Як варити сочевицю?
Сочевиця - трав'яниста рослина, одна з найпопулярніших і найдавніших бобових агрикультур. Розрізняють 4 підвиди культурної сочевиці. Плоди сочевиці вживають в їжу, інші частини рослини часто і широко використовуються в традиційній народній медицині.
Сочевиця містить достатню кількість рослинного білка і клітковини, а також інших корисних речовин. Це вітаміни, корисні жирні кислоти, ізофлавоноїди і амінокислоти, а також сполуки калію, кальцію, заліза, фосфору та ін
Завдяки таким чудовим поживним властивостям сочевиця, деяким чином, здатна замінювати хліб, зернові і навіть м'ясо (вельми цікавий аспект для вегетаріанців різного спрямування і тих, хто поститься). Регулярне (але не щоденне) вживання сочевиці покращує діяльність шлунково-кишкового тракту, нервової, кровотворної та видільної систем організму людини, перешкоджає розвитку новоутворень і регулює рівень змісту цукру в крові.
Розповімо, як правильно і скільки варити сочевицю - зелену, червону, коричневу.
Сочевиця розрізняється по квітам і зварюється до готовності з різною швидкістю, проте слід зауважити, що будь-яка сочевиця вимагає попереднього замочування. Сочевицю заливаємо так, щоб вода покривала боби на 5 див. Найкраще робити це з вечора, а готувати вранці. Якщо потрібно прискорити процес, можна скоротити замочування до 2-3-х годин. Сочевицю заливаємо окропом, чекаємо близько півгодини і зливаємо воду, потім повторюємо цикл 3-4 рази.
Приготування
Набряклу сочевицю заливають чистою водою і варять протягом від 10-15 до 40-50 хвилин. Пробуйте на смак, якщо у вас не стоїть завдання приготувати пюре, перетравлювати не варто, тому, як тільки сочевиця стала м'якою і боби легко прожевиваются, вимикайте вогонь. Якщо розраховуєте готувати суп, води треба налити трохи більше.
Готову сочевицю можна подати на гарнір до м'ясних і деяких овочевих страв або використовувати як основний наповнювач для приготування ситних салатів.
Особливо цікаві рецепти супів із сочевиці в поєднанні з м'ясом (а ще краще з м'ясними копченостями). Вегетаріанцям можна використовувати цей же рецепт, виключивши м'ясо.
Інгредієнти:
сочевиця будь-яка, крім чорної - 2 склянки;
щодо копчене жирне м'ясо (свинячий бекон, грудинка або реберця) - близько 300-350 м;
цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;
морква - 1 шт.;
солодкий перець (краще червоний) - 1-2 шт.;
перець червоний гострий;
часник - 2 зубчики;
сухі мелені спеції (наприклад, суміш карі, хмелі-сунелі та/або інші);
томат-паста (необов'язковий компонент) - 1-2 ст. ложки;
зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік та ін).
Приготування
Замочену сочевицю зваримо до готовності (див. вище), краще в казані або сотейнику.
Відріжемо шматочок сала від бекону і дрібно наріжемо на шкварки. У сковороді витопим з них жир. Злегка обсмажимо в цьому жирі очищений і дрібно нашатковану цибулю. Додамо бекон, нарізаний нетовстими короткими смужками поперек (або реберця) і дрібно нарізану моркву.
Обсмажуємо все разом протягом 3-х хвилин, активно помішуючи лопаткою, потім зменшуємо вогонь і додаємо солодкий перець, нарізаний короткою соломкою. Вливаємо зовсім трохи води і тушкуємо з додаванням спецій протягом 8-15 хвилин. За дві хвилини до готовності додаємо томат-пасту трохи розведену водою (якщо це необхідно).
Тепер переміщуємо весь вміст сковороди в казан і перемішуємо. Суп із сочевиці готовий. Можна ще додати в нього темні оливки без кісточок (наріжте кружальцями). При подачі кожен сам приправить собі суп рубаною зеленню і часником, а також гострим червоним перцем. До цієї страви добре подати келишок ракії, бренді або гіркої настоянки.
Сочевиця містить достатню кількість рослинного білка і клітковини, а також інших корисних речовин. Це вітаміни, корисні жирні кислоти, ізофлавоноїди і амінокислоти, а також сполуки калію, кальцію, заліза, фосфору та ін
Завдяки таким чудовим поживним властивостям сочевиця, деяким чином, здатна замінювати хліб, зернові і навіть м'ясо (вельми цікавий аспект для вегетаріанців різного спрямування і тих, хто поститься). Регулярне (але не щоденне) вживання сочевиці покращує діяльність шлунково-кишкового тракту, нервової, кровотворної та видільної систем організму людини, перешкоджає розвитку новоутворень і регулює рівень змісту цукру в крові.
Розповімо, як правильно і скільки варити сочевицю - зелену, червону, коричневу.
Сочевиця розрізняється по квітам і зварюється до готовності з різною швидкістю, проте слід зауважити, що будь-яка сочевиця вимагає попереднього замочування. Сочевицю заливаємо так, щоб вода покривала боби на 5 див. Найкраще робити це з вечора, а готувати вранці. Якщо потрібно прискорити процес, можна скоротити замочування до 2-3-х годин. Сочевицю заливаємо окропом, чекаємо близько півгодини і зливаємо воду, потім повторюємо цикл 3-4 рази.
Як варити сочевицю?
Приготування
Набряклу сочевицю заливають чистою водою і варять протягом від 10-15 до 40-50 хвилин. Пробуйте на смак, якщо у вас не стоїть завдання приготувати пюре, перетравлювати не варто, тому, як тільки сочевиця стала м'якою і боби легко прожевиваются, вимикайте вогонь. Якщо розраховуєте готувати суп, води треба налити трохи більше.
Готову сочевицю можна подати на гарнір до м'ясних і деяких овочевих страв або використовувати як основний наповнювач для приготування ситних салатів.
Як зварити смачний суп із сочевиці?
Особливо цікаві рецепти супів із сочевиці в поєднанні з м'ясом (а ще краще з м'ясними копченостями). Вегетаріанцям можна використовувати цей же рецепт, виключивши м'ясо.
Інгредієнти:
Приготування
Замочену сочевицю зваримо до готовності (див. вище), краще в казані або сотейнику.
Відріжемо шматочок сала від бекону і дрібно наріжемо на шкварки. У сковороді витопим з них жир. Злегка обсмажимо в цьому жирі очищений і дрібно нашатковану цибулю. Додамо бекон, нарізаний нетовстими короткими смужками поперек (або реберця) і дрібно нарізану моркву.
Обсмажуємо все разом протягом 3-х хвилин, активно помішуючи лопаткою, потім зменшуємо вогонь і додаємо солодкий перець, нарізаний короткою соломкою. Вливаємо зовсім трохи води і тушкуємо з додаванням спецій протягом 8-15 хвилин. За дві хвилини до готовності додаємо томат-пасту трохи розведену водою (якщо це необхідно).
Тепер переміщуємо весь вміст сковороди в казан і перемішуємо. Суп із сочевиці готовий. Можна ще додати в нього темні оливки без кісточок (наріжте кружальцями). При подачі кожен сам приправить собі суп рубаною зеленню і часником, а також гострим червоним перцем. До цієї страви добре подати келишок ракії, бренді або гіркої настоянки.
Рекомендуємо добрі рецепти
Страви з сочевиці
Сочевиця - корисне бобова рослина, яку широко використовують в кулінарії. І сьогодні ми розповімо, які страви з неї можна приготувати. Це може бути
Сочевиця з м'ясом
У холодну пору року особливо хочеться якихось насичених, ароматних і дуже поживних страв. Сочевиця з м'ясом як раз відноситься до таких страв.
Сочевиця з овочами
Сочевиця, безумовно, корисна і поживна сама по собі, але в компанії овочів вона стає ще смачніше й пахучіше. Рецепти сочевиці з овочами ми розглянемо
Каша з сочевиці в мультиварці
Каша з сочевиці - смачне і ситне страву, яке може бути як гарніром, так і основною стравою. Готувати її дуже просто, особливо використовуючи
Сочевиця в мультиварці
Сочевиця - корисна крупа, багата багатьма вітамінами. З неї можна готувати безліч страв: котлети, супи, каші, другі страви. І сьогодні ми розповімо,
Цукерки з сочевиці
Цукерки з сочевиці - це корисне і смачне ласощі, яке добре підійде тим, хто стежить за фігурою. Давайте детально розберемо, як зробити це незвичайний