Пісні страви - рецепти на кожен день щів, супу з квасолею, печива на швидку руку і котлет
У дні Великого Посту особливо актуальні пісні страви, рецепти на кожен день яких рясніють розмаїттям і допоможуть кожному скласти правильне і збалансоване повсякденне меню. Наваристое гаряче, апетитне друге та чудовий смачний десерт можна приготувати і без участі скоромних продуктів.
Навіть самі прості пісні страви можна перетворити в живильний кулінарний шедевр, якщо підійти до питання їх приготування правильно.
Будь гаряче, приготоване на перше на овочевому бульйоні, стане більш ситним, якщо додати до складу квасоля, горох, маш, сочевицю або гриби.
Овочі для більшої насиченості переважно попередньо обсмажити на олії.
При приготуванні других страв, застосовують пісні продукти: овочі, гриби, злакові доповнюють зеленню і ароматними спеціями, приправами, а при подачі пісними соусами, майонезом без яєць.
Нехитрі рецепти допоможуть приготувати смачні пісні млинці, печиво, десерти.
Вивчаючи пісні страви на перше, рецепти на кожен день яких припускають приготування гарячого на овочевому бульйоні, особливу увагу привертає велика варіацій щів. Їх готують зі свіжої або квашеною капустою , з квасолею, з додаванням свіжих томатів або без. Далі буде представлена версія ароматного страви з грибами.
Інгредієнти:
капуста квашена – 05 кг;
гриби – 250 г;
картопля – 5 шт.;
бульйон овочевий – 15 л;
масло рослинне – 50 мл;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
часник – 1 зубок;
запашний перець і лавр;
сіль, перець, зелень.
Приготування
На сковороді окремо обсмажують, а потім протушивают до м'якості квашену капусту з морквою і цибулю з грибами.
У бульйоні варять до готовності картоплю.
Додають капустяну і грибну піджарку, лавр, перець, приправи, варять 5 хвилин.
Додають в пісні щі з квашеної капусти часник, зелень, дають настоятися.
Приготувати смачний пісний суп можна з квасолею, яка додасть гарячого поживність і насиченість. Бобові в даному випадку краще відварювати самостійно, попередньо вимочивши в протягом декількох годин і не використовувати консервовані, щоб отримувати максимально насичений бульйон.
Інгредієнти:
квасоля – 250 г;
картопля – 5 шт.;
овочевий бульйон – 2 л;
масло рослинне – 50 мл;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
помідор – 1-2 шт.;
паприка мелена і кунжут – по 1 ст. ложці;
запашний перець і лавр;
сіль, перець, орегано і петрушка.
Приготування
Закладають вимочену квасоля в киплячу воду і варять до готовності і м'якості.
Додають картоплю, варять 15 хвилин.
На маслі обсмажують цибулю з морквою, додавши в кінці нарізаний помідор, паприку і кунжут.
Перекладають піджарку в суп.
Приправляють пісний квасолевий суп лавром, перцем травами, варять ще 5 хвилин.
Присмачити під час посту гарнір з картоплі , макаронів або злакових каш, можна смачною грибною підливою, яка додасть страві відсутню соковитість і додаткові смакові ноти. При використанні печериць можна додати в склад для більш насиченого аромату трохи грибного порошку з висушених лісових мешканців.
Інгредієнти:
гриби – 350 г;
масло рослинне – 100 мл;
цибуля – 3 шт.;
часник – 1 зубок;
борошно – 2 ст. ложки;
вода – 1 л;
сіль, перець, спеції, зелень.
Приготування
Обсмажують на маслі підготовлені гриби.
Додають цибулю, смажать ще 10 хвилин.
Всипають окремо спасеровану до кремового відтінку борошно, вливають воду, приправляють за смаком, додавши сіль, перець, спеції і часник.
Після загустіння пісна грибна підлива буде готова до подачі.
Завжди затребувані під час посту пісні страви, рецепти на кожен день яких припускають приготування їх у вигляді котлет. В якості основи для створення виробів найчастіше використовуються овочі або відварені злакові. Далі представлена версія смачного страви з гречки, яку можна замінити будь-який інший кашею.
