне або мариноване, але це дуже смачно, а тому можна іноді дозволити собі з'їсти кілька шматочків (дієтологи рекомендують, є копчені продукти не частіше 2 разів на місяць).
Розповімо про копчення сала в домашніх умовах.
Про варіанти коптильні
Передбачається, що у вас є можливість організувати в домашньому господарстві коптильню, всередині якої оброблювані димом продукти підвішуються. Наприклад, непогану коптильню нескладно зробити з залізної бочки.
Холодне копчення сала передбачає наявність стаціонарної або тимчасово влаштованої коптильні, в якій продукт піддається тривалій обробці холодним димом. Тобто, конструкція для холодного копчення повинна мати досить довгий димар, в якому дим встигає охолонути. Для гарячого копчення сала в умовах міської квартири можна використовувати компактні міні-коптильні. Сало гарячого копчення готуватися швидше, продукт піддається впливу гарячим деревним димом.

Про виборі деревини для копчення сала в домашніх умовах


Смак і аромат копченого продукту, в нашому випадку сала, безпосередньо залежить від вибору деревини. Виключаємо хвойні породи та березу через запаху і надмірної смолистості. Ні в якому разі не використовуйте тополя. Непогані результати дають вільхові дрова, а також деревина всіх твердих листяних порід (бук, ясен, дуб, граб), осика, липа. Найкраще копчення – на деревині домашніх плодових дерев. Додавання прутів деяких дерев і чагарників (чорна смородина, горобина, ялівець та ін) дає дуже приємний ефект повідомляючи копченого продукту додаткові смакові і ароматичні відтінки. В копченні використовують сухі або трохи сируваті дрова в трьох видах: прути, дрібні тріски, стружки і тирса (бажано при спалюванні комбінувати всі три види сировини). Слід врахувати, що найкраще копчення відбувається при тлінні деревини, а не при активному горінні, що слід враховувати, влаштовуючи і налаштовуючи коптильню.

Як підготувати сало до копчення?


Перед копченням сало у вигляді окремих шматків витримують деякий час в простому розсолі або розсолі-маринаді (він готується з додаванням спецій і інших компонентів).

Рецепт копчення сала в домашніх умовах


Готуємо розсіл для подальшого копчення сала – це просто: розчиняємо в кип'яченій воді стільки солі, щоб спливло сире куряче яйце. Це базовий розсіл, щоб зробити сало пахучіше ускладнимо склад, тобто, приготуємо маринад.

Маринад для копчення сала – рецепт


В пропорції інгредієнтів крім відношення кількостей солі до води жорстко визначених варіантів співвідношень бути не може, кожен робить по-своєму.
Приготування
Копчення сала в домашніх умовах

Додамо в киплячий розчин соляної (див. вище) перець горошком, гвоздику, лавровий лист, насіння коріандру, кмин і інші мелені спеції. Прокип'ятимо протягом 3-8 хвилин. В остигає теплий розчин можна додати ароматну зелень і часник.
Сало з шкірою розрізаємо на довгасті шматки прямокутної форми вагою близько 300-400 р. Перед копченням витримуємо сало в розсолі або в маринаді протягом 1-2 діб.
У варіанті гарячого копчення сало буде коптитися приблизно протягом 3-5 годин. У варіанті холодного копчення сало може коптитися від 15 до 3 діб (залежить від конструкції димоходу коптильні, інтенсивності подачі диму, циклів подачі).
Рекомендуємо добрі рецепти
Як коптити сало?
Як коптити сало?
Сало є одним з улюблених страв багатьох людей. Особливо, якщо мова йде про копченому салі. Але як правильно коптити даний продукт? Відповіддю на це
Палтус холодного копчення
Палтус холодного копчення
Копчений палтус - відмінна закуска, яка сміливо може прикрасити святковий стіл, причому не тільки у вигляді нарізки, але і в складі салату або
Як правильно коптити рибу?
Як правильно коптити рибу?
Копчена риба має дуже приємний аромат і неповторний смак. Її вживають самостійно, або додають при приготуванні різних страв. Можна купити готову
Сало з часником в розсолі
Сало з часником в розсолі
Сало - це улюблений багатьма і популярний продукт у російській та українській кухнях. Способів його засолювання досить багато. І сьогодні ми
Як коптити рибу?
Як коптити рибу?
Як смачна копчена рибка, принадна дивовижним ароматом і красивим золотистим відливом! І хоч дієтологи не рекомендують вживати її занадто часто,
Як коптити курку?
Як коптити курку?
Копчена курка - дуже смачне блюдо, яке можна зберігати тривалий час. Здається, що закоптити самому курку дуже складно. Так, цей процес займе деякий