Грецьке блюдо стифадо (???????) являє собою м'ясо, тушковане з цибулею, спеціями, часником і ароматними травами в соусі з червоного столового вина, оливкової олії, томатної пасти і натурального винного оцту. Саме слово «стифадо» перекладається з грецької як «тушковане м'ясо». Блюдо це досить нескладне в приготуванні, але досить вишукана, при хорошому виборі м'яса і правильному підході до приготування виходить дуже смачним. Звичайно для приготування грецького стифадо використовують яловичину або телятину. Часто готують стифадо з кролика або зайця. При приготуванні стифадо з яловичини краще використовувати м'ясо без кісточок. Зрозуміло, тушкувати яловичину доведеться довше, ніж кролятину.
Як приготувати стифадо?
Інгредієнти: 1 тушка кролика або зайця; 08-10 кг дуже дрібної цибулі (можна червоного); 4-5 зубчиків часнику; 4 столових ложки натурального винного оцту темного; 5-8 листочків лаврушки; 100 мл оливкової олії першого холодного віджиму (краще грецького); 2 столові ложки томат-пасти (в літньо-осінній період добре замість томату використовувати стиглі тугі червоні помідори, можна використовувати і помідори, консервовані у пульпі, тобто в томатному соку); 5-8 горошин перцю; 5 бутончиків гвоздики; 1 дрібка кориці; зелень (розмарин, коріандр, базилік та інші - за смаком; 1 стакан червоного столового несульфитированного вина; 1 гострий червоний перчик; сухі спеції за смаком. Приготування: Отже, готуємо стифадо з кролика. Рецепт цей досить чудовий для святкового меню. Разделаем тушку кролика на порції (краще розрізати по суглобам, а великі шматки - навпіл). Вимиємо, кладемо в миску з лавровим листом, заллємо оцтом, трохи приправимо різними сухими спеціями за смаком і дамо промаринуватися як мінімум 2 години, а краще залишимо на ніч. М'ясо зайця, природно, слід маринувати значно довше, ніж м'ясо домашнього кролика. Коли м'ясо добре просочилося, витягаємо шматки з маринаду і обсушуємо серветкою. Половину оливкової олії раскалим у великому товстостінному сотейнику і обсмажимо шматочки кролика з усіх боків до золотисто-коричневого відтінку. Злегка присолим і поперчити, додамо томатну пасту, лавровий лист з маринаду, сухі спеції, вино і склянку води. Доведемо до кипіння, ретельно перемішати і зменшимо вогонь. Накриємо кришкою і будемо тушкувати близько 1 години (заєць гаситься довше), при необхідності підливаючи потроху води. М'ясо повинно вийти м'яким і ніжним, але не має вже прямо відвалюватися від кісток.
Про соусі Поки кролик гаситься, раскалим масло в сковороді і викладемо очищений цибулю (можна не розрізати маленькі цибулинки). Обсмажуємо, обережно повертаючи цибулинки, поки вони не стануть повністю золотистими. Після того як кролик 1 годину протушился,
додамо обсмажену цибулю в сотейник. Перемішаємо, накриємо кришкою і протомим на малому вогні ще хвилин 15. Додамо подрібнений часник, трохи приправимо гострим червоним перчиком, вимкнемо вогонь і дамо постояти під кришкою хвилин 8.
Ну ось, чудове блюдо з кролика - стифадо - готово. Подаємо стифадо обов'язково з зеленню. Прикрасити страву можна крупно порізаною часточками апельсина. Як гарнір можна використовувати тушковану стручкову квасолю, відварна або запечена картопля, рис, пасту. Добре подати і овочеві салати. Звичайно ж, на щирому грецькому вечері не завадить перехилити келих червоного столового вина того ж сорту, який використовувався в приготуванні.