Інгредієнти:
гречка – 1 склянка;
вода – 05 л;
гриби або картопля – 350 г;
цибуля – 1 шт.;
борошно – 1-2 ст. ложки;
сіль, перець, олія для смаження.
Приготування
Гречку промивають, заливають водою, підсолюють і варять під кришкою на самому тихому вогні до повної готовності крупи і вбирання вологи.
Перетирають картоплю і віджимають або при використанні грибів обсмажують їх і подрібнюють у блендері.
Додають спасеровану цибулю, розтирають масу товкачиком, приправляють, всипають при необхідності борошно.
Формують зволоженими руками пісні гречані котлети, підрум'янюють її їх в олії з двох сторін.
Навчившись готувати пісне тісто для пельменів і підібравши йому доречне супровід у вигляді рослинного наповнення походження, можна і під час посту поласувати улюбленим страв. Начинкою в даному випадку будуть кабачки, які при бажанні можна замінити грибами, картоплею, капустою, редькою.
Інгредієнти:
борошно – 05 кг;
вода – 200 мл;
олія – 50 мл;
часник – 2 зубки;
мускатний горіх, запашний і гострий перець, сіль – по щіпці;
кабачки – 2 шт.
Приготування
Кабачки нарізають, проварюють в сотейнику до м'якості, пюрируют блендером, після чого уварюють до загусання, приправляють за смаком, додавши прянощі і часник.
Змішують борошно з сіллю, додають олію і воду, вимішують 15 хвилин до гладкості, залишають на 40 хвилин.
З тіста і кабачкової маси формують пельмені, відварюють в підсоленій воді до готовності, подають з рослинним маслом, перцем і зеленню.
Вибираючи пісні рецепти на кожен день, не варто забувати про апетитних і поживних драниках. Вироби вдаються цілком гідними за смаком і без додавання яєць. Надмірної їх жирності вдасться уникнути, виклавши готові рум'яні вироби на паперові серветки або рушники для поглинання надлишків олії.
Інгредієнти:
картопля – 1 кг;
борошно – 60-100 м;
цибуля – 1 шт.;
сіль, перець, рослинна олія.
Приготування
Протирають на тертці або подрібнюють в комбайні очищену картоплю і цибулю.
Додають борошно, сіль, перець, перемішують.
Смажать з отриманої основи виробу на манер оладок, накладаючи порції картопляної маси в розігріте масло і підрум'янюючи їх з двох сторін.
Зробивши пісний майонез своїми руками, відкривається маса можливостей для приготування різноманітних рослинних і грибних салатів. Крім того соус можна подавати до пісної випічки, несолодким млинців, дерунам, пельменів, різним других страв або супів. Кількість солі та цукру в рецепті можна змінювати за смаком.
Інгредієнти:
вода – 100 мл;
олія рафінована – 100 мл;
лимонний сік – 1 ст. ложка;
борошно – 15 ст. ложки;
гірчиця і цукор – по 1/2 ч. ложці;
сіль і мелений чорний перець – 1/4 ч. ложки.
Приготування
Борошно змішують з водою і заварюють, довівши до кипіння і проваріть 15 секунд.
Після охолодження вмішують в борошняну основу сіль, перець, гірчицю, цукор, лимонний сік.
З'єднують отриману суміш з маслом і збивають блендером 20 секунд або до побіління і загустіння.
Для різноманітності в піст можна приготувати паштет із квасолі. Неймовірно смачно додати в склад трохи заморожених ніжок підберезників, білих грибів або будь-яких інших лісових, проте якщо таких немає, можна використати і просто печериці або гливи. Бобові перед відварюванням обов'язково вимочують, міняючи воду.
Інгредієнти:
квасоля – 2 склянки;
гриби – 300 г;
часник – 2-3 зубки;
цибуля – 100 г;
яйця – 3 шт.;
сіль – щіпка;
масло рослинне – 50 мл;
орегано і чебрець – по 1/2 ч. ложці;
сіль, перець.
Приготування
Вимочують і відварюють до м'якості квасоля.
Обсмажують на маслі цибулю і гриби.
Додають квасолю, 100 мл води, орегано, чебрець, сіль, перець, припускають під кришкою 20-30 хвилин.
Збивають пісний паштет в блендері і дають повністю охолонути перед подачею.
Навіть таке, здавалося б, банальне блюдо як тушкована капуста, можна зробити пісної версії не менш смачним, ніж з додаванням м'яса або копченостей. В даному випадку насиченість яству додадуть попередньо обсмажені з цибулею, часником і ароматними травами гриби. Томатне пюре можна замінити пастою або кетчупом.
Інгредієнти:
капуста – 1 качан;
моркву і цибулю – по 1 шт.;
гриби – 350 г;
часник – 1-2 зубчики;
масло рослинне – 50 мл;
томатне пюре – 200 г;
борошно – 30 г;
італійські трави – 1/2 ч. ложки;
сіль, цукор, перець.
Приготування
Капусту шаткують і обсмажують з тертої морквою на олії 7 хвилин.
Додають пюре, сіль, цукор, перець, тушкують 15 хвилин.
Обсмажують окремо борошно і гриби з цибулею, часником, додавши сіль, перець, трави, перекладають піджарку і борошняну масу до капусти.
Пісна солянка перемішується і прогрівається ще 5 хвилин.
Пісні коржі, приготовані за наступним рецептом, можуть стати чудовим доповненням до несолодким паштетів, соусів, всіляких першим або закусочних страв. Крім того виробами можна поласувати з чашкою гарячого чаю, прохолодного компоту разом з улюбленим варенням, рідким медом.
Інгредієнти:
борошно – 2 склянки;
сода – 1 ч. ложка;
вода – 1 склянка;
олія – 5 ст. ложок;
оцет – 2 ч. ложки;
цукор – 30 г;
сіль – щіпка;
олія для смаження.
Приготування
В різних мисках змішують сухі і рідкі інгредієнти, після чого з'єднують дві суміші, швидко перемішують і дають постояти 10 хвилин.
Зволоженою ложкою набирають порції тіста, умочують в борошні і викладають в розпечене масло.
Підрум'янюють її вироби на середньому вогні з двох сторін, викладають на серветки або паперовий рушник.
Здивують чудовим смаком приготовані пісні млинці на воді з дріжджами без яєць. Ніхто не помітить підміни, і навіть ті, хто не дотримується посту, будуть насолоджуватися ласощами з задоволенням, нахвалюючи кулінарні здібності господині. Подавати вироби можна з різноманітними солодкими і десертними начинками.
Інгредієнти:
борошно – 2 склянки;
вода – 400 мл;
свіжі дріжджі – 20 г;
цукор – 40 г;
сіль – щіпка;
рослинне масло.
Приготування
У склянці теплої води розпускають дріжджі, додавши по ложці цукру і борошна, залишають на 20 хвилин в теплі.
Вмішують іншу воду, цукор, сіль і борошно, залишають в теплі на годину.
Змащують розігріту сковороду маслом за допомогою пензлика, випікають млинці, розподіляючи порції тіста по дну і підрум'янюючи їх з двох сторін.
Поданий далі рецепт пісного печива в домашніх умовах можна виконати для отримання солодкого десерту, для чого залишають склад інгредієнтів. Виключивши зі списку цукрову пудру і ваніль, а додавши сіль і компоненти у вигляді запашних сухих трав або пікантних прянощів, вдасться продегустувати закусочний несолодкий крекер.
Інгредієнти:
борошно – 230 г;
вода – 60 мл;
розпушувач і ванільний цукор – 1/4 ч. ложки;
цукрова пудра – 50 г;
рослинне масло – 75 мл.
Приготування
Змішують в мисці всі складові до отримання однорідного тіста, дають полежати в холодильнику близько 30 хвилин.
Розкочують ком до отримання пласта товщиною 3-5 мм, розрізають на прямокутники, квадрати або ромби і випікають печиво на пергаменті в прогрітій до 180 градусів духовці до рум'янцю.
Рецепт пісного хліба може бути лаконічний і виконуватися з представлених у даному розділі інгредієнтів. При бажанні смакові і поживні характеристики рум'яної домашньої буханця можна легко урізноманітнити, додавши до складу обсмажені насіння, горіхи, сухофрукти, або всілякі прянощі: кмин, коріандр, корицю, кардамон.
Інгредієнти:
борошно – 3 склянки;
вода – 1 склянка;
сухі дріжджі – 1 ст. ложка;
цукор і масло рослинне – 2 ст. ложки;
сіль – 1 ч. ложка.
Приготування
У ємність хлібопічки закладають просіяне борошно, інші сухі і рідкі компоненти, орієнтуючись на рекомендації інструкції до пристрою.
Випікають хліб на режимі «Основний», відривають після сигналу кришку і через 10 хвилин викладають рум'яну гарячу хлібину на рушник.
Пісний плов – рецепт, який особливо зручно виконувати за допомогою мультиварки. Відсутність м'яса в складі не завадить страви вийти розсипчастим, насиченим смаком і ароматним. Крім зіри з барбарисом до складу можна додати інші прянощі або сухофрукти: родзинки, чорнослив, розпарену курагу.
Інгредієнти:
рис – 1 склянка;
вода – 2 склянки;
масло рослинне – 5 ст. ложок;
часник – 1 головка;
цибуля – 2 шт.;
морква – 1 шт.;
барбарис – 2 ст. ложки;
зіра – 05 ч. ложки;
сіль, перець, зелень.
Приготування
В олії на «Випікання» обсмажують нарізану цибулю з морквою 10 хвилин.
Додають зіру, сушений барбарис, а через хвилину промитий рис і вимиту головку часнику цілком.
Заливають вміст крутим окропом, додають сіль за смаком і переводять пристрій на програму «Рис» або «Плов».
Подають ароматний плов з зеленню.
Що приготувати пісне і смачне?
Навіть самі прості пісні страви можна перетворити в живильний кулінарний шедевр, якщо підійти до питання їх приготування правильно.
Пісні щі
Вивчаючи пісні страви на перше, рецепти на кожен день яких припускають приготування гарячого на овочевому бульйоні, особливу увагу привертає велика варіацій щів. Їх готують зі свіжої або квашеною капустою , з квасолею, з додаванням свіжих томатів або без. Далі буде представлена версія ароматного страви з грибами.
Інгредієнти:
Приготування
Пісний суп з квасолею
Приготувати смачний пісний суп можна з квасолею, яка додасть гарячого поживність і насиченість. Бобові в даному випадку краще відварювати самостійно, попередньо вимочивши в протягом декількох годин і не використовувати консервовані, щоб отримувати максимально насичений бульйон.
Інгредієнти:
Приготування
Пісна підлива
Присмачити під час посту гарнір з картоплі , макаронів або злакових каш, можна смачною грибною підливою, яка додасть страві відсутню соковитість і додаткові смакові ноти. При використанні печериць можна додати в склад для більш насиченого аромату трохи грибного порошку з висушених лісових мешканців.
Інгредієнти:
Приготування
Пісні котлети з гречки – рецепт
Завжди затребувані під час посту пісні страви, рецепти на кожен день яких припускають приготування їх у вигляді котлет. В якості основи для створення виробів найчастіше використовуються овочі або відварені злакові. Далі представлена версія смачного страви з гречки, яку можна замінити будь-який інший кашею.
Інгредієнти:
Приготування
Пісні пельмені
Навчившись готувати пісне тісто для пельменів і підібравши йому доречне супровід у вигляді рослинного наповнення походження, можна і під час посту поласувати улюбленим страв. Начинкою в даному випадку будуть кабачки, які при бажанні можна замінити грибами, картоплею, капустою, редькою.
Інгредієнти:
Приготування
Пісні деруни з картоплі – рецепт
Вибираючи пісні рецепти на кожен день, не варто забувати про апетитних і поживних драниках. Вироби вдаються цілком гідними за смаком і без додавання яєць. Надмірної їх жирності вдасться уникнути, виклавши готові рум'яні вироби на паперові серветки або рушники для поглинання надлишків олії.
Інгредієнти:
Приготування
Пісний майонез – рецепт
Зробивши пісний майонез своїми руками, відкривається маса можливостей для приготування різноманітних рослинних і грибних салатів. Крім того соус можна подавати до пісної випічки, несолодким млинців, дерунам, пельменів, різним других страв або супів. Кількість солі та цукру в рецепті можна змінювати за смаком.
Інгредієнти:
Приготування
Пісний паштет із квасолі з грибами
Для різноманітності в піст можна приготувати паштет із квасолі. Неймовірно смачно додати в склад трохи заморожених ніжок підберезників, білих грибів або будь-яких інших лісових, проте якщо таких немає, можна використати і просто печериці або гливи. Бобові перед відварюванням обов'язково вимочують, міняючи воду.
Інгредієнти:
Приготування
Пісна тушкована капуста
Навіть таке, здавалося б, банальне блюдо як тушкована капуста, можна зробити пісної версії не менш смачним, ніж з додаванням м'яса або копченостей. В даному випадку насиченість яству додадуть попередньо обсмажені з цибулею, часником і ароматними травами гриби. Томатне пюре можна замінити пастою або кетчупом.
Інгредієнти:
Приготування
Пісні коржі на сковороді
Пісні коржі, приготовані за наступним рецептом, можуть стати чудовим доповненням до несолодким паштетів, соусів, всіляких першим або закусочних страв. Крім того виробами можна поласувати з чашкою гарячого чаю, прохолодного компоту разом з улюбленим варенням, рідким медом.
Інгредієнти:
Приготування
Пісні млинці на дріжджах
Здивують чудовим смаком приготовані пісні млинці на воді з дріжджами без яєць. Ніхто не помітить підміни, і навіть ті, хто не дотримується посту, будуть насолоджуватися ласощами з задоволенням, нахвалюючи кулінарні здібності господині. Подавати вироби можна з різноманітними солодкими і десертними начинками.
Інгредієнти:
Приготування
Пісне печиво на швидку руку
Поданий далі рецепт пісного печива в домашніх умовах можна виконати для отримання солодкого десерту, для чого залишають склад інгредієнтів. Виключивши зі списку цукрову пудру і ваніль, а додавши сіль і компоненти у вигляді запашних сухих трав або пікантних прянощів, вдасться продегустувати закусочний несолодкий крекер.
Інгредієнти:
Приготування
Пісний хліб в хлібопічці
Рецепт пісного хліба може бути лаконічний і виконуватися з представлених у даному розділі інгредієнтів. При бажанні смакові і поживні характеристики рум'яної домашньої буханця можна легко урізноманітнити, додавши до складу обсмажені насіння, горіхи, сухофрукти, або всілякі прянощі: кмин, коріандр, корицю, кардамон.
Інгредієнти:
Приготування
Пісний плов в мультиварці
Пісний плов – рецепт, який особливо зручно виконувати за допомогою мультиварки. Відсутність м'яса в складі не завадить страви вийти розсипчастим, насиченим смаком і ароматним. Крім зіри з барбарисом до складу можна додати інші прянощі або сухофрукти: родзинки, чорнослив, розпарену курагу.
Інгредієнти:
Приготування
Рекомендуємо добрі рецепти
Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи
Страви без м'яса затребувані під час посту, включаються в раціоні вегетаріанців або застосовуються в дієтичному меню, де потрібно знизити
Коржі на кефірі - рецепти на сковороді з сирною начинкою, з картоплею, ковбасою
Коржі на кефірі – швидка домашня випічка, якою можна поласувати в будні між трапезами або подати до обіднього столу разом з супом або в якості
Маш - рецепти приготування супу, каші, хумуса, гарніру і страви в мультиварці
Щоб смачно застосувати крупу маш, рецепти приготування різних страв допоможуть урізноманітнити щоденне меню. Отримані страви будуть не тільки
Пиріжки з яйцем в духовці на сковороді - рецепти начинки з капустою, цибулею, рисом і зеленню
Пиріжки з яйцем легко приготувати вдома своїми руками, забезпечивши тим самим свою сім'ю смачною домашньою випічкою. Наявність численних варіацій
М'ясо з підливою на сковороді в духовці, мультиварці, рецепти зі свинини, курки, яловичини
М'ясо з підливою – нехитре, але завжди апетитне, ситне додаток, яке можна подати до будь-якого гарніру або просто так зі свіжим хлібом. Варіації
Яловичина тушкована з підливою - рецепти гуляшу, піджарки, бефстроганова і азу
Навіть таке просте блюдо, як яловичина, тушкована з підливою, можна приготувати по-різному, виконуючи на практиці перевірені ідеї досвідчених