Стифадо з кролика
Грецьке блюдо стифадо (???????) являє собою м'ясо, тушковане з цибулею, спеціями, часником і ароматними травами в соусі з червоного столового вина, оливкової олії, томатної пасти і натурального винного оцту. Саме слово «стифадо» перекладається з грецької як «тушковане м'ясо». Блюдо це досить нескладне в приготуванні, але досить вишукана, при хорошому виборі м'яса і правильному підході до приготування виходить дуже смачним. Звичайно для приготування грецького стифадо використовують яловичину або телятину. Часто готують стифадо з кролика або зайця. При приготуванні стифадо з яловичини краще використовувати м'ясо без кісточок. Зрозуміло, тушкувати яловичину доведеться довше, ніж кролятину.
Інгредієнти:
1 тушка кролика або зайця;
08-10 кг дуже дрібної цибулі (можна червоного);
4-5 зубчиків часнику;
4 столових ложки натурального винного оцту темного;
5-8 листочків лаврушки;
100 мл оливкової олії першого холодного віджиму (краще грецького);
2 столові ложки томат-пасти (в літньо-осінній період добре замість томату використовувати стиглі тугі червоні помідори, можна використовувати і помідори, консервовані у пульпі, тобто в томатному соку);
5-8 горошин перцю;
5 бутончиків гвоздики;
1 дрібка кориці;
зелень (розмарин, коріандр, базилік та інші - за смаком;
1 стакан червоного столового несульфитированного вина;
1 гострий червоний перчик;
сухі спеції за смаком.
Приготування:
Отже, готуємо стифадо з кролика. Рецепт цей досить чудовий для святкового меню. Разделаем тушку кролика на порції (краще розрізати по суглобам, а великі шматки - навпіл). Вимиємо, кладемо в миску з лавровим листом, заллємо оцтом, трохи приправимо різними сухими спеціями за смаком і дамо промаринуватися як мінімум 2 години, а краще залишимо на ніч. М'ясо зайця, природно, слід маринувати значно довше, ніж м'ясо домашнього кролика. Коли м'ясо добре просочилося, витягаємо шматки з маринаду і обсушуємо серветкою. Половину оливкової олії раскалим у великому товстостінному сотейнику і обсмажимо шматочки кролика з усіх боків до золотисто-коричневого відтінку. Злегка присолим і поперчити, додамо томатну пасту, лавровий лист з маринаду, сухі спеції, вино і склянку води. Доведемо до кипіння, ретельно перемішати і зменшимо вогонь. Накриємо кришкою і будемо тушкувати близько 1 години (заєць гаситься довше), при необхідності підливаючи потроху води. М'ясо повинно вийти м'яким і ніжним, але не має вже прямо відвалюватися від кісток.
Про соусі
Поки кролик гаситься, раскалим масло в сковороді і викладемо очищений цибулю (можна не розрізати маленькі цибулинки). Обсмажуємо, обережно повертаючи цибулинки, поки вони не стануть повністю золотистими. Після того як кролик 1 годину протушился, додамо обсмажену цибулю в сотейник. Перемішаємо, накриємо кришкою і протомим на малому вогні ще хвилин 15. Додамо подрібнений часник, трохи приправимо гострим червоним перчиком, вимкнемо вогонь і дамо постояти під кришкою хвилин 8.
Ну ось, чудове блюдо з кролика - стифадо - готово. Подаємо стифадо обов'язково з зеленню. Прикрасити страву можна крупно порізаною часточками апельсина. Як гарнір можна використовувати тушковану стручкову квасолю, відварна або запечена картопля, рис, пасту. Добре подати і овочеві салати. Звичайно ж, на щирому грецькому вечері не завадить перехилити келих червоного столового вина того ж сорту, який використовувався в приготуванні.
Як приготувати стифадо?
Інгредієнти:
Приготування:
Отже, готуємо стифадо з кролика. Рецепт цей досить чудовий для святкового меню. Разделаем тушку кролика на порції (краще розрізати по суглобам, а великі шматки - навпіл). Вимиємо, кладемо в миску з лавровим листом, заллємо оцтом, трохи приправимо різними сухими спеціями за смаком і дамо промаринуватися як мінімум 2 години, а краще залишимо на ніч. М'ясо зайця, природно, слід маринувати значно довше, ніж м'ясо домашнього кролика. Коли м'ясо добре просочилося, витягаємо шматки з маринаду і обсушуємо серветкою. Половину оливкової олії раскалим у великому товстостінному сотейнику і обсмажимо шматочки кролика з усіх боків до золотисто-коричневого відтінку. Злегка присолим і поперчити, додамо томатну пасту, лавровий лист з маринаду, сухі спеції, вино і склянку води. Доведемо до кипіння, ретельно перемішати і зменшимо вогонь. Накриємо кришкою і будемо тушкувати близько 1 години (заєць гаситься довше), при необхідності підливаючи потроху води. М'ясо повинно вийти м'яким і ніжним, але не має вже прямо відвалюватися від кісток.
Про соусі
Поки кролик гаситься, раскалим масло в сковороді і викладемо очищений цибулю (можна не розрізати маленькі цибулинки). Обсмажуємо, обережно повертаючи цибулинки, поки вони не стануть повністю золотистими. Після того як кролик 1 годину протушился, додамо обсмажену цибулю в сотейник. Перемішаємо, накриємо кришкою і протомим на малому вогні ще хвилин 15. Додамо подрібнений часник, трохи приправимо гострим червоним перчиком, вимкнемо вогонь і дамо постояти під кришкою хвилин 8.
Ну ось, чудове блюдо з кролика - стифадо - готово. Подаємо стифадо обов'язково з зеленню. Прикрасити страву можна крупно порізаною часточками апельсина. Як гарнір можна використовувати тушковану стручкову квасолю, відварна або запечена картопля, рис, пасту. Добре подати і овочеві салати. Звичайно ж, на щирому грецькому вечері не завадить перехилити келих червоного столового вина того ж сорту, який використовувався в приготуванні.
Рекомендуємо добрі рецепти
Суп з кролика
Всім відомо, що кролятина - дуже корисне, дієтичне м'ясо, так що супом з кролика ви зможете нагодувати і маленької дитини, і голодного чоловіка.
Шашлик з кролика
Хочете порадувати себе найніжнішим соковитим шашликом з одного з найбільш дієтичних видів м'яса? Тоді ваш вибір, безсумнівно впаде на кролика, шашлик
Тушкований кролик з картоплею
Кролик - смачне дієтичне м'ясо, але в приготуванні воно вимагає особливого підходу. І сьогодні ми розповімо, як тушкувати кролика з картоплею, щоб
Кролик, тушкований у вершках
Кролик - це дієтичний і делікатесний продукт. Якщо вам набридли традиційні страви з м'яса, тоді пропонуємо вам приготувати кролика, тушкованого в
Рагу з кролика
М'ясо кролика вважається дієтичним і в ньому практично відсутній жир, не дарма кролятину рекомендують готувати маленьким дітям для перших прикормів.
Кролик в аерогрилі
М'ясо кролика дуже корисно людям всіх віків. З цієї причини готують його досить часто. Урізноманітнити звичні страви хочеться завжди, тому ми