Як смажити м'ясо на сковороді?
Смажена їжа, взагалі, не дуже корисна. Однак практично будь-якій людині іноді хочеться з'їсти шматочок смаженого м'ясця. Тому непогано було б розібратися, як смажити м'ясо на сковорідці, і яку посуд використовувати. Однозначно, краще взяти сковороду з керамічним покриттям, чавунну або з нержавіючої сталі. Посуд з тефлоновим покриттям, безумовно, некорисна. Будь-яке м'ясо (яловичину, телятину, свинину, баранину та/або ін) можна смажити, нарізавши великими, середніми або дрібними шматками. А щоб отримати м'ясо з красивою рум'яної золотистою скоринкою, сковороду (і масло або жир в ній) треба добре розігріти, а самі шматочки м'яса обсушити чистою полотняною серветкою. М'ясо не повинно бути мокрим і не повинно бути нарізано занадто товсто. Смажити треба спочатку на досить сильному вогні.
Скільки смажити м'ясо на сковороді, в першу чергу залежить від величини шматочків і ступеня прожаренности, яку ви хочете отримати. Час приготування того чи іншого блюда з різних видів м'яса в кожному конкретному випадку залежить від рецепту і від того, якою мірою прожаренности ви домагаєтеся. Чим менше м'ясо піддається обробці смаженням, тим краще, звичайно, в розумних межах, тому строго дотримуйтесь рецептурою при приготуванні того чи іншого блюда. Добре, якщо м'ясо, яке ви купуєте, було перевірено санітарно-ветеринарної служби. Якщо ж це не так, м'ясо слід піддавати достатній термічній обробці незалежно від способу приготування, щоб убезпечити себе від дії можливо присутніх у ньому шкідливих мікроорганізмів.
Вибираємо масло
Друге питання, що виникає при смаженні м'яса (після вибору способу приготування) - на якому маслі смажити м'ясо. Однозначно, краще уникати різних комбінованих жирів, спредів і маргаринів - саме вони сприяють накопиченню в нашому організмі непотрібного «поганого» холестерину. З жирів тваринного походження можна використовувати натуральне топлене вершкове масло, перетопленное свиняче сало (смалець). Можна використовувати курячий жир - він досить легкий. А взагалі, все залежить від рецепту. З рослинних олій краще використовувати соняшникову. Можна, звичайно, використовувати оливкова або кунжутне. Кукурудзяна, гірчична та бавовняна олії пригорають. Соняшникова олія добре вибрати холодного першого віджиму, відстояне, фільтроване, з неподжаренних насіння. Непогано смажити і на вимороженном фільтрованому соняшниковій олії.
Кожен може знайти свій рецепт смаженого м'яса. Наведемо деякі з них.
Стейки з філе молодої яловичини
Цільний шматок промиємо і обсушим чистою полотняною серветкою. М'ясо наріжемо скибочками завтовшки 2 см упоперек волокон і злегка відіб'ємо кухарським молоточком. Відбивні злегка поперчити і присолим. Розігріємо сковороду й олію або жир. Будемо смажити стейки на середньо-сильному вогні по 2-6 хвилин з кожної зі сторін. Подальше прожарювання - на більш слабкому вогні, за смаком. Колір скоринки від легко-золотистого до золотисто-коричневого. До кінця процесу можна ненадовго (хвилини на 2-4) прикрити кришкою. Перед подачею стейки викладемо на сервірувальне блюдо і поллємо часниково-лимонним соусом і прикрасимо зеленню петрушки, базиліка і кінзи. Як гарнір добре подати відварний рис, тушковану стручкову квасолю і салат з помідорів, цибулі, маринованої спаржі, вареної брокколі і зелених оливок. До смаженого стейку з яловичини добре подати келих червоного столового несульфитированного вина типу Каберне Совіньон.
Смажене свиняче м'ясо з цибулею
Свиняче філе наріжемо поперек волокон великими шматками товщиною 2 сантиметри і злегка відіб'ємо на дошці кухарським молоточком. Злегка присолим і приперчим. Розігріваємо сковороду і масло (або жир). Смажимо биточки на середньо-сильному вогні до утворення золотистої рум'яної скоринки по 2-6 хвилин з кожної зі сторін. Зменшуємо вогонь до слабкого, прикриваємо кришкою і смажимо ще хвилин по 5 з кожної зі сторін. Цибулю краще нарізати кільцями або півкільцями і засмажити на окремій сковороді на середньо-швидкому вогні без кришки. Готові свинячі битки викладаємо на сервірувальне блюдо разом з цибулею, поливаємо світлим соусом (наприклад, лимонним чи іншим), і прикрашаємо зеленню за смаком. До свинячим биточкам як гарнір добре подати відварний рис, стручкову квасоля, салат з помідорів і брокколі, овочеву закуску з солодкого червоного перцю.
