Яке м'ясо краще на шашлик?
Весна і літо асоціюється у багатьох з часом шашлику, приготованого на багатті під час вікенду. При цьому у кожної родини неодмінно є і свій спосіб приготування цього, з першого погляду, нехитрого страви, спосіб вибору м'яса і його маринування. Ми ж вирішили зібрати всі тонкощі підходу до цієї страви, починаючи від купівлі м'яса і закінчуючи поїданням вже готового страви. Тут ви не знайдете відповіді на питання про те, як замаринувати м'ясо для шашлику в майонезі або інші "шкідливі поради", а лише рекомендації про те, як правильно і шанобливо поставитися до продукту, щоб на виході отримати найсмачніший шашлик з усіх, які вам доводилося куштувати.
Яке м'ясо краще вибрати на шашлик? Проблема вибору м'яса для приготування шашлику породила в СРСР моду на приготування цієї страви зі свинини, телятини, птиці або риби, традиційний же шашлик готується лише з баранини, причому з корейки, або задній стегна туші. Варіанти готування з іншого м'яса допустимі, але не буде автентичними. Так, наприклад, на шашлик годиться свинячий ошийок, шматки яловичої вирізки, а також кролик і дичину, при цьому останні види м'яса бажано маринувати в пиві, вині або газованої води, які сприяють розм'якшенню сухуватого і жорсткого м'яса.
Дуже просто: свіже м'ясо з деякою кількістю жирових прошарків ідеально підійде для початківців шашличників, оскільки жир, витапливаясь в процесі приготування, зробить готовий шашлик ніжним і обереже його від пересушування. В цілому тут діють ті ж правила, що і у випадку з простим вибором якісного продукту. Хороше м'ясо сухе на дотик, але має глянсову поверхню. Для шашлику краще брати не темне м'ясо, характерне для старого тварини, інакше страва вийде жорстким. При цьому краще брати цілий, великий шматок, так його буде зручно чистити і нарізати.
Отже, з тим з якого м'яса краще робити шашлик ми вже розібралися, але не менш важливу роль грає ще і його правильна оброблення і нарізка. Але не хвилюйтеся, нарізка - справа нехитра. М'ясо для шашлику ріжемо не дуже крупно, але і не дрібно, в ідеалі відміряйте на око квадрат 4х4 див. Різати бажано поперек, а не вздовж волокон, щоб м'ясо готувалося рівномірно. Попутно виймайте з м'яса жили і занадто великі шматки жиру.
Для традиційного шашлику з баранини на ринку можна придбати вже готову суміш спецій. Зазвичай в її склад входять: зіра , сумах, чабер, коріандр, чорний або запашний перець. Засипаємо м'ясо спеціями, додаємо нарізану цибулю і томати, перемішуємо. Як варіант можна додатково залити його вином, або гранатовим соком.
Якщо ви не знаєте, як правильно замаринувати м'ясо для шашлику з свинини, то скористайтеся універсальним рецептом з використанням газованої води. Просто залийте м'ясо водою з газом і додайте трохи лимонного соку. Сіль і перець також додаємо за смаком. Більш складний маринад передбачає використання кисломолочного продукту, наприклад, айрану або кефіру. За смаком можна додати трохи чилі, розмарину, свіжого часнику і цибулі.
Шашлик з курки готуйте з додаванням того ж сумаха, а також коріандру, розмарину, гірчиці і базиліка.
Шашлик з риби і морепродуктів приправляється перед готуванням лише сіллю і перцем, а потім поливається лимонним соком перед подачею.
Час маринування може займати від 2 годин до однієї доби, після чого м'ясо нанизуємо на шампур і обсмажуємо на деревному вугіллі або электромангале.
Подається готове м'ясо зі свіжими овочами, ткемалі, томатним соусом, кінзою і хлібом.
