Як правильно варити рис?
Зварити смачний рис нескладно, але і не занадто просто. Якщо просто залити крупу в каструлі водою і варити, помішуючи ложкою, як інші каші, вийде неапетитно розмазня. І після проведення такого досвіду на практиці, багато хто задається питанням, як правильно варити рис. Почнемо з того, що рис буває різний, тому й готують його по-різному.
Довгозерний рис добре підходить для приготування розсипчастого гарнір до різних страв з м'яса, риби, овочів і морепродуктів. У ньому міститься менше крохмалю, тому він буде менше злипатися. Середньозерний рис можна використовувати як інгредієнт супів і для різотто. Зварити розсипчастий гарнір з среднезерного рису не надто просто, звичайно страви з нього мають досить в'язку консистенцію. Для приготування суші та ролів, а також пудингів, запіканок і молочних каш, чудово підходить рис з круглими зернами - він добре злипається. Важливий і колір рису: білий рис менш корисний, ніж жовтий і розварюється трохи швидше. Коричневий і червоний сорти рису дуже підходять для дієтичного харчування. Зерна червоного і коричневого рису варяться в півтора-два рази довше білих або жовтуватих, і в готовому вигляді вони трохи твердіше рису звичайних сортів. «Дикий рис», власне кажучи, рисом не є. Перед приготуванням зерна цього злаку замочують на кілька годин і варять близько 1 години. Цей злак дуже корисний, але смак - на любителя, специфічний.
Спочатку будь-рис потрібно підготувати до варінні, для чого його треба добре промити проточною холодною водою. Можна використовувати сито, але краще мити рис в мисці. Промивати треба раз 5 а то й більше - остання вода повинна бути прозорою. Тепер рис необхідно замочити (тобто залити 1 частина рису 2-ма частинами холодної води і залишити мінімум на півгодини), так він буде більш розсипчастим. Потім воду зіллємо і можна варити рис. Робити це краще всього в казані, але можна і в каструлі.
В яких пропорціях варити рис, залежить від бажаного результату. Зазвичай пропорція складається з розрахунку на 1 частину рису - 2 частини води. Головне правило для приготування розсипчастого рису: не втручаємося механічно процес варіння. Тобто не помішує ложкою, інакше вийде розмазня! Варимо на середньо-слабкому вогні від 8 до 20 хвилин (залежить від сорту), що залишилася воду зливаємо. Можна промити окропом, а можна цього не робити. Краще, коли рис трохи не доварили - так корисніше для шлунка.
Добре промити потрібну кількість рису, помістити в каструлю, залити переважаючим в 15-2 рази кількістю води. Довести до кипіння, не маніпулюючи в каструлі ложкою! Зменшити вогонь до слабкого, можна нещільно прикрити кришкою. Варити хвилин 8-12 (коричневі або червоні сорти - довше, пробуємо дослідним шляхом або читаємо інструкцію на упаковці), злити воду (можна використовувати сито). Можна промити кип'яченою водою. Рис готовий.
Круглий рис перед замочуванням краще промити окропом, потім замочити в холодній воді хвилин на 40-60. Далі зливаємо воду, знову заливаємо рис холодною водою в каструлі і варимо так само, як у попередньому випадку, не більше 12 хвилин. Зливаємо зайву воду - рис готовий. Можна промити, але якщо будемо готувати роли або суші, то промивати не треба.
Промитий і замочений рис варимо як правило, не більше 10 хвилин. Зливаємо зайву воду. Одночасно на сусідній конфорці закип'ятимо молоко, попередньо промивши каструлю водою. Злегка недоваренний рис помістимо в молоко і проваримо ще 4 хвилини. Можна додати трохи натурального вершкового масла, родзинок, подрібнених сухофруктів (кураги, чорносливу, інжиру та ін) - буде дуже смачно.