Час обжарювання м'яса
Скільки смажити м'ясо на сковороді, в першу чергу залежить від величини шматочків і ступеня прожаренности, яку ви хочете отримати. Час приготування того чи іншого блюда з різних видів м'яса в кожному конкретному випадку залежить від рецепту і від того, якою мірою прожаренности ви домагаєтеся. Чим менше м'ясо піддається обробці смаженням, тим краще, звичайно, в розумних межах, тому строго дотримуйтесь рецептурою при приготуванні того чи іншого блюда. Добре, якщо м'ясо, яке ви купуєте, було перевірено санітарно-ветеринарної служби. Якщо ж це не так, м'ясо слід піддавати достатній термічній обробці незалежно від способу приготування, щоб убезпечити себе від дії можливо присутніх у ньому шкідливих мікроорганізмів.
Вибираємо масло
Друге питання, що виникає при смаженні м'яса (після вибору способу приготування) - на якому маслі смажити м'ясо. Однозначно, краще уникати різних комбінованих жирів, спредів і маргаринів - саме вони сприяють накопиченню в нашому організмі непотрібного «поганого» холестерину. З жирів тваринного походження можна використовувати натуральне топлене вершкове масло, перетопленное свиняче сало (смалець). Можна використовувати курячий жир - він досить легкий. А взагалі, все залежить від рецепту. З рослинних олій краще використовувати соняшникову. Можна, звичайно, використовувати оливкова або кунжутне. Кукурудзяна, гірчична та бавовняна олії пригорають. Соняшникова олія добре вибрати холодного першого віджиму, відстояне, фільтроване, з неподжаренних насіння. Непогано смажити і на вимороженном фільтрованому соняшниковій олії.
Кожен може знайти свій рецепт смаженого м'яса. Наведемо деякі з них.
Стейки з філе молодої яловичини
Цільний шматок промиємо і обсушим чистою полотняною серветкою. М'ясо наріжемо скибочками завтовшки 2 см упоперек волокон і злегка відіб'ємо кухарським молоточком. Відбивні злегка поперчити і присолим. Розігріємо сковороду й олію або жир. Будемо смажити стейки на середньо-сильному вогні по 2-6 хвилин з кожної зі сторін. Подальше прожарювання - на більш слабкому вогні, за смаком. Колір скоринки від легко-золотистого до золотисто-коричневого. До кінця процесу можна ненадовго (хвилини на 2-4) прикрити кришкою. Перед подачею стейки викладемо на сервірувальне блюдо і поллємо часниково-лимонним соусом і прикрасимо зеленню петрушки, базиліка і кінзи. Як гарнір добре подати відварний рис, тушковану стручкову квасолю і салат з помідорів, цибулі, маринованої спаржі, вареної брокколі і зелених оливок. До смаженого стейку з яловичини добре подати келих червоного столового несульфитированного вина типу Каберне Совіньон.
Смажене свиняче м'ясо з цибулею
Свиняче філе наріжемо поперек волокон великими шматками товщиною 2 сантиметри і злегка відіб'ємо на дошці кухарським молоточком. Злегка присолим і приперчим. Розігріваємо сковороду і масло (або жир). Смажимо биточки на середньо-сильному вогні до утворення золотистої рум'яної скоринки по 2-6 хвилин з кожної зі сторін. Зменшуємо вогонь до слабкого, прикриваємо кришкою і смажимо ще хвилин по 5 з кожної зі сторін. Цибулю краще нарізати кільцями або півкільцями і засмажити на окремій сковороді на середньо-швидкому вогні без кришки. Готові свинячі битки викладаємо на сервірувальне блюдо разом з цибулею, поливаємо світлим соусом (наприклад, лимонним чи іншим), і прикрашаємо зеленню за смаком. До свинячим биточкам як гарнір добре подати відварний рис, стручкову квасоля, салат з помідорів і брокколі, овочеву закуску з солодкого червоного перцю.
Рекомендуємо добрі рецепти
Смажені мідії
Часом навіть початківцям кулинаркам так хочеться побалувати близьких вишуканим блюдом, але досвіду і знань часто не вистачає. Якщо ви загорілися
Як приготувати відбивні зі свинини?
Всі чоловіки дуже люблять м'ясні страви, особливо відбивні зі свинини. Адже вони такі смачні - з хрусткою скоринкою зовні, соковиті і м'які
Антрекот з яловичини
Антрекот з яловичини - класичне французьке блюдо. Незважаючи на те, що його подають у найкращих ресторанах Парижа, приготувати антрекот зовсім не
Стейк з індички
Стейк - це смачний обсмажені з двох сторін шматок м'яса. Його зазвичай готують із свинини або яловичини. Але сьогодні ми пропонуємо кілька простих
Стифадо з кролика
Стифадо - в перекладі з грецького означає всього-навсього тушковане м'ясо, але на ділі не все так просто. Робиться це страва з м'яса кролика у вині,
Біфштекс з яловичини
Біфштекс з яловичини - ще один різновид популярного страви. Якщо ви не любите свинину і вважаєте, що біфштекс повинен складатися не з фаршу або