Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Як чистити окуня?

16-03-2015, 16:03
885
Як чистити окуня?
Окунь відноситься до риб родини окуневих, які мають гострі плавники у верхній і нижній частині тулуба, і дрібну, міцно сидить на тілі луску. Зазвичай вага прісноводного окуня коливається від 900 м до 13 кг, але зустрічаються і більші екземпляри. Живе у прісних водоймах, річках і морях.
Це дуже смачна риба, яку можна парити, варити, смажити і солити. Та й взагалі, існує безліч рецептів для приготування страв з окуня. Але тут же виникає закономірне питання, а чи треба чистити окуня? Однозначно, так. На жаль, як вже згадувалося, луска цієї риби міцно тримається за тіло, а плавці дуже гострі, тому справа вам належить нелегка. Ми ж все-таки ризикнемо дати кілька порад і розповімо, як швидко почистити окуня від луски.

Як чистити свіжого річкового окуня?


Свіжий окунь чиститься трохи легше, ніж полежавший. Для початку обрізаємо ножицями всі плавці, щоб не вколотися. Потім відрізаємо голову. Озброюємося ножем і виделкою, починаємо чистити. Перед початком роботи надягаємо рукавички, так як риба ковзає. Придавлюємо хвіст до обробній дошці, виделкою або ножем піддягаємо луску і знімаємо. Зручніше чистити не від хвоста до голови, а від черевця до спини. Мінус цього методу - луска по всій кухні, та й важкувато виходить. Але є і більш швидкий спосіб як легко чистити окуня: після того, як ви обрізали всі плавники і відокремили голову, кладемо ненадовго тушки в морозильник. Коли вони злегка подмерзнут, дістаємо і підчепивши ножем шкірку легко знімаємо її разом з лускою, на зразок панчохи. І на кухні порядок і сміття немає. Цей метод хороший, якщо ви разделиваете рибу на фарш або на засолювання. Для смаження і запікання цей спосіб не підійде. Як же в такому випадку правильно чистити окуня? Народні умільці пропонують такий спосіб. До простої, але зручною дерев'яній паличці цвяхами прибиваємо залізні пробки з пивних пляшок, як показано на рисунку. Не обов'язково використовувати таку кількість пробок, досить 1-2-х кришок. Або інше пристосування: від старої терки для овочів відрізаємо полотнище і прибиваємо його до дерев'яного бруска. Такими пристосуваннями риба чиститься легко і швидко. Щоправда робити це краще на вулиці, тому що луска летить на всі боки. Та й взагалі зараз на ринку товарів пропонується широкий асортимент універсальних чистилок для риби, в яких передбачено кишенька для збору луски. При покупці звертайте увагу на якість виробу і товщину металу, щоб воно не зламалося і не погнувся.

А як краще чистити морського окуня?


В принципі також. Правда, морський окунь - риба колючий і має отруйні залози на плавниках і якщо про них вколотися рана буде сильно боліти і довго гоїтися. Тому обов'язково треба надіти рукавички і зрізати плавники. До всього іншого можна додати кілька порад:

  • Перед тим як приступити до чищення риби, занурте її на кілька секунд в окріп. Головне не перестаратися, а то шкіра злізе разом з лускою.

  • Ще можна на ніч засипати рибу великою кам'яною сіллю. Вранці ви швидко та легко зможете зняти її ножем.

  • Якщо ж ви збираєтеся коптити окуня, чистити його взагалі необов'язково.


  • Як чистити дрібного окуня?


    Зимою найчастіше ловиться дрібний окунь. Риба, звичайно, смачна, але мороки з нею забагато. Чистити його краще відразу і знімати луску разом з шкіркою.
    Як чистити окуня?
    Для цього робимо два надрізи вздовж верхнього плавця, від голови до хвоста. При цьому ножик повинен бути дуже гострим. Таким способом оброблення однієї рибки займає кілька хвилин. Правда хрусткої кірочки при смаженні не вийде, зате насолодитись ніжним м'ясом окунька.
    Потрошать окунів з боку черевця, роблячи надріз від голови до анального плавця. Після цього виймаємо нутрощі і промиваємо черевну порожнину. Потім з двох сторін від спинного плавця робимо надрізи і витягуємо його. Тушка готова.
    Сподіваємося, що ці прості поради про те, як чистити окуня, допоможуть і полегшать приготування прекрасних і смачних страв з цієї риби.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Смажений морський окунь
    Смажений морський окунь
    Морський окунь - дуже корисна і смачна риба, яка відрізняється відсутністю явного рибного запаху. Готувати її просто, потрібно лише знати декілька
    Морський окунь, запечений в духовці
    Морський окунь, запечений в духовці
    Морський окунь є дуже корисною рибою. Приготувати з нього можна досить багато страв, а тому ми вирішили розповісти вам про деяких рецептах. Ви,
    Як чистити корюшка?
    Як чистити корюшка?
    Корюшка - це невелика північна рибка, приблизно, 15-20 см завдовжки. Має не характерний для риби аромат свіжих огірків. Рецептів приготування цієї
    Як чистити камбалу?
    Як чистити камбалу?
    Камбала не самий частий гість на нашому столі, тому деякі господині жодного разу в житті не стикалися з проблемою очищення риби від луски і кісток.
    Як правильно чистити камбалу?
    Як правильно чистити камбалу?
    Камбала - риба не жирна, при цьому надзвичайно ніжна зважаючи своєї соковитості. Готувати камбалу можна як завгодно, вона відмінно запікається і
    Галантин з риби
    Галантин з риби
    Галантин - це рибний або м'ясний фарш з начинкою, яким зазвичай набивають неушкоджену тушку птиці, риби або просто згортають в рулет. І сьогодні мова