Яке м'ясо краще вибрати на шашлик? Проблема вибору м'яса для приготування шашлику породила в СРСР моду на приготування цієї страви зі свинини, телятини, птиці або риби, традиційний же шашлик готується лише з баранини, причому з корейки, або задній стегна туші. Варіанти готування з іншого м'яса допустимі, але не буде автентичними. Так, наприклад, на шашлик годиться свинячий ошийок, шматки яловичої вирізки, а також кролик і дичину, при цьому останні види м'яса бажано маринувати в пиві, вині або газованої води, які сприяють розм'якшенню сухуватого і жорсткого м'яса.
Як вибрати м'ясо для шашлику?
Дуже просто: свіже м'ясо з деякою кількістю жирових прошарків ідеально підійде для початківців шашличників, оскільки жир, витапливаясь в процесі приготування, зробить готовий шашлик ніжним і обереже його від пересушування. В цілому тут діють ті ж правила, що і у випадку з простим вибором якісного продукту. Хороше м'ясо сухе на дотик, але має глянсову поверхню. Для шашлику краще брати не темне м'ясо, характерне для старого тварини, інакше страва вийде жорстким. При цьому краще брати цілий, великий шматок, так його буде зручно чистити і нарізати.
Як різати м'ясо на шашлик?
Отже, з тим з якого м'яса краще робити шашлик ми вже розібралися, але не менш важливу роль грає ще і його правильна оброблення і нарізка. Але не хвилюйтеся, нарізка - справа нехитра. М'ясо для шашлику ріжемо не дуже крупно, але і не дрібно, в ідеалі відміряйте на око квадрат 4х4 див. Різати бажано поперек, а не вздовж волокон, щоб м'ясо готувалося рівномірно. Попутно виймайте з м'яса жили і занадто великі шматки жиру.
Маринування м'яса для шашлику
Для традиційного шашлику з баранини на ринку можна придбати вже готову суміш спецій. Зазвичай в її склад входять: зіра , сумах, чабер, коріандр, чорний або запашний перець. Засипаємо м'ясо спеціями, додаємо нарізану цибулю і томати, перемішуємо. Як варіант можна додатково залити його вином, або гранатовим соком.
Якщо ви не знаєте, як правильно замаринувати м'ясо для шашлику з свинини, то скористайтеся універсальним рецептом з використанням газованої води. Просто залийте м'ясо водою з газом і додайте трохи лимонного соку. Сіль і перець також додаємо за смаком. Більш складний маринад передбачає використання кисломолочного продукту, наприклад, айрану або кефіру. За смаком можна додати трохи чилі, розмарину, свіжого часнику і цибулі.
Шашлик з курки готуйте з додаванням того ж сумаха, а також коріандру, розмарину, гірчиці і базиліка.
Шашлик з риби і морепродуктів приправляється перед готуванням лише сіллю і перцем, а потім поливається лимонним соком перед подачею.
Час маринування може займати від 2 годин до однієї доби, після чого м'ясо нанизуємо на шампур і обсмажуємо на деревному вугіллі або электромангале.
Подається готове м'ясо зі свіжими овочами, ткемалі, томатним соусом, кінзою і хлібом.
Рекомендуємо добрі рецепти
Шашлик з нутрії
Їли смачний шашлик? Впевнені? А нутрію пробували? Як, ви хочете сказати, що не пробували шашлик з нутрії? Дієтичне м'ясо цього гризуна, звичайно,
Шашлик в гранатовому соку
Шашлик - улюблене багатьма блюдо для пікніка та свята. Різновидів маринаду для нього дуже багато: його готують і в томатному соку, і в майонезі, і з
Шашлик в оцті
Один з головних складових гарного шашлику - це, звичайно ж, м'якість і ніжність. Для цього м'ясо маринують найрізноманітнішими способами, яких
Спеції для шашлику
В приготуванні шашлику дуже багато залежить від суміші спецій, яку ви будете використовувати при маринуванні. Шашлик маринований своїми руками завжди
М'ясо для шашлику
Весняне сонечко припікає все спекотніше, даючи зрозуміти, що пора вибиратися на природу і насолоджуватися смаком і запахом смаженого на вугіллі
Маринад для шашлику з курки
І хоча справжні шанувальники шашлику стверджують, що готувати його потрібно виключно з свинини, ми все одно візьмемо на себе сміливість довести вам,