» » Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею
Починаюча господиня буде рада дізнатися, як приготувати щі, а кулінари зі стажем зможуть підвищити свій кулінарний досвід і осягнути раніше невідомі тонкості варіння гарячого для отримання відмінного смаку. Результатом буде страва, апетитно зазивають до трапези своїм приголомшливим ароматом.

Чим відрізняється борщ від щів?


На перших порах може здатися, що щі і борщ – страви ідентичні, але в насправді кожне з них має свої індивідуальні відмінні особливості.

  • Щі, рецепт класичний яких налічує десятки варіацій, готуються без буряка і в оригіналі на квашеної, рідше свіжої капусти або щавлі. Овочеві складові закладають в каструлю без попереднього обсмажування, а в окремих випадках припускають ловлення в духовці.

  • Борщ має більш м'який і менш кислий смак і переважно готується на м'ясному бульйоні, тоді як щі не вимагають обов'язкової наявності м'яса, але з ним все ж виходять смачніші.


  • Як приготувати щі з свіжої капусти?

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Простота виконання даного рецепту порадує господинь, а чудовий підсумковий смак потішить шанувальників наваристих домашніх страв. Щи зі свіжої капусти з м'ясом стають особливо смачними після настоювання протягом декількох годин під кришкою, або якщо подати їх до столу на наступний день.
    Інгредієнти:

  • капуста свіжа – 05 кг;

  • яловичина – 05 кг;

  • картопля – 300 г;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • помідор – 1 шт.;

  • вода – 2 л;

  • часник – 2 зубки;

  • лавр і запашний перець – 2 шт.;

  • сіль, перець, зелень.


  • Приготування

  • Заливають м'ясо водою, варять 2 години, виймають з відвару, відокремлюють від кісток, нарізають.

  • У киплячий бульйон додають шатковану капусту, а через 5 хвилин додають картоплю, помідори, цибулю і моркву.

  • Повертають в ємність м'ясо, приправляють гаряче за смаком сіллю, лавром, перцем, варять 20-30 хвилин.

  • По готовності додають в щі зі свіжою капустою розтертий з зеленню часник, прогрівають хвилину.


  • Щі добові із квашеної капусти – старовинний рецепт


    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Кислі щі з квашеної капусти за автентичним старовинним рецептом готуються без картоплі і томатів і загущувальну пасерованим борошном. Крім того технологія вимагає упарювання страви в теплій печі, духовці або під ковдрою з подальшим добовим настоюванням в холоді, після чого воно стає особливо смачним.
    Інгредієнти:

  • капуста квашена – 1 кг;

  • яловичина – 05 кг;

  • цибулю, корінь петрушки і моркву – по 1 шт.;

  • вода – 3 л;

  • капустяний розсіл – 1 склянка;

  • масло – 100 г;

  • часник – 3-4 зубки;

  • борошно – 2 ст. ложки;

  • лавр і запашний перець;

  • сіль, перець, зелень.


  • Приготування

  • М'ясо відварюють до готовності з додаванням кореня петрушки і прянощів, після чого бульйон проціджують і повертають на плиту.

  • Додають моркву, цибулю, варять 10 хвилин.

  • Обсмажують з додаванням олії капусту до м'якості, додають в суп разом з розсолом.

  • Пасерують на іншому маслі борошно, додають трохи бульйону, розмішуючи, виливають у суп.

  • Закладають часник, зелень, прогрівають кислі щі 2 хвилини, прикривають кришкою, обгортають на 4 години і ще на добу прибирають в холод.


  • Борщ з щавлю

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Наступний рецепт допоможе дізнатися, як приготувати зелений борщ з щавлю. В якості наповнювача додаткового компонента використовується шпинат і асорті із зелені: кропу, петрушки, кінзи або базиліка. Подають подібне гаряче з половинками або часточками варених яєць і доповнюють свіжою сметаною.
    Інгредієнти:

  • щавель – 3 пучка;

  • шпинат – 2 пучка;

  • зелень – 1 пучок;

  • цибуля – 1 шт.;

  • картопля – 4 шт.;

  • вода – 3 л;

  • масло вершкове – 80 г;

  • лавр і запашний перець;

  • сіль, перець.


  • Приготування

  • Обсмажують в каструлі на олії нарізану цибулю.

  • Доливають гарячу воду, проварюють 10 хвилин.

  • Закладають картоплю, варять 10 хвилин.

  • На маслі в сковороді або в сотейнику припускають щавель, шпинат і зелень 3 хвилини, перекладають у каструлю.

  • Приправляють зелені щі за смаком, проварюють 2-3 хвилини.


  • Щі з кришива зі свининою – рецепт

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Нижченаведені рекомендації про те, як приготувати сірі щі з кришива. Останнім заготовляють на зиму з осені з нижніх зелених листя капусти, які дрібно подрібнюють, а потім квасять з додаванням солі і моркви не менше місяця. Вариться гаряче з подібною капустяної добавкою на бульйоні з свинини або курки.
    Інгредієнти:

  • свинина – 05 кг;

  • кришиво – 05 кг;

  • зелень – 1 пучок;

  • цибуля – 2 шт.;

  • картопля – 3 шт.;

  • сіль, перець, спеції.


  • Приготування

  • Відварюють свинину до м'якості.

  • Промивають трохи кришиво, закладають в каструлю разом з цибулею, картоплею і спеціями.

  • Приправляють щі з кришива, варять 15-20 хвилин, після чого додають зелень.

  • Через хвилину знімають ємність з плити, тепло укутують і залишають на 4 години.


  • Щі з пекінської капусти

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Дізнавшись, як варити борщ з пекінської капусти, вдасться оцінити характеристики максимально делікатним і ніжною версії гарячого. Переважно в даному випадку використовувати для варіння бульйону дієтичне куряче м'ясо. Замість пасти допускається додавати свіжі перетерті помідори, томатний соус або сік.
    Інгредієнти:

  • курятина – 700 г;

  • капуста пекінська – 1 пучок;

  • цибулю і морква – 1 шт.;

  • картопля – 4 шт.;

  • паста томатна – 3 ст. ложки;

  • часник – 3 зубки;

  • масло, лавр, сіль, перець.


  • Приготування

  • Відварюють курятину.

  • Закладають картоплю, варять 10 хвилин.

  • Додають нарізану капусту (нижню її частину) і спасеровані на олії цибулю з морквою, пасту, варять ще 10 хвилин.

  • Вмішують в суп верхню капустяну листя, часник, зелень, приправи, прогрівають ще 5 хвилин.


  • Щі з фрикадельками

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Смачні щі з свіжої капусти вдасться зварити, доповнивши страва м'ясними фрикадельками. Для їх приготування підійде і свинина, і яловичина, і курка, і асорті з декількох сортів м'яса. Для прозорості бульйону, після закипання фрикадельок першу воду потрібно злити і залити вироби свіжою порцією.


    Інгредієнти:

  • фарш 700 г;

  • капуста свіжа – 500 г;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • картопля – 4 шт.;

  • часник – 1-2 зубчики;

  • масло, лавр, сіль, перець, зелень.


  • Приготування

  • У фарш додають половину цибулі, сіль і перець, вимішують, відбивають небагато.

  • Формують круглі фрикадельки, закладають у киплячу воду.

  • Додають капусту, картоплю, а через 10 хвилин піджарку з лука і моркви.

  • Приправляють щі з фрикадельками і капустою, варять 15 хвилин.

  • За 2 хвилини до кінця варіння додають часник і зелень.


  • Капусняк з грибами

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Розібратися з тим, як приготувати борщ з грибами допоможе наступний простий і доступний рецепт. Максимально переважні в даному випадку лісові гриби, свіжі або сушені, але через брак взяти можна і печериці. Замість насиченого ароматного овочевого бульйону підійде пікантний яловичий або курячий відвар.
    Інгредієнти:

  • гриби – 400 р;

  • капуста свіжа – 700 г;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • картопля – 3-4 шт.;

  • помідор – 2 шт.;

  • часник – 1-2 зубчики;

  • овочевий бульйон – 2 л;

  • масло, лавр, сіль, перець, зелень.


  • Приготування

  • У киплячий бульйон закладають гриби і варять до готовності.

  • Додають картоплю, капусту, проварюють 10 хвилин.

  • Додають піджарку з моркви, цибулі та помідорів, приправляють гаряче.

  • Готують борщ з грибами і свіжою капустою 15 хвилин, додавши в кінці часник і зелень.


  • Пісні щі

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Тим, хто тримає піст або є прихильником вегетаріанства, буде цікаво дізнатися, як приготувати щі в пісному варіанті. В даному випадку використовується виключно овочевий бульйон. При використанні квашеної капусти її попередньо протушивают на сковороді і додають до вже отваренному картоплі.
    Інгредієнти:

  • капуста – 500 г;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • картопля – 4 шт.;

  • помідор – 3 шт.;

  • часник – 2 зубки;

  • овочевий бульйон – 2 л;

  • масло рослинне, лавр, сіль, перець, зелень.


  • Приготування

  • У киплячий овочевий бульйон закладають капусту, варять 15 хвилин.

  • Додають картоплю, піджарку з лука, моркви та помідорів.

  • Страву приправляють за смаком, проварюють ще 10 хвилин.

  • Закладають в щі вегетаріанські часник, зелень, дають потомитися страви під кришкою пару хвилин, знімають з вогню, дають настоятися.


  • Щі з червонокачанної капусти

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Смачні щі вдасться зварити з червонокачанної капусти. Потрібний відтінок смаку гарячого додасть доданий капустяний або огірковий розсіл. Всі овочеві складові можна закладати в свіжому вигляді або для отримання максимальної насиченості обсмажують їх окремо з додаванням масла.
    Інгредієнти:

  • капуста червонокачанна – 500 г;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • селера – 50 г;

  • розсіл – 200-250 мл;

  • часник – 3 зубки;

  • яловичина – 05 кг;

  • вода – 2 л;

  • лавр, сіль, перець, зелень.


  • Приготування

  • Відварюють до готовності яловичину.

  • Додають капусту, селеру, цибулю і моркву, варять до м'якості овочів.

  • Приправляють гаряче, вливають розсіл, готують ще 10 хвилин.

  • Додають в каструлю розтертий з зеленню часник, через пару хвилин знімають посуд з вогню і загортають.


  • Борщ з квасолею – рецепт

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Наступний рецепт для шанувальників перших страв з квасолею. Бобові обов'язково попередньо замочують не менш ніж на 8 годин, періодично міняючи воду. Для бульйону допускається використовувати будь-яке інше м'ясо, переважно на кісточці, яку витягують перед додаванням інших інгредієнтів.
    Інгредієнти:

  • яловичина – 500 г;

  • капуста квашена – 500 г;

  • картопля – 2 шт.;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • квасоля – 200 г;

  • томатна паста 80 г;

  • часник – 2 зубки;

  • лавр, сіль, перець, зелень.


  • Приготування

  • М'ясо варять 30 хвилин.

  • Додають розмочену квасоля, продовжують варіння до м'якості складових.

  • Закладають картоплю, капусту, моркву, цибулю, томат, варять ще 20 хвилин.

  • Приправляють капусняк з квасолею, вмішують часник, зелень, прогрівають ще 2 хвилини.


  • Щі в духовці

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Шалено смачними і наваристими вдаються борщ у горщику в духовці. Старовинний рецепт адаптований до сучасних реалій, а результат максимально наближений до того, що можна отримати при томлінні страви в печі. Бульйон спочатку готується на плиті, після чого тут же відварюють до напівготовності і овочі.
    Інгредієнти:

  • яловичина – 700 р;

  • капуста квашена – 700 г;

  • картопля – 3 шт.;

  • цибулю і моркву – по 2 шт.;

  • корінь петрушки – 80 г;

  • масло – 50 г;

  • часник – 4 зубки;

  • гвоздика – 4 шт.;

  • лавр, сіль, перець.


  • Приготування

  • Заливають м'ясо водою (3 л), додають цибулину, нашпиговану гвоздикою, моркву і корінь петрушки, варять до м'якості.

  • Капусту кладуть у горщик, додають масло і 100 мл води, тримати 20 хвилин в духовці при 200 градусах.

  • Бульйон проціджують, повертають у каструлю, додають м'ясо, картоплю, моркву, цибулю, капусту з горщика, варять 20 хвилин.

  • Переливають суп в горщик, додають приправи, часник і томити в духовці при 90 градусах 4 години.


  • Щі зі свіжої капусти в мультиварці

    Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею

    Приготувати щі в мультиварці можна за рецептом, наближеному до автентичного або додавши до складу томатну пасту, картоплю і трохи улюблених, нехарактерних для даного страви приправ. За бажанням овочі можна попередньо обсмажити в режимі «Випічка», а потім додати інші компоненти і продовжити готування.
    Інгредієнти:

  • свинина – 500 г;

  • капуста свіжа – 300-400 г;

  • картопля – 2 шт.;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • паста томатна – 30 г;

  • часник – 2 зубки;

  • лавр, сіль, перець, зелень.


  • Приготування

  • Закладають в чашу м'ясо, цибулю і моркву.

  • Слідом додають капусту, картопля, томат.

  • Заливають компоненти водою і включають режим «Суп» на 80 хвилин.

  • За 15 хвилин до кінця роботи програми кидають лавр, перець, часник і приправляють гаряче.
    Додав: admin | 26-03-2018, 06:47
    Переглядів: 24