» » Як приготувати зизифус?

Як приготувати зизифус?

Багато приходять в замішання, коли вперше стикаються з плодами під назвою зизифус . Більшість навіть не чули про існування подібного рослини, а деякі просто плутають його з фініками. Як правило, це жителі центральних і північних областей нашої країни, які не з чуток знайомі з усіма принадами цієї зими.
Далі ми розповімо, що можна приготувати з плодів зизифуса на зиму і запропонуємо кілька варіацій простих рецептів.

Як приготувати варення з зизифуса?

Як приготувати зизифус?

Інгредієнти:

  • зизифус – 16 кг;

  • цукор-пісок – 11 кг;

  • кислота лимонна – 20 р;

  • вода фільтрована – 700 мл.


  • Приготування

  • Варення з зизифуса готується за тим же принципом, що і з інших фруктів і ягід з невеликими поправками. В даному випадку промиті плоди необхідно бланшувати протягом чотирьох хвилин в окропі і наколоти кожен виделкою.

  • Тепер з води, фільтрованого цукру-піску і кислоти лимонної варимо сироп, прогрів компоненти до розчинення всіх кристалів і кипіння, після чого заливаємо отриманої гарячою сумішшю підготовлений зизифус, попередньо уклавши його в ємність, придатну для варіння варення.

  • Через дванадцять годин, коли плоди трохи просочаться, маємо ємність на плиті і нагріваємо при періодичному розмішуванні до кипіння. Варення можна варити в один прийом, витримавши його відразу ж на вогні протягом сорока хвилин, або ж скористатися триразовим десятихвилинним кип'ятінням, повним охолодженням і настоюванням.

  • Ласощі розфасовуємо тільки по стерильним баночках і тільки гарячим, після чого укупориваем їх герметично і залишаємо остигати під теплою «шубою».


  • Як приготувати цукати з зизифуса?

    Як приготувати зизифус?

    Інгредієнти:

  • зизифус – 16 кг;

  • цукор-пісок – 11 кг;

  • кислота лимонна – 20 г;

  • вода фільтрована – 700 мл.


  • Приготування

  • Для приготування цукатів вимитий зизифус витримуємо невеликими порціями в киплячій воді протягом чотирьох хвилин і наколюємо виделкою кожну ягідку.

  • Тепер змішуємо воду з цукром і лимонною кислотою, варимо сироп, заливаємо їм у гарячому вигляді підготовлені плоди і залишаємо просочуватися мінімум на дванадцять годин.

  • По закінченні часу нагріваємо зизифус з сиропом до кипіння, проварюємо десять хвилин на самому малому вогні, після чого знову залишаємо настоюватися. Повторюємо процедуру нагрівання, кип'ятіння та охолодження ще пару разів.

  • Після останнього кип'ятіння викладаємо зварені гарячі солодкі плоди на сито або грати з піддоном і залишаємо на деякий час стікати.

  • Після цього трохи підсушуємо цукати на сонці, в духовці або в сушарці.


  • Як приготувати в'ялений зизифус, як фініки?

    Як приготувати зизифус?

    Інгредієнти:

  • зизифус – 16 кг;

  • цукор-пісок – 07 кг;

  • вода фільтрована – 16 л.


  • Приготування

  • Початковий етап приготування фініків з зизифуса дуже схожий з технологією приготування варення або цукатів, але сироп при цьому готується менш концентрований. Бланшувати плоди в даному випадку ми не будемо, а просто наколем їх виделкою в декількох місцях.

  • Всипаємо цукор у підігріту до кипіння воду, даємо повністю розтанути всім кристалам, безперервно перемішуючи при цьому суміш, і проварюємо хвилину.

  • Тепер кидаємо у підготовлений сироп зизифус і після повторного закипання варимо плоди протягом двох хвилин, намагаючись підтримувати тільки ледь помітне кипіння.

  • Вимикаємо після цього плиту і залишаємо заготівлю настоюватися і остигати годин на дванадцять.

  • По закінченні часу три рази нагріваємо зизифус в сиропі, проварюємо пару хвилин і знову остуджуємо і наполягаємо. Після останньої варіння і охолодження виймаємо плоди на решітку з піддоном і даємо стекти.

  • Наступний етап приготування ласощів – безпосередньо в'ялення зизифуса. Для його реалізації можна скористатися нагрітої до 50 градусів духовкою або ж електросушилкою, налаштувавши її на аналогічний температурний режим. Якщо вялим плоди в духовці, то дверцята її при цьому повинна бути прочинені, щоб випаровується волога безперешкодно виходила з пристрою.

  • В'ялений зизифус, так само як і цукати, прекрасно зберігається навіть при кімнатних умовах, не втрачаючи своїх смакових і цінних властивостей.
    Додав: admin | 19-11-2016, 09:02
    Переглядів: 86