Вибираємо рис
Довгозерний рис добре підходить для приготування розсипчастого гарнір до різних страв з м'яса, риби, овочів і морепродуктів. У ньому міститься менше крохмалю, тому він буде менше злипатися. Середньозерний рис можна використовувати як інгредієнт супів і для різотто. Зварити розсипчастий гарнір з среднезерного рису не надто просто, звичайно страви з нього мають досить в'язку консистенцію. Для приготування суші та ролів, а також пудингів, запіканок і молочних каш, чудово підходить рис з круглими зернами - він добре злипається. Важливий і колір рису: білий рис менш корисний, ніж жовтий і розварюється трохи швидше. Коричневий і червоний сорти рису дуже підходять для дієтичного харчування. Зерна червоного і коричневого рису варяться в півтора-два рази довше білих або жовтуватих, і в готовому вигляді вони трохи твердіше рису звичайних сортів. «Дикий рис», власне кажучи, рисом не є. Перед приготуванням зерна цього злаку замочують на кілька годин і варять близько 1 години. Цей злак дуже корисний, але смак - на любителя, специфічний.
Як варити рис на воді?
Спочатку будь-рис потрібно підготувати до варінні, для чого його треба добре промити проточною холодною водою. Можна використовувати сито, але краще мити рис в мисці. Промивати треба раз 5 а то й більше - остання вода повинна бути прозорою. Тепер рис необхідно замочити (тобто залити 1 частина рису 2-ма частинами холодної води і залишити мінімум на півгодини), так він буде більш розсипчастим. Потім воду зіллємо і можна варити рис. Робити це краще всього в казані, але можна і в каструлі.
В яких пропорціях варити рис, залежить від бажаного результату. Зазвичай пропорція складається з розрахунку на 1 частину рису - 2 частини води. Головне правило для приготування розсипчастого рису: не втручаємося механічно процес варіння. Тобто не помішує ложкою, інакше вийде розмазня! Варимо на середньо-слабкому вогні від 8 до 20 хвилин (залежить від сорту), що залишилася воду зливаємо. Можна промити окропом, а можна цього не робити. Краще, коли рис трохи не доварили - так корисніше для шлунка.
Як варити довгозерний рис?
Добре промити потрібну кількість рису, помістити в каструлю, залити переважаючим в 15-2 рази кількістю води. Довести до кипіння, не маніпулюючи в каструлі ложкою! Зменшити вогонь до слабкого, можна нещільно прикрити кришкою. Варити хвилин 8-12 (коричневі або червоні сорти - довше, пробуємо дослідним шляхом або читаємо інструкцію на упаковці), злити воду (можна використовувати сито). Можна промити кип'яченою водою. Рис готовий.
Як варити рис круглий?
Круглий рис перед замочуванням краще промити окропом, потім замочити в холодній воді хвилин на 40-60. Далі зливаємо воду, знову заливаємо рис холодною водою в каструлі і варимо так само, як у попередньому випадку, не більше 12 хвилин. Зливаємо зайву воду - рис готовий. Можна промити, але якщо будемо готувати роли або суші, то промивати не треба.
Як варити рис на молоці?
Промитий і замочений рис варимо як правило, не більше 10 хвилин. Зливаємо зайву воду. Одночасно на сусідній конфорці закип'ятимо молоко, попередньо промивши каструлю водою. Злегка недоваренний рис помістимо в молоко і проваримо ще 4 хвилини. Можна додати трохи натурального вершкового масла, родзинок, подрібнених сухофруктів (кураги, чорносливу, інжиру та ін) - буде дуже смачно.
Рекомендуємо добрі рецепти
Коричневий рис - рецепти
Коричневий рис - улюблений продукт прихильників здорового харчування. Цінність нешліфованого рису складно переоцінити, а страви з них виходять ні чим
Як зварити рис?
Рис - незамінний продукт за своєю харчової цінності та чудовий гарнір до багатьох страв. Здавалося б, це так просто - зварити рис! Але насправді,
Як правильно варити макарони?
Як з'ясувалося, далеко не кожна, навіть сама досвідчена господиня, вміє правильно варити макарони. «А що тут уміти?» - запитаєте ви. І будете
Як готувати рис в пароварці?
Якщо ви не любите варити рис самим звичайним способом, то спробуйте приготувати його в пароварці. У даній статті ви знайдете рецепти того, як зробити
Рис в мікрохвильовці
Виявляється, в мікрохвильовці можна не тільки розігрівати готову їжу і напівфабрикати, але і творити справжні кулінарні шедеври! У цьому матеріалі ми
Рис в скороварці
Скороварка - це чудова помічниця, коли потрібно приготувати що-небудь швиденько на швидку руку. Сьогодні ми поділимося з вами рецептами варіння рису