Як правильно коптити рибу?
Копчення - один із способів приготування риби. Такий метод готування не тільки сприяє більш тривалому збереженню рибних продуктів, але і, завдяки насиченню димом, тягне придбання нових якостей: золотисто-коричневого кольору, виняткового аромату і незвичайного смаку. Щоб якості приготавливаемого продукту виявилися більшою мірою, необхідно знати, як правильно коптити рибу.
Існують два варіанти копчення: холодне і гаряче. Деякі сорти риб можна коптити обома способами: морського окуня, осетра, тріску, оселедець. Тільки холодного копчення можна піддавати омуля, білорибицю, кефаль, кету, чавичі, нерку. Гаряче копчення краще для скумбрії , севрюги, салаки, сига, сома.
Для відповіді на питання, як коптити рибу на дачі, пропонуємо вам рекомендації досвідчених рибалок.
Підготовка риби до копчення
Спочатку видаляємо нутрощі і зрізаємо зябра. Промиваємо рибу, натираємо сіллю і перцем (або спеціальною сумішшю, купленої в магазині). Тушки риби покласти в контейнер і на 2 години ставимо в холодильник. Безпосередньо перед копченням рибу викладаємо на чисту структурну папір, наприклад, паперовий рушник, щоб видалити зайву вологу.
Щоб закоптити карпа, необхідні тирсу вільхи або будь-якого фруктового дерева, наприклад, яблуні.
Поміщаємо 2 жмені тирси в коптильню. Закріплюємо зверху ґрати, на неї викладаємо тушки риби (вони не повинні торкатися один одного). Накривши кришкою, ставимо коптильню на середньої сили вогонь. Хвилин через 10 відкриваємо кришку і дозволяємо диму вийти. Це дуже важливо, інакше гіркоту залишиться в рибі. Знову прикриваємо коптильню кришкою. Ще 10 хвилин - і короп гарячого копчення готовий.
Фахівці стверджують, що краще коптити карася на черемухових гілках, але можна використовувати гілки вишні та інших плодових дерев. Вниз коптильні викладаємо гілочки (їх повинно бути небагато), зверху розміщуємо рознос для стікання риб'ячого жиру, над ним - решітка. Викладаємо просоленних карасів, можна додати до них окунів - адже рибки однакові за розміром. Коптильню ставимо на 20 хвилин на вогонь. Прибравши з полум'я коптильню, даємо їй трохи охолонути, і тільки тоді відкриваємо.
Справжні рибалки вважають, що копчений окунь навіть смачніше, ніж карась, так як у останнього занадто багато дрібних кісток.
Важливо: обов'язково добре вичищайте ґрати після кожного копчення, так як залишився жир розкладається і копчена на брудній решітці риба набуває прогірклий смак.
Не у всіх є дачі, тому пропонуємо варіант, як коптити рибу в домашніх умовах.
Для тих, у кого є вдома аерогриль (часто пристрій буває вбудовано в домашню плиту), не буде жодних проблем з копченням риби. Звичайно, процес готування в аерогрилі, відрізняється від копчення в спеціальній коптильні (риба як би смажиться). Тим не менш, страва володіє чудовими смаковими якостями!
Підготовка риби до копчення
Відрізаємо хвости і голови у кількох тушок скумбрії і видаляємо нутрощі. Рибу солимо, перчимо зовні і у внутрішній порожнині. З ємності з «рідким димом» виливаємо трохи рідини в посуд. Силіконовій пензлем ретельно промазуємо нею рибу повністю. Залишаємо в холоді на півдня, щоб «рідкий дим» краще вбрався в тканини.
Підготовка стружки
Вільхову стружку замочуємо на 15 хвилин.
Копчення риби в аерогрилі
В аерогриль поміщаємо трохи стружки, рибу викладаємо на решітку, закріплену в середньому положенні. Вибираємо параметри роботи апарату: температура 200°С, конвекція - максимальна. Готується скумбрія близько 40 хвилин.
Аналогічним чином ви можете без проблем закоптити інші сорти риби, наприклад, благородного осетра або ніжного вугра.
Існують два варіанти копчення: холодне і гаряче. Деякі сорти риб можна коптити обома способами: морського окуня, осетра, тріску, оселедець. Тільки холодного копчення можна піддавати омуля, білорибицю, кефаль, кету, чавичі, нерку. Гаряче копчення краще для скумбрії , севрюги, салаки, сига, сома.
Для відповіді на питання, як коптити рибу на дачі, пропонуємо вам рекомендації досвідчених рибалок.
Підготовка риби до копчення
Спочатку видаляємо нутрощі і зрізаємо зябра. Промиваємо рибу, натираємо сіллю і перцем (або спеціальною сумішшю, купленої в магазині). Тушки риби покласти в контейнер і на 2 години ставимо в холодильник. Безпосередньо перед копченням рибу викладаємо на чисту структурну папір, наприклад, паперовий рушник, щоб видалити зайву вологу.
Як коптити карпа?
Щоб закоптити карпа, необхідні тирсу вільхи або будь-якого фруктового дерева, наприклад, яблуні.
Поміщаємо 2 жмені тирси в коптильню. Закріплюємо зверху ґрати, на неї викладаємо тушки риби (вони не повинні торкатися один одного). Накривши кришкою, ставимо коптильню на середньої сили вогонь. Хвилин через 10 відкриваємо кришку і дозволяємо диму вийти. Це дуже важливо, інакше гіркоту залишиться в рибі. Знову прикриваємо коптильню кришкою. Ще 10 хвилин - і короп гарячого копчення готовий.
Як коптити карася?
Фахівці стверджують, що краще коптити карася на черемухових гілках, але можна використовувати гілки вишні та інших плодових дерев. Вниз коптильні викладаємо гілочки (їх повинно бути небагато), зверху розміщуємо рознос для стікання риб'ячого жиру, над ним - решітка. Викладаємо просоленних карасів, можна додати до них окунів - адже рибки однакові за розміром. Коптильню ставимо на 20 хвилин на вогонь. Прибравши з полум'я коптильню, даємо їй трохи охолонути, і тільки тоді відкриваємо.
Справжні рибалки вважають, що копчений окунь навіть смачніше, ніж карась, так як у останнього занадто багато дрібних кісток.
Важливо: обов'язково добре вичищайте ґрати після кожного копчення, так як залишився жир розкладається і копчена на брудній решітці риба набуває прогірклий смак.
Як коптити рибу гарячого копчення будинку?
Не у всіх є дачі, тому пропонуємо варіант, як коптити рибу в домашніх умовах.
Для тих, у кого є вдома аерогриль (часто пристрій буває вбудовано в домашню плиту), не буде жодних проблем з копченням риби. Звичайно, процес готування в аерогрилі, відрізняється від копчення в спеціальній коптильні (риба як би смажиться). Тим не менш, страва володіє чудовими смаковими якостями!
Підготовка риби до копчення
Відрізаємо хвости і голови у кількох тушок скумбрії і видаляємо нутрощі. Рибу солимо, перчимо зовні і у внутрішній порожнині. З ємності з «рідким димом» виливаємо трохи рідини в посуд. Силіконовій пензлем ретельно промазуємо нею рибу повністю. Залишаємо в холоді на півдня, щоб «рідкий дим» краще вбрався в тканини.
Підготовка стружки
Вільхову стружку замочуємо на 15 хвилин.
Копчення риби в аерогрилі
В аерогриль поміщаємо трохи стружки, рибу викладаємо на решітку, закріплену в середньому положенні. Вибираємо параметри роботи апарату: температура 200°С, конвекція - максимальна. Готується скумбрія близько 40 хвилин.
Аналогічним чином ви можете без проблем закоптити інші сорти риби, наприклад, благородного осетра або ніжного вугра.
Рекомендуємо добрі рецепти
Копчена грудинка
Якщо ви любите бутерброди або закуски з ніжною копченою грудинкою, то радимо вам не купувати її в магазинах, а робити вдома. Адже це і безпечніше, і
Як коптити сало?
Сало є одним з улюблених страв багатьох людей. Особливо, якщо мова йде про копченому салі. Але як правильно коптити даний продукт? Відповіддю на це
Копчена скумбрія
Навряд чи у нашій країні знайдеться багато людей, які не люблять копчену скумбрію. Ця рибка давно підкорила всіх, а тому поговоримо про те, як можна
Палтус холодного копчення
Копчений палтус - відмінна закуска, яка сміливо може прикрасити святковий стіл, причому не тільки у вигляді нарізки, але і в складі салату або
Як коптити рибу?
Як смачна копчена рибка, принадна дивовижним ароматом і красивим золотистим відливом! І хоч дієтологи не рекомендують вживати її занадто часто,
Як коптити курку?
Копчена курка - дуже смачне блюдо, яке можна зберігати тривалий час. Здається, що закоптити самому курку дуже складно. Так, цей процес займе деякий