» » Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи
Страви без м'яса є невід'ємною частиною пісного меню і раціону вегетаріанців. Їх асортимент настільки різноманітний, що можна кожен раз насолоджуватися новим кулінарним витвором, оцінювати переваги кожного і вносити при необхідності в технологію свої корективи.

Що приготувати без м'яса?


Підбираючи рецепти без м'яса для складання повсякденного раціону, слід звертати увагу не тільки на гармонію смакових поєднань, але і на збалансованість і поживність отриманих страв. Разом з гастрономічним задоволенням організм повинен отримувати всі необхідні йому елементи і вітаміни.

  • Смачні страви без м'яса на перше бажано доповнювати багатими білком бобовими: квасолею, горохом, нутом, махаємо, сочевицею або грибами.

  • Овочеві або грибні підливи на друге краще гарнірувати злаковими кашами.

  • Незамінні в пісному меню всілякі овочеві салати без м'яса, рагу, закусочні страви у вигляді фаршировані овочами перців, голубців.


  • Як готувати борщ без м'яса?

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Борщ без м'яса, рецепт якого буде представлений далі, не поступається за смаковими характеристиками м'ясних версіями. Буряк можна використовувати як свіжу, так і квашену, одержавши при цьому більше насичений смак і аромат. Для поживності склад часто доповнюють попередньо відвареною квасолею.
    Інгредієнти:

  • буряк, цибуля та морква – 1 шт.;

  • вода – 2-25 л;

  • картопля – 3-4 шт.;

  • солодкий перець – 1 шт.;

  • капуста – 1/3 вилка;

  • паста томатна – 2 ст. ложки;

  • масло рослинне – 50 мл;

  • зелень – 1 пучок;

  • часник – 1 зубок;

  • лавр – 2 шт.;

  • сіль, перцева суміш.


  • Приготування

  • Шаткують соломкою буряки, варять 10 хвилин.

  • Закладають картоплю, половину нарізаної моркви і цибулі.

  • Через 5 хвилин кидають капусту, солодкий перець і піджарку з решти моркви з цибулею і томатною пастою.

  • Приправляють гаряче сіллю, перцем, лавром, варять 10 хвилин.

  • Кидають у каструлю зелень, часник, вимикають вогонь і дають страві настоятися.


  • Гороховий суп без м'яса – рецепт


    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Смачний суп без м'яса можна зварити на горосі, який для прискорення процесу попередньо замочують на кілька годин або на ніч у воді. Особливий пікантний смак додасть доданий в кінці варіння пікантне масло з прянощами і сухими травами, які при обсмажуванні чудово розкривають свій аромат.
    Інгредієнти:

  • горох – 400 г;

  • вода – 25 л;

  • картопля – 3-4 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • масло рослинне – 50 мл;

  • куркума, паприка, асафетида та італійські трави – по щіпці;

  • сіль, зелень.


  • Приготування

  • Вимочений горох заливають водою і варять до м'якості.

  • Додають картоплю і моркву, готують 15 хвилин.

  • Розігрівають в сковороді олію, кидають прянощі і трави, прогрівають хвилину, виливають у суп.

  • Додають зелень, кип'ятять гаряче ще 5 хвилин.


  • Плов без м'яса – рецепт приготування

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Плов без м'яса – рецепт, який можна коригувати на свій розсуд, додаючи інші прянощі, сухофрукти або горіхи для підвищення поживності і пікантності наїдки. Піддається зміні в більшу або меншу сторону і кількість представленого в інгредієнтах цибулі, моркви або рослинного масла.
    Інгредієнти:

  • рис – 2 склянки;

  • вода – 3 склянки;

  • масло рослинне – 200 мл;

  • цибулю і моркву – по 3 шт.;

  • барбарис – 2 ст. ложки;

  • куркума і зіра – за смаком;

  • часник – 1 головка;

  • сіль, перець.


  • Приготування

  • Обсмажують в олії цибулю з морквою.

  • Додають прянощі і приправи, вливають окріп, солять казан і закладають рис.

  • Кидають часник цілком і прикривають ємність кришкою.

  • Готують страву на середньому вогні до вбирання всієї вологи.

  • Як і інші подібні страви з рису без м'яса, подають пісний плов зі свіжими овочами або соліннями.


  • Підлива без м'яса

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Далі про те, що можна приготувати без м'яса для подачі з гарніром. Ідеальним рішенням буде підлива, склад якої може бути суто овочевим або як в даному випадку доповненим грибами. Зелені стручки квасолі можна замінити попередньо звареними до м'якості бобами або зовсім не використовувати, як і зелений горошок.
    Інгредієнти:

  • цибулю, моркву і болгарський перець – по 1 шт.;

  • зелений горошок і квасоля – 100 г;

  • гриби – 200 г;

  • масло рослинне – 75 мл;

  • паста томатна – 2 ст. ложки;

  • борошно – 1 ст. ложка;

  • вода – 300 мл;

  • лавр, петрушка, часник;

  • сіль, перець, паприка.


  • Приготування

  • Обсмажують на олії цибулю і моркву.

  • Додають гриби, а через 10 хвилин горошок, квасоля і болгарський перець.

  • Обсмажують всі разом 5 хвилин, всипають борошно, закладають пасту і вливають воду.

  • Приправляють блюдо, додавши лавр, часник, петрушку, сіль і перець, припускають 5-7 хвилин.

  • Подається готова гаряча підлива без м'яса до будь-якого гарніру.


  • Голубці без м'яса

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Чудовим самодостатнім пісною стравою є класичні або ліниві голубці без м'яса. В останньому випадку листя просто подрібнюють на м'ясорубці і вмішують в базу начинки, з якої формують вироби. Представлені далі інструкції можна застосувати для створення традиційної версії наїдки.
    Інгредієнти:

  • капуста – 1 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • цибуля – 2 шт.;

  • рис або гречка – 1 склянка;

  • гриби – 300 г;

  • паста томатна – 70 г;

  • масло рослинне – 50 мл;

  • лавр, чебрець, чилі;

  • сіль, цукор, перець.


  • Приготування

  • Капусту прогрівають в пакеті в мікрохвильовці, знімаючи кожні 3-5 хвилин розм'якшені листки.

  • Крупу відварюють, змішують з обсмаженими з цибулиною грибами.

  • Наповнюють начинкою капустяне листя, згортають конвертом, укладають у форму.

  • Обсмажують цибулю з морквою.

  • Додають пасту, склянка води, приправи, томят 2 хвилини, виливають до голубців.

  • Готують під фольгою в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин.


  • Тушкована капуста без м'яса

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Страви без м'яса – рецепти, яких припускають гасіння капусти, можуть використовуватися для самостійної подачі, для доповнення картопляного або злакового гарніру або зовсім в якості начинки в випічку. Смакові ноти страви можна підправити під свій смак, додавши цукор, оцет або улюблені спеції.
    Інгредієнти:

  • капуста – 1 качан;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • паста томатна – 1-2 ст. ложки;

  • масло рослинне – 50 мл;

  • бульйон овочевий або вода – 100 мл;

  • сіль, цукор, оцет, перець, лавр.


  • Приготування



  • Обсмажують на олії цибулю і моркву.

  • Додають капусту, смажать 5 хвилин, після чого додають пасту, воду, приправи і спеції і гасять овочеву масу 30 хвилин або до бажаної м'якості.


  • Олів'є без ковбаси і м'яса

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Багато хто не представляють деякі страви без м'яса чи ковбаси. До таких належить популярний олів'є. Проте одного разу спробувавши пісну версію закуски, стає очевидним разюча схожість страви з оригіналом. Скоромні компоненти цілком гідно замінить арахіс з грибами, а заправкою стане пісний майонез.
    Інгредієнти:

  • картопля – 6 шт.;

  • морква – 2 шт.;

  • шампіньйони – 5 шт;

  • горошок – 1 стакан;

  • огірки мариновані – 3-4 шт.;

  • арахіс – 1/4 склянки;

  • червоний цибуля – 05 шт.;

  • сіль, перець, олія, пісний майонез, зелень.


  • Приготування

  • Відварюють картоплю, моркву, очищають, нарізають кубиками.

  • Додають обсмажені на маслі гриби і арахіс, підрум'янений на сухій сковороді.

  • Шинкують огірки, цибулю, додають в олів'є без м'яса разом з горошком, майонезом і приправами.


  • Котлети без м'яса – рецепт

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Важко подаються страви без м'яса, такі, наприклад, як котлети. Гідною заміною м'ясної основи можуть сталь будь-які злакові, які часто додають подрібнені гриби або грибну ікру. Далі представлений варіант страви з гречкою, замість якої можна взяти рис, геркулес, пшоно, інші каші.
    Інгредієнти:

  • гречка – 200 г;

  • гриби – 300 г;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • часник – 2 зубки;

  • хліб – 100 г;

  • масло рослинне – 100 мл;

  • сіль, перець, петрушка, сухарі для панірування.


  • Приготування

  • Відварюють гречку, остуджують.

  • Додають обсмажені з цибулею гриби, спасеровану морква, часник, розмочений хліб, приправивши масу за смаком сіллю, перцем, зеленню.

  • Формують гречаники без м'яса, панірують у сухарях і обсмажують в маслі з двох сторін.


  • Фарширований перець без м'яса

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Багато другі страви без м'яса можуть бути такими апетитними, і спокусливо пахучими, як і версії зі свининою, яловичиною або птахом. Одним з таких є фарширований перець для наповнення якого можна використовувати овочевий мікс, суміш з відвареним рисом, гречкою або грибами.
    Інгредієнти:

  • солодкий перець – 1 кг;

  • рис – 1 склянка;

  • цибулю і моркву – по 1 шт.;

  • баклажан – 1 шт.;

  • помідори – 2 шт.;

  • часник – 2 зубки;

  • томатний соус – 300 мл;

  • масло рослинне – 50 мл;

  • сіль, перець, зелень, лавр.


  • Приготування

  • Обсмажують на олії цибулю і моркву.

  • Додають кубики баклажанів і помідорів без шкірки, тушкують до м'якості.

  • Вмішують в піджарку відварений рис, приправляють за смаком і наповнюють масою очищені перці.

  • Укладають заготовки в сотейник, заливають соусом, додавши часник, лавр, перець, тушкують під кришкою 30-40 хвилин.


  • Піца без м'яса і ковбаси

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Смачними і апетитними вдаються закусочні страви без м'яса, такі як піца. Склад наповнення тут буде залежати від призначення: вегетаріанські версії можна додавати дозволені сорти сиру, морепродукти, пісне ж ласощі доповнюють лише правильними соусами, рослинними компонентами і грибами.
    Інгредієнти:

  • борошно – 160-200 г;

  • вода – 100 мл;

  • дріжджі свіжі – 10 г;

  • масло рослинне – 40 мл;

  • болгарський перець – 1 шт.;

  • помідори – 1 шт.;

  • кукурудза – 1 ст. ложка;

  • гриби – 200 г;

  • цибуля – 1 шт.;

  • томатний соус і пісний майонез – по 1 ст. ложці;

  • сир (за бажанням);

  • сіль, італійські трави.


  • Приготування

  • З теплої води, дріжджів, солі, масла і борошна замішують тісто, залишають в теплі на годину.

  • Розкочують ком на деко, змазують сумішшю з томата з майонезом, посипають травами.

  • Розкладають з одного боку нарізані перці з кукурудзою, а з іншого грибну піджарку з цибулею і помідори.

  • Вегетаріанські версії притрушують сиром.

  • Піца випікається без м'яса 15 хвилин при 200 градусах.


  • Манти з гарбузом без м'яса

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Манти без м'яса можна приготувати з начинкою з гарбуза, в яку при бажанні додати крім цибулі і прянощів дрібно нарубану зелень. Тісто в даному випадку замішують прісне на воді, в яку додають тільки сіль і борошно, домагаючись щільною і не липким текстури борошняного кома. Основі дають підійти близько години.
    Інгредієнти:

  • прісне тісто на воді – 700 г;

  • гарбуз – 700 г;

  • цибуля – 250 г;

  • зіра і коріандр – по 1/4 ч. ложки;

  • сіль, перець, олія рослинна.


  • Приготування

  • Замішують тісто.

  • Обсмажують на олії цибулю.

  • Додають нарізану дрібними кубиками гарбуз, приправляють сіллю, перцем, прянощами, протушивают до напівготовності.

  • З тіста і начинки формують манти, занурюють в масло і викладають на піддон пароварки або мантоварки.

  • Готують вироби 30 хвилин.


  • Картопляна запіканка без м'яса в духовці

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Розглядаючи смачні рецепти без м'яса, увагу привертають всілякі запіканки з лаконічних компонентів. Однією з таких є страва з картоплі. Якщо залишилося після вечері трохи картопляного пюре, можна сміливо застосувати його для отримання смачного і пісного страви для подачі на друге. Капусту при бажанні замінюють грибами.
    Інгредієнти:

  • картопляне пюре – 300 г;

  • суцвіття цвітної капусти або брокколі – 200 г;

  • зелену цибулю і зелень – по 1 пучку;

  • крохмаль – 3 ст. ложки;

  • вода – 50 мл;

  • оливки – 5 шт.;

  • сіль, перець, чебрець, базилік, карі, олію.


  • Приготування

  • Відварюють суцвіття капусти 5 хвилин, дають стекти.

  • Змішують пюре з крохмалем і водою, додають капусту, зелень, оливки і приправи.

  • Викладають масу в промаслений форму, запікають при 180 градусах 30 хвилин.


  • Тушкована картопля без м'яса в мультиварці

    Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи

    Просте і одночасно смачне повсякденна страва, якими можна поласувати в пост або включити до вегетаріанське меню – тушкована картопля без м'яса, в яку допускається додавати гриби, інші овочі. Приготувати страву можна в казані з товстим дном на плиті або в мультиварці, про що наступний доступний рецепт.
    Інгредієнти:

  • картопля – 700 г;

  • гриби – 500 г;

  • моркву і цибулю – по 1-2 шт.;

  • болгарський перець – 2 шт.;

  • вода – 150 мл;

  • олія – 50 мл;

  • сіль, перець, зелень, італійські трави.


  • Приготування

  • На «Випікання» в маслі обсмажують цибулю, моркву і гриби.

  • Закладають перець і картоплю, додають воду, приправи, готують в режимі «Гасіння» 1 год.
    Додав: admin | 17-03-2018, 19:45
    Переглядів